Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs kävi kuumana televisiossa: ”Meillä ei ole mitään suunnitelmia vallata Ruotsia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs kävi kuumana televisiossa: ”Meillä ei ole mitään suunnitelmia vallata Ruotsia”

Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs Viktor Tatarintsev latoi eilen maan yleisradioyhtiön SVT:n lähetyksessä näkemyksiä, jotka saivat monet katsojat hieraisemaan silmiään.

Sliten satama Gotlannissa. Ruotsissa keskustelu käy kuumana siitä, pitäisikö satama vuokrata Nord Streamin uuden kaasuputken rakentajille. Kaasuputken rakentamisessa suuressa roolissa on Venäjän valtion omistama Gazprom.­

8.12.2016 16:18

Tatarintsev toisi parhaaseen katseluaikaan useita kertoja, ettei Venäjä ole vallannut Krimiä tai lähettänyt sinne sotilaita.

Tatarintsevin pontevat kiistämiset nostivat mieleen Saddam Husseinin Irakin sodan aikaisen tiedotusministerin Mohammed Saeed al-Sahafin eli ”Bagdad Bobin”.

Tatarintsev oli kutsuttu studioon, koska Ruotsissa kiistellään parhaillaan siitä, voiko sen satamia vuokrata Nord Streamin uuden kaasuputken rakentajille. Kyse on strategisesti tärkeistä satamista, Slitestä Gotlannin saarella ja Karlshaminista Ruotsin etelä-rannikolla. Kaasuputken rakentamisessa suuressa roolissa on Venäjän valtion omistama Gazprom.

Lähetyksen juontaja Anders Holmberg tivasi studiossa Tatarintsevilta, miksi Ruotsin nykytilanteessa pitäisi vuokrata satamat venäläisille. Hän maalasi suurlähettiläälle Venäjältä sen naapurimaihin kohdistuvaa uhkakuvaa ja vertasi sitä Krimin tilanteeseen. Tatarintsev piti näkemyksiä naurettavina.

– Kun sanotaan, että Venäjä valtaisi Gotlannin tai jotain strategisia paikkoja Ruotsissa, ei sillä tällä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, Tatarintsev sanoi.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén on sanonut, ettei hän halua päästää venäläisiä Ruotsille strategisesti tärkeisiin satamiin. Myös useista puolueista on kuultu samanlaista viestiä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ei ole kertonut kantaansa. Hän sanoo torstain Svenska Dagbaldetissa, että Ruotsi tulee valvomaan omia turvallisuusintressejään. Muuten Löfven ei halua asiaa kommentoida, sillä hänen mukaansa satamia koskeva ”prosessi on kesken”.

Gotlannissa ja Karlshamnissa on haluja vuokrata satamat siitä saatavien tulojen vuoksi. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ja ulkoministeri Margot Wallström tapaavat Gotlannin ja Karlshamnin johtoa ensi viikolla. Löfven sanoi suhtautuvansa kaasuputkihankkeeseen kokonaisuutena epäilevästi, mutta piti sitä EU-asiana.

Tatarintsevin mukaan koko keskustelu on täysin naurettavaa.

– On naurettavaa, hautoa sellaisia epäilyjä, että Venäjällä olisi joitakin tiettyjä sotilaallisia suunnitelmia vallata Ruotsi, Gotlanti, Karlshamn, Slite…Se on naurettavaa, hän sanoi SVT:n lähetyksessä.

Lähetyksen juontaja Anders Holmberg iski takaisin.

– Sanotte, että se on naurettavaa, mutta Ruotsi on Venäjän rajanaapuri, Venäjä on jo vallannut yhden naapurimaansa, vienyt Krimin Ukrainalta. Miksi Ruotsi päästäisi sellaisen maan Gotlantiin? Holmström kysyy.

– Ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Emme ole vallanneet mitään maata. Krim on aina ollut osa Venäjää. 98 prosenttia heistä halusi kansanäänestyksessä kuulua Venäjään.

Niin kutsuttuja ”vihreitä miehiä” Krimillä vuonna 2014. Niemimaalle ilmaantuneet tunnuksettomat sotilaat osoittautuivat venäläisiksi.­

Holmberg keskeyttää Tatarintsevin ja painottaa, että Venäjä lähetti Krimille sotilaitaan.

– Emme ole lähettäneet sinne mitään sotilaita.

Holmberg jatkaa ja sanoo, että Vladimir Putinkin on myöntänyt asian.

– Kyse oli venäläisestä sotilastukikohdasta, mutta ei sillä ole mitään roolia. Tärkeintä on se, että kansanäänestyksessä enemmistö oli äänestänyt, että he halusivat olla osa Venäjää.

Lännessä Krimin valtaaminen nähdään täysin toisella tavalla. Holmberg kovistelee Tatarintsevia uudelleen ja kysyy, miksi Ruotsi päästäisi Venäjän tässä tapauksessa satamiinsa.

– Emme ole koskaan uhanneet mitään muita maita, Tatarintsev toistaa.

Hän ei pysty käsittämään, miksi Ruotsi olisi omasta asemastaan millään tavalla huolissaan. Hänestä Krimin tapahtumista ei voi vetää muita naapurimaita koskevia johtopäätöksiä.

– Mitä takuita Ruotsin hallituksella on siitä, että Gotlannista ei tule uutta Krimiä, Holmberg tivaaa.

– Meillä ei ole mitään suunnitelmia vallata Ruotsia. Ruotsalaiset voivat nukkua yönsä rauhassa, Tatarintsev sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?