Filippiinien verisen huumesodan käynnistänyt presidentti: Trump toivotti minulle onnea - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Filippiinien verisen huumesodan käynnistänyt presidentti: Trump toivotti minulle onnea

Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten mukaan Yhdysvaltain tuleva presidentti toivotti hänelle onnea huumesotaan, jonka puolivuotisen keston aikana on surmattu jo 5000 ihmistä.

Rodrigo Duterte kertoi Trumpin kanssa käymästään keskustelusta Davao Cityssa lauantaina. Kuva perjantailta.­

3.12.2016 20:32

Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten mukaan Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on kehunut huumeiden vastaista operaatiota, jonka hän käynnisti virkakautensa alussa.

CNN:n mukaan toimittajille lauantaina Davao Cityssä puhunut Duterte kertoi olevansa mielissään ”yhteisymmärryksestä”, jota hänen ja Trumpin väliltä löytyi kaksikon edellisenä yönä käymän lyhyen puhelinkeskustelun aikana.

– Hän suhtautui huumeiden vastaiseen sotaamme melko ymmärtäväisesti ja toivotti minulle onnea kampanjassani. Hän kertoi, että toimimme ”oikealla tavalla”, Duterte sanoi CNN:n mukaan.

Maailmalla on kritisoitu voimakkaasti Duterten huumeiden vastaista kampanjaa, jonka puitteissa on surmattu puolen vuoden aikana jo lähes 5 000 ihmistä. Useat surmatuista ovat tulleet teloitetuiksi laittomasti ilman oikeudenkäyntejä.

Myös Duterte itse on kehottanut kansalaisia surmaamaan huumekauppiaiksi epäilemiään ihmisiä. Surmien lisäksi operaatiossa on vangittu niin paljon väkeä, että maan vankilat pullistelevat liitoksistaan. Oikeudenkäyntejään vangitut ovat kuitenkin joutuneet odottelemaan.

Vaihtoivat vierailukutsuja

Myös Yhdysvaltain hallinto on paheksunut Duterten huumesotaa ja siihen liittyviä ihmisoikeusrikkomuksia. Kovista puheistaan tunnettu Duterte ei ole säästellyt loukkauksiltaan myöskään Yhdysvaltoja, mutta Trumpin kanssa käytyyn sananvaihtoon hän kertoi olevansa tyytyväinen.

– Hän ymmärsi tavan, jolla käsittelemme huumeongelmaa ja kertoi, että siinä ei ole mitään vikaa, että haluaa suojella maataan. Se oli hyvin rohkaisevaa, ja käsitin, että hän halusi sanoa, että hän olisi viimeinen, joka tulisi sekaantumaan maamme asioihin, Duterte sanoi ja kertoi toivottaneensa Trumpille menestystä.

Duterten mukaan Trump kutsui hänet vierailulle New Yorkiin ja Washingtoniin. Duterte puolestaan esitti Trumpille kutsun saapua ensi vuonna järjestettävään ASEAN-maiden huippukokoukseen.

Trumpin vallanvaihtoa valmisteleva ryhmä on vahvistanut puhelinkeskustelun, mutta ei maininnut siitä kertoessaan Duterten huumekampanjaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?