Uzbekistan valitsee seuraajan Karimoville – mitä tapahtui diktaattorin seuraajaksi ennustetulle tyttärelle?

Pääministeri nousemassa valtaan Karimovin 27-vuotisen kauden jälkeen.

Nuoret uzbekkimiehet antoivat äänensä Tashkentissa sunnuntaina.

4.12.2016 16:32

Keskiaasialaisessa Uzbekistanissa äänestetään tänään presidentinvaaleissa. Vaaleissa valitaan seuraaja Uzbekistania rautaisella otteella yli neljännesvuosisadan hallinneelle presidentti Islam Karimoville. Karimov kuoli syyskuussa.

Uzbekistanissa ei ole koskaan järjestetty vapaita vaaleja. Valtaosa maan oppositiosta on vangittu tai paennut ulkomaille.

Pääministeri Shavkat Mirzijajev tulee todennäköisesti olemaan Uzbekistanin seuraava presidentti.

Uudeksi presidentiksi noussee Karimovin pitkäaikainen pääministeri Shavkat Mirzijajev. Mirzijajev on toiminut virkaatekevänä presidenttinä Karimovin kuoltua. Hänen uskotaan jatkavan Karimovin politiikkaa.

Seuraajaksi veikattu tytär katosi

Karimovin seuraajaksi povattiin pitkään hänen tytärtään Gulnara Karimovaa. Karimova oli ennen Uzbekistanin vaikutusvaltaisimpia ja vauraimpia ihmisiä: hän johti lukuisia yrityksiä ja tv-asemia sekä oli maansa YK-lähettiläs. Lisäksi hän toimi muotisuunnittelijana ja teki uraa poptähtenä Googoosha-taiteilijanimellä.

Gulnara Karimova kuvattuna Venäjällä kesäkuussa 2006.

Muutama vuosi sitten Karimova kuitenkin katosi julkisuudesta sen jälkeen, kun häneen kohdistuvat korruptioepäilyt olivat paljastuneet.

Korruptiojupakasta kirjoitettiin myös Suomessa, koska siihen oli sotkeutunut aiemmin TeliaSonerana tunnettu teleyhtiö Telia. Yrityksen on epäilty maksaneen satoja miljoonia dollareita välikäsiyhtiöille, joita Karimova hallitsi.

Poika vaatii todisteita äidistään

Sosiaalisessa mediassa 44-vuotiaan Karimovan on huhuttu jopa kuolleen. Huhut kiihtyivät, kun häntä ei nähty isänsä hautajaisissa syyskuun alussa.

Karimovan pojan mukaan hänen äitinsä on tiettävästi edelleen elossa ja Uzbekistanin pääkaupungissa Tashkentissa kotiarestissa, johon hänet asetettiin vuonna 2014.

Lontoossa asuva poika vaati tällä viikolla BBC:n haastattelussa Uzbekistanin viranomaisilta tietoja äitinsä voinnista.

– He (viranomaiset ) saattavat yrittää myrkyttää hänet. Heitä ei kiinnosta vapauttaa häntä, koska silloin he joutuisivat vastaamaan moniin kysymyksiin, Islam Karimov nuorempi sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?