Syyrian armeija eteni Aleppon vanhaan kaupunkiin – kapinalliset eivät suostu lähtemään

Julkaistu:

Syyrian hallinnon joukot saavuttivat lisää jalansijaa runnellussa kaupungissa.
Syyrian armeijan ja sitä tukevien puolisotilaallisten joukkojen kerrotaan edenneen Aleppon vanhaan kaupunkiin ja Syyrian hallinto lupaa kaupungin taistelujen olevan ohi ”viikoissa”.

Reutersin mukaan Itä-Aleppon kapinalliset ovat kuitenkin ilmoittaneet, että he eivät tartu ehdotukseen jättää asemiaan ja poistua kaupungista, jossa jopa neljännesmiljoonan siviilin kerrotaan riutuvan taistelujen keskellä. Tosin jopa kymmenientuhansien on kerrottu paenneen hallituksen alueille viime viikkoina.


Venäjän ja Iranin tukemat Syyrian sotajoukot ovat pommittaneet kapinallisalueita tavalla, jota on luonnehdittu sotarikokseksi. Kansainvälinen yhteisö on kuitenkin ollut toimintakyvytön. YK:n turvallisuusneuvosto äänestää maanantaina päätöslauselmasta, jossa määrättäisiin seitsemän päivän tulitauosta, mutta epäselvää on, kaataako Venäjä jälleen vetollaan päätöksen.

Yksi ratkaisu tilanteeseen voisi olla Itä-Aleppon kapinallisten antautuminen, mutta toistaiseksi siitä ei ole merkkejä. Reutersin haastattelema kapinallisten edustaja kertoi ryhmänsä ilmoittaneen Yhdysvalloille kannastaan.


– Vastauksemme oli: emme voi jättää kaupunkiamme, kotejamme, palkkasotilaille, jotka hallinto on mobilisoinut Aleppossa, Fastaqim-nimistä ryhmää edustava Zakaria Malahifji komentoi Reutersille.

Neuvotteluja kapinallisten vetäytymisestä ehdotti Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.