Video: Gävlen olkipukki tuhoutuu tuliroihussa – joutunut aiemmin tuhopolttajien ja kidnappaajien uhriksi

Gävlen olkipukki on joutunut useasti ilkivallan kohteeksi. Se on muun muassa yritetty siepata helikopterin avulla Tukholmaan.

28.11.2016 11:16

Ruotsalaisen Gävlen kaupungin perinteikäs olkipukki poltettiin tänä vuonna vain muutama tunti pystytysseremonian jälkeen myöhään sunnuntai-iltana. Olkipukista jäi jäljelle vain hiiltynyt tukirunko.

Yllä olevalla videolla kuvaa tuhopolttajan uhriksi joutuneesta olkipukista.

Silminnäkijän mukaan pukin poltti 20–30-vuotias tummiin pukeutunut mies. Silminnäkijä oli nähnyt, kuinka mies heitti ensin nestettä olkipukin jalkaan ja tuikkasi pukin tämän jälkeen tuleen. Poliisi ei ole vielä ottanut ketään kiinni tuhopoltosta epäiltynä.

Alla olevalla videolla kuvaa palaneesta olkipukista.

Pukki on pystytetty vuodesta 1966 lähtien ensimmäisenä adventtisunnuntaina. Tänä vuonna juhlittiin siis 50-vuotiasta olkipukkia.

Olkipukki on joutunut tuhopolttajien kohteeksi useasti. Jo vuonna 1966 se poltettiin, joskin vasta uudenvuodenyönä. Seuraavana kahtena vuotena pukki sai olla rauhassa, mutta vuonna 1969 se poltettiin uudenvuodenaattona.

Gävlen perinteikkäästä olkipukista jäi jäljelle vain hiiltynyt runko.

2000-luvulla olkipukki on poltettu 11 vuonna. Olkipukki on kohdannut myös muuta ilkivaltaa, kuten jalkojen rikkomista. Onpa pukki kerran joutunut jopa kidnappausyrityksen kohteeksi: vuonna 2010 olkipukki yritettiin kaapata Tukholmaan helikopterin avulla.

Vain kahdesti aikaisemmin pukki on poltettu nopeammin kuin tänä vuonna. Vuonna 1979 pukki poltettiin ennen kuin se virallisesti oli ehditty edes pystyttää. Vuonna 1970 kaksi humalassa ollutta nuorta sytytti olkipukin tuleen kuusi tuntia sen jälkeen, kun se oli virallisesti pystytetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?