Britannian toistaiseksi viimeinen lentotukialus seilasi auringonlaskuun – romutettavaksi Turkkiin

HMS Illustriousin seuraaja on luvattu aktiivikäyttöön vasta vuonna 2020.

Britannian viimeinen Invincible-luokan lentotukialus lähti Portsmouthista matkalle kohti romuttamoa.

8.12.2016 8:29

Käytöstä poistettu lentotukialus HMS Illustrious seilasi viimeistä kertaa satamasta merelle eilen Britannian Portsmouthista hinaajien saattelemana. 32 vuotta aktiivikäytössä ollut Britannian toistaiseksi viimeinen lentotukialus kuljetetaan romutettavaksi Turkkiin.

Illustrious palveli aikoinaan Falklandilla sodan jälkeen ja se on valvonut lentokieltoalueita Bosniassa ja Irakissa. 210 metriä pitkä alus pystyi kuljettamaan 22 lentokonetta tai helikopteria maailman kriisipesäkkeisiin.

HMS Illustriousin etukannella näkyy hävittäjien käyttämä lentoonlähtöhyppyri.

Illustrious on viimeinen Invincible-luokan lentotukialus, ja se poistettiin käytöstä jo vuonna 2014. Nyt riisuttuna aseistuksestaan se on myyty noin 2,5 miljoonalla eurolla romumetalliksi.

Alus haluttiin vielä viime hetkellä pelastaa, kun siitä tarjottiin liki 3 miljoonaa euroa ja se olisi muutettu hotelliksi ja museoksi. Brittihallitus kuitenkin hylkäsi tarjouksen, koska se tuli liian myöhään ja romutuksen peruminen olisi tullut puolustusministeriön perustelujen mukaan brittiveronmaksajille liian kalliiksi.

Britannian laivasto on ilman lentotukialusta ainakin vuoteen 2020 asti, jolloin kahden uuden Queen Elizabeth -luokan lentotukialuksen on määrä astua palvelukseen. Ne on jo nimetty HMS Queen Elizabethiksi ja HMS Prince of Walesiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?