Trumpin huijausväitteelle täystyrmäys – taustalla tunnettu salaliittoteorioita levittävä sivusto - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin huijausväitteelle täystyrmäys – taustalla tunnettu salaliittoteorioita levittävä sivusto

Donald Trumpin väitteelle, jonka mukaan miljoonat amerikkalaiset olisivat äänestäneet presidentinvaaleissa laittomasti, ei löydy perusteita. Jäljet johtavat tunnettuun salaliittosivustoon.

Donald Trump on esittänyt, että miljoonat äänet Yhdysvaltain presidentinvaaleissa tulivat henkilöiltä, joilla ei todellisuudessa ole oikeutta äänestää. Trump ei ole perustellut väitettään.­

28.11.2016 10:23

Yhdysvaltain presidentinvaalit valitsijamiesäänin voittanut mutta maanlaajuisessa äänimäärässä Hillary Clintonille hävinnyt Donald Trump sai itse asiassa kilpailijaansa enemmän ääniä, jos laittomasti äänestäneiden paperittomien maahanmuuttajien antamat äänet jätettäisiin huomiotta.

Tämän vaalien jälkeen verkon oikeistolaisilla vaihtoehto- ja valeuutissivustoilla kiertäneen väitteen Trump toisti sunnuntaina Twitterissä, jatkaen samalla maan vaalijärjestelmän arvostelua ja Clintonin haukkumista päätöksestä tukea äänten uudelleenlaskentaa kolmessa osavaltiossa.

– Sen lisäksi että voitin valitsijamiesäänet äänivyöryllä, voitin myös kokonaisäänimäärässä jos miljoonat laittomasti äänestäneet vähennetään tuloksesta, Trump kirjoitti tilillään.

In addition to winning the Electoral College in a landslide, I won the popular vote if you deduct the millions of people who voted illegally— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 27, 2016

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Clintonin ja demokraattien on kerrottu asettuneen tukemaan vihreiden ehdokkaan hanketta järjestää äänten uudelleenlasku Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian osavaltioissa sen jälkeen, kun ryhmä tietokoneasiantuntijoita kertoi epäilevänsä sähköisten äänten joutuneen manipuloinnin kohteeksi kyseisissä osavaltioissa. Trump on arvostellut suunnitelmaa rankasti.

Äänestäjiä vaalipäivänä 8. marraskuutta Philadephiassa Pennsylvaniassa.­

Ei todisteita huijauksesta

Sunnuntaina Trump kirjoitti itse ”vakavasta vaalihuijauksesta” Virginian, New Hampshiren ja Kalifornian osavaltioissa, tarjoamatta kuitenkaan sen enempää perusteita tälle kuin aiemmalle väitteelleen kolmesta miljoonasta laittomasti annetusta äänestä. Myöskään Trumpin kampanja ei ole toistaiseksi esittänyt todisteita väitteiden paikkansapitävyydestä.

Asiantuntijoiden mukaan Trumpin väitteelle laittomista äänistä löytyy vain vähän perusteita.

– Ei ole mitään syytä olettaa tämän olevan totta, sanoo vaalilainsäädäntöön erikoistunut Kalifornian yliopiston professori Rick Hasen Politico-verkkolehdelle.

Donald Trump ja vaimo Melania nousivat lentokoneeseen West Palm Beachissa Floridassa sunnuntaina.­

Hänen mukaansa väärin perustein äänestäminen on varsin harvinaista Yhdysvalloissa, ja miljoonien väärin perustein annettujen äänten sijaan puhutaan todellisuudessa kymmenistä tapauksista maanlaajuisesti.

Kalifornian osavaltion demokraatteja edustava ulkoministeri Alex Padilla arveli Los Angeles Timesin mukaan Trumpia vaivaavan se tosiasia, että enemmistö amerikkalaisista ei äänestänyt häntä. Paikoin edelleen jatkuvan ääntenlaskun perustella Hillary Clinton on saanut maanlaajuisesti yli kaksi miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump.

– Hänen perusteettomat väitteensä huijauksesta Kaliforniassa ja muualla ovat älyttömiä. Hänen holtittomat twiittinsä ovat sopimattomia ja asiattomia tulevalle presidentille, Padilla totesi lausunnossaan.

Lähteenä tunnettu valhesivusto?

Myös faktantarkistukseen keskittyvän Politifact -sivuston mukaan Trumpin väite kolmesta miljoonasta laittomasta äänestäjästä näyttää olevan vähintäänkin hataralla pohjalla. Sivuston mukaan teoria on esitetty useilla oikeistolaisilla uutissivustoilla, joiden sisällön todenperäisyys on varsin kyseenalainen.

Politifact ja useat amerikkalaiset tiedotusvälineet jäljittävät väitteen salaliittoteorioistaan tunnetun teksasilaisen radiojuontajan Alex Jonesin pyörittämän Infowars -valeuutissivuston artikkeliin. 14. marraskuuta julkaistua juttua on jaettu esimerkiksi Facebookissa yli 50 000 kertaa.

Kiihkeästä esiintymisestään tunnettu Jones on aiemmin levittänyt väitteitä, joiden mukaan esimerkiksi syyskuun 11. päivän terrori-isku, vuonna 2012 Sandy Hookin koulussa tapahtunut joukkosurma ja vuoden 1969 kuukävely olisivat hallituksen järjestämiä huijauksia. Uskonnollinen Jones on myös kutsunut Hillary Clintonia ”helvetin demoniksi”.

Politifactin mukaan Infowarsin julkaisema artikkeli näyttää perustuvan yksittäisen republikaanivaikuttajan twiittiin, jossa tiedon kerrotaan olevan peräisin vaalihuijauksia paljastavan sivuston tutkimukseen. Tällaista tutkimusta ei Politifactin mukaan kuitenkaan ole olemassa.

Completed analysis of database of 180 million voter registrations.

Number of non-citizen votes exceeds 3 million.

Consulting legal team.— Gregg Phillips (@JumpVote) November 11, 2016

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Toinen mahdollinen lähde väitteelle saattaa olla peräisin Harvardin yliopiston vuonna 2014 tekemä selvitys, jonka mukaan 6,4 prosenttia Yhdysvalloissa asuvista ei-kansalaisista äänesti vuoden 2008 vaaleissa. Tuloksen on kuitenkin myöhemmin kerrottu perustuneen kyselyssä tapahtuneeseen sekaannuksen, jonka seurauksena osa kansalaisista merkitsi itsensä virheellisesti ei-kansalaisiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?