Ulkomaat

Raju uutisankka Suomen hävittäjäkaupoista levisi Venäjällä – Obaman väitettiin käyttävän Suomea ”koston” välikappaleena

Julkaistu:

Venäjän media on jälleen kerran väittänyt Suomen joutuvan USA:n manipulatiivisen politiikan uhriksi.
Tällä kerta manipulaation välineeksi valikoitui USA:n ja Suomen puolustukseen liittyvä yhteistyö – ja tarkemmin F-18 hävittäjien ylläpitoon liittyvät hankinnat ja uudistukset. Mutta nyt Venäjän median tulkinta yltyi ankaksi:

– Väistyvä USA:n presidentti on solminut sopimuksen, jonka mukaan Suomelle toimitetaan F-18 -hävittäjiä 152 miljoonan euron edestä maan puolustuksen vahvistamiseksi ”yhä aggressiivisemmaksi” käyvää Venäjää vastaan, RIA-Novosti -uutistoimisto uutisoi viitaten brittiläiseen Daily Express -tabloidiin.

Laajalevikkeinen Daily Express toimii Venäjän medialle luottolähteenä silloin kun halutaan näyttää että lännessäkin kritisoidaan omia poliitikkoja.

Saman version uusien hävittäjien hankkimisesta toistaa myös venäjänkielinen RT.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

RIA Novostin ja RT:n mukaan näyttävä hävittäjä -kauppa on Barack Obaman ”kosto” Venäjälle, sekä keino vetää USA:n ja Venäjän kahdenväliset suhteet solmuun, jonka avaamiseksi tuleva presidentti Donald Trump saisi nähdä vaivaa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole uusien hävittäjien hankinta – tämä todetaan myös Daily Expressin alkuperäisessä jutussa, johon venäläinen valtamedia viittaa.

USA:n DSCA:n, eli Puolustuksen ja turvallisuuden yhteistyöviraston tiedotteessa kerrotaan mahdollisesta hankinnasta, joka koskisi lisävarusteita sekä palveluita Suomen jo hallussa olevien hävittäjien huoltoa ja ylläpitoa varten. Tästäkään hankinnasta ei ole vielä päätetty, vaikka USA periaatteessa olisi siihen alustavasti suostuvainen.

RIA Novosti -uutistoimisto julkaisi myöhemmin täydentävän jutun, joka sisältää poliittisen tutkijan Dmitri Drobnitskin kommentin. Vaikka virheellinen tulkinta on osittain oikaistu, Drobnitski puhuu toistamiseen ”hävittäjä-kaupasta”:

– Mitä tulee Daily Expressin juttuun hävittäjien toimittamisesta Suomeen, niin tämä ei tee vaikutusta. Kaupan hinta on 156 miljoonaa dollaria (152 miljoonaa euroa), jos puhutaan tavallisista F-18 -hävittäjistä, tämä on neljän hinta. Mikä sotilaallinen mahti Venäjän rajoilla, kommentoija ironisoi.

Tämän seurauksena lukijalle saattaa syntyä vaikutelma, että Suomi todellakin hankki USA:lta neljää uutta hävittäjää itse presidentti Obaman manipuloimana.