Tyrmäystappio: Italian pääministeri Matteo Renzi eroaa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Italian pääministeri Matteo Renzi on ilmoittanut aikovansa erota selvään tappioon päättyneen kansanäänestyksen jälkeen.
Ensin Brexit, sitten Trump, nyt Italia.

Epävarmuus kasvaa, kun Euroopan merkittävimpiin johtajiin kuuluva Italian pääministeri Matteo Renzi eroaa tehtävästään. Renzi ilmoitti asiasta tiedotustilaisuudessa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, kun hänen aloitteensa perustuslain uudistamisesta oli kaatunut selvästi kansanäänestyksessä.

Renzi oli jo etukäteen kytkenyt kohtalonsa äänestykseen ja ilmoittanut tekevänsä johtopäätökset, mikäli tappio tulee.

– Tappioni oli erittäin selvä. Kannan siitä vastuun, Renzi ilmoitti.

Vaaliuurnilla kävi eilen lähes 70 prosenttia äänioikeutetuista. Kyseessä on poikkeuksellisen korkea äänestysprosentti.

Ensimmäisten median julkaisemien ovensuukyselyiden mukaan vähintään 54 prosenttia äänesti uudistusta vastaan ja arviolta 46 prosenttia uudistuksen puolesta. Maan sisäministeriön ennusteen mukaan uudistusta vastusti peräti 59,5 prosenttia äänestäneistä.

Renzin ero voi syöstä Italian poliittiseen kriisiin ja syventää maan talousvaikeuksia. Markkinoiden reaktiota odotetaan nyt huolestuneina, vaikka osa epävarmuudesta oli hinnoiteltu korkoihin ja osakkeisiin jo etukäteen. Erityisesti seurataan, miten maan pankkijärjestelmä kestää.

Euron arvo dollariin nähden on jo laskussa äänestystuloksen ja Renzin eroilmoituksen jälkeen.


Kansanäänestyksessä oli kyse perustuslain muutoksesta, joka kaventaisi Italian kaksikamarisen parlamentin ylähuoneen eli senaatin valtaoikeuksia. Renzin mielestä valtaoikeudet ovat hidastaneet lainsäätämistä merkittävästi ja vaikeuttaneet hallitsemista Italiassa. Muutoksen vastustajat puolestaan korostavat sitä, että järjestelmä luotiin toisen maailmansodan jälkeen estämään vallan keskittyminen harvoihin käsiin.

Renzin täytyy seuraavaksi esittää eronpyyntönsä maan presidentille Sergio Mattarellalle, joka päättää miten asiassa edetään. On spekuloitu, että Mattarella pyytäisi Renzia jatkamaan, mutta etukäteen Renzi kiisti ottavansa minkäänlaista roolia jatkossa. Todennäköinen vaihtoehto on, että presidentti pyytää jotakuta Renzin puoluetoveria muodostamaan uutta hallitusta.

Äänestys oli virheliike

Renzi ilmoitti jo viime tammikuussa eroavansa, jos hänen uudistuksensa ei mene läpi.

Lausunto oli virhe, sillä kansanäänestyksessä ei loppuvaiheessa ollut enää kyse itse aiheesta eli perustuslain uudistamisesta vaan luottamuslauseesta hallitukselle, jonka suosiota talouden huono tila ja Renzin ajamat uudistukset ovat nakertaneet. Etenkin oikeistopopulistiset voimat käyttivät tilaisuutta hyväkseen kasvattaakseen suosiotaan ja nakertaakseen luottamusta Renziin.

Renzin eron jälkeen Italia suistuu suureen epävarmuuden tilaan, jonka uskotaan ensi vaiheessa näkyvän markkinoiden heilumisena. Asiantuntijat ovat varoittaneet erityisesti Italian pankkijärjestelmän kestokyvystä, sillä sitä rasittavat jättimäiset huonot lainat. Italialla on euroalueen kolmanneksi suurin kansantalous, ja sen vaikeudet heijastuvat nopeasti muualle.

Mikäli Renzin erosta käynnistyy poliittinen kriisi eikä hänelle löydy seuraajaa, jopa ennenaikaiset parlamenttivaalit ovat mahdolliset. Normaalin aikataulun mukaan Italian seuraavat parlamenttivaalit olisivat helmikuussa 2018.

Vaaleissa voittajaksi voisivat nousta oikeistopopulistiset voimat, kuten ex-koomikko Bebbe Grillon johtama Viiden tähden liike, Silvio Berlusconin entinen pääministeripuolue Forza Italia ja äärioikeistolainen Pohjoisen liitto.


Nämä ovat lupailleet jopa Italian eroa eurosta. Näin sunnuntain kansanäänestys voisi pahimmillaan johtaa ajan myötä koko eurojärjestelmän kaatumiseen.

Keskusta-vasemmistoa edustava Renzi, 41, nousi valtaan vuonna 2014 kaikkien aikojen nuorimpana pääministerinä Italiassa. Entinen Firenzen pormestari tunnetaan nimellä Il Rottamatore, romuttaja, mikä johtuu hänen pyrkimyksistään uudistaa poliittista systeemiä.