Lehti tarkisti faktat – Donald Trumpin yhdessä Air Force One -twiitissä näin paljon epätarkkuutta

rac

Julkaistu:

Yhdysvallat
The Washington Postin mukaan faktat eivät ole täysin tulevan presidentin hallussa.
The Washington Post -lehti on analysoinut Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin tiistaina julkaiseman twiitin.

Trump otti Twitter-tilillään kantaa amerikkalaiselta Boeing-lentokonevalmistajalta tilattuun koneeseen, jonka on määrä korvata ensi vuonna 30 vuotta käytössä olleet kaksi konetta. Trumpin mukaan tulevien presidenttien käyttöön tulevan koneen hinta on ”lähtenyt käsistä” ja noussut jo yli 4 miljardiin dollariin eli 3,7 miljardiin euroon.

– Perukaa tilaus!, Trump twiittasi.Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Lehti kävi twiitin kohta kohdalta läpi ja kertoi, onko Trumpilla faktat hallussa.

”Boeing on rakentamassa...”

The Washington Post kirjoittaa, että aiemmin tänä vuonna Boeing otti vastaan 170 miljoonan dollarin sopimuksen presidentin käyttämien ikääntyvien Air Force One -koneiden korvaajan suunnittelusta. Itse asiassa Boeing ei kuitenkaan ole tällä hetkellä rakentamassa konetta, vaikka loogisesti ajateltuna se on ainoa yhdysvaltalaisvalmistaja, joka pystyisi sen rakentamaan.

”...upouuden 747 Air Force Onen...”

Uusia Air Force One -koneita olisi joka tapauksessa vähintään kaksi, sillä mahdollisten ongelmatilanteiden takia tarvitaan ylimääräinen. Koneiden käyttöikä on yleensä 30 vuotta. Koneella on kutsumerkki ”Air Force One” vain presidentin ollessa kyydissä. Kone on suuresti muokattu versio Boeing 747-8 -koneesta.

”...mutta kustannukset ovat lähteneet käsistä, yli 4 miljardia dollaria.”

Kustannuksia ei ole oikeastaan lyöty lukkoon. Puolustusministeriön viisivuotissuunnitelmassa arvioidaan 2,9 miljardin kustannukset suunnittelu- ja kehitystyöhön. Voidaan olettaa, että koneen valmistamiseen kuluu ainakin miljardi dollaria lisää. Siksi neljän miljardin arvio ei ole täysin tuulesta temmattu, mutta kongressin on vielä hyväksyttävä budjetti ja suunnitelma.

Air Force Onen pitää selvitä ydinsodasta. Siihen tarvitaan paljon turvallisuusparannuksia ja vastatoimenpiteitä, ja sitä pitää pystyä tankkaamaan ilmassa. Koneen lopulliset kustannukset riippuvat siihen tarvittavista laitteista. Lisäksi sitä pitää testata luultavasti noin kahden vuoden ajan ennen virallista käyttöönottoa.

Boeing sanoo, ettei se tehnyt voittoa edellisten Air Force One -koneiden valmistamisesta. Se ei myöskään odota tuottoa tästä tilauksesta, vaan kyse on arvovalinnasta.

”Perukaa tilaus!”

Mitään ei ole vielä tilattu, mutta koko ohjelma saatetaan haudata. Se ei ehkä ole ongelma Trumpille, mutta siitä tulee ongelma hänen seuraajilleen. Nyt käytössä oleva kone toimitettiin vuonna 1990, ja käyttöikä on noin 30 vuotta. Pentagonin mukaan nykyinen laivaston haasteita ovat muun muassa kohoavat ylläpitokustannukset ja osien vanhentuminen.Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.