IS seurasi Castron hautajaisia: ”Ei tule toista hänenlaistaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS seurasi Castron hautajaisia: ”Ei tule toista hänenlaistaan”

Kuuban vallankumousjohtaja saatettiin haudan lepoon Santiagossa sunnuntaina. Ilta-Sanomat seurasi tunnelmia paikan päällä.

4.12.2016 19:54

Kello on 6.55 Kuuban aikaa. Aurinko on juuri noussut ja valaisee maineikkaan sankareiden hautausmaan Santa Ifigenian takaiset vuoret Santiagossa. On hiirenhiljaista.

Tavallisesti uhmakkaat kädet eivät nouse, eivätkä iskulauseet viriä, vaikka El Comandanten, Fidel Castron hautajaissaatto lipuu ohi. Lähes 50 vuotta yksinvaltaisesti hallinneen vallankumoustaistelijan aika on lopullisesti ohi.

Castron tuhkat kulkivat hautausmaalle sotilasajoneuvon perässään vetämän lavetin päällä.­

Sotilasajoneuvossa istuu tiukkailmeisiä miehiä. Lavetilla auton takana on pieni Kuuban lipulla peitetty arkku, jonka sisällä on Fidelin tuhkat.

78-vuotias Rolando Fernandez katsoo kulkuetta mietteissään. Hänen rintaansa koristaa rivi Kuuban vallankumouksen ja sen jälkeisen tasavallan kunniamerkkejä.

– Ei tule toista hänen kaltaistaan, ei ikinä, Fernandez sanoo.

Roland Fernandez liittyi Castron ja Che Guevaran kumouksellisiin 20-vuotiaana vuonna 1958.­

Hän liittyi Fidelin ja Che Guevaran kumouksellisiin 20-vuotiaana vuonna 1958. Salainen poliisi pidätti hänet kahdesti.

– Koin myös kaupunkisissiliikkeen ja näin Batistan miesten tappamat vainajat kaduilla.

Fernandez on aatteen mies henkeen ja vereen. Loppuun asti.

– Mikään ei muutu Fidelin kuoleman myötä. Takapakkia ei tule. Kommunismi ja sosialismi pysyvät.

Kuubalaisia oli kerääntynyt katujen varsille seuraamaan entisen johtajansa viimeistä matkaa. Paikalla oli runsaasti myös tiedotusvälineiden edustajia maailmalta.­

Vallankumouksen veteraani lähtee hiljalleen kävelemään kotiin. Hautausmaan portille kerääntyy arviolta pari sataa ihmistä. Sisälle ei pääse. Vartijat ovat päättäväisiä, mutta ystävällisiä. Tilaisuus on arvokas.

Maailman tiedotusvälineet piirittävät vakavaa nuorisojoukkoa, jolla on käsissään Kuuban liput ja Fidelin kuvat. Ensimmäisen kunnialaukauksen kajahdettua viriävät laulu ja iskulauseet: ”Viva Fidel! Viva Raul!” Kyyneliä alkaa pulputa.

Suomalaisryhmä ei päässyt nauttimaan elävästä musiikista

Edellispäivän muistotilaisuudessa Fidelin seuraajan, nuoremman veljen Raul Castron ääni murtui. Vaivoin vanha mies, 85, jaksoi noin tunnin kestäneen tilaisuuden.

Muistotilaisuudessa olivat läsnä myös Castron vanhin lapsi, ydinfyysikko Fidelito ja nuorin poika Ángel. Isästään epämieluisan paljastuskirjan kirjoittanut tytär Alina Fernandez ei ollut paikalla.

Kuuban nykyinen presidentti Raul Castro asetti vanhemman veljensä tuhkauurnan Santa Ifigenian hautausmaan uurnaholviin.­

Kuubaan musiikkimatkalle tullut suomalaisryhmä todisti molempia tilaisuuksia. Yhdeksän päivää kestänyt suruaika esti kuitenkin kuubalaisesta musiikista nauttimisen.

Suruaikana suuret kuubalaiset nautinnot, elävä musiikki sekä rommin ja muun alkoholin tarjoilu oli kielletty. Sikareita sai polttaa.

– Siitä huolimatta tämä on ollut erittäin vaikuttava matka. Tällaista maailmanhistoriaa ei pääse monesti todistamaan, Reijo Rinne pohtii.

Tällainen on Fidel Castron viimeinen leposija.­

Rinne, Paula Lähteenaho, Ritva Kupari, Marja Taipale ja Laura Taipale ehtivät parahiksi Havannaan juuri Castron kuolinpäivänä 25. marraskuuta. He kulkivat halki maan lähes samaa reittiä kuin Castron surusaatto loppuviikosta. Kotimatkalle musiikkimatkaajat lähtevät Suomen itsenäisyyspäivänä.

Vuodesta 1990 Kuubassa asunut matkanjohtaja Peter Loman saattoi lähes musiikitta jääneen ryhmän Santiagon kentällä Havannan-koneeseen. Suruaika päättyi puolilta päivin. Monet rennot elämän kaipuun patoutumat varmaan purkautuvat.

– Se on hyvin mahdollista, Loman sanoo 26 vuoden kokemuksella.

Se hetki on hyvin lähellä. Hasta siempre, comandante. Hyvästi, Fidel.

Castron uurnaa kuljetettiin kohti hautausmaata Kuuban Santiagossa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?