Donald Trump pitää äänten uudelleenlaskentaa huijauksena: ”Vihreän puolueen yritys täyttää rahakirstunsa”

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvallat
Vaatimus Wisconsinin osavaltion äänten uudelleenlaskennasta jätettiin perjantaina.
Yhdysvaltain presidentinvaalien voittaja Donald Trump katsoo, että vaaliäänten uudelleenlaskenta Wisconsinin osavaltiossa on huijaus. Trump sanoi lauantaina, että hänen vaalivoittoaan tulisi kunnioittaa, ei ”haastaa ja solvata”.

Vihreän puolueen presidenttiehdokkaana ollut Jill Stein ilmoitti perjantaina jättäneensä vaatimuksen Wisconsinin äänten uudelleenlaskennasta. Trumpille niukasti useissa osavaltioissa hävinneen demokraattien Hillary Clintonin kampanja on ilmoittanut, että se tukee äänten uudelleenlaskentaa.

Joukko tietotekniikan asiantuntijoita ja juristeja kehotti tarkistamaan presidentinvaalien tuloksen kolmessa vaa'ankieliosavaltiossa. Huolena on, että tuloksia olisi manipuloitu tai hakkeroitu.

Stein ilmoitti, että myös Pennsylvanian ja Michiganin äänet on määrä tarkistuttaa uudelleen. Demokraattinen puolue ilmoitti lauantaina tukevansa uudelleenlaskentaa, vaikka ei uskokaan tuloksen muuttuvan.

Trump ilmoitti kantansa uuteen ääntenlaskentaan selkeästi Twitterissä.

– Vihreän puolueen huijaukseen, jolla täytetään heidän rahakirstunsa pyytämällä mahdottomia uudelleenlaskentoja, liittyy nyt pahan tappion kokenut ja demoralisoitunut demokraattinen puolue, Trump twiittasi.Jos et näe twiittiä, sen voi katsoa täältä.

”Lopputulos jo tunnustettu”

Trump korostaa, että vaalitulos on jo tunnustettu.

– Ihmiset ovat sanansa sanoneet ja vaalit ovat ohi. Näin sanoi myös Hillary Clinton onnitellessaan minua voitosta vaaliyönä. On lisäksi tärkeää huomauttaa, että saimme miljoonien äänestäjien avulla 306 valitsijamiestä, enemmän kuin kukaan republikaani on saanut sitten vuoden 1988 presidentinvaalien.

Jotta ehdokas tulee valituksi presidentiksi, hänen takanaan on oltava vähintään 270 valitsijamiestä.

Clintonin kampanja ilmoitti lähtevänsä mukaan kolmen osavaltion äänten uudelleenlaskentaan, vaikka sen tietoon ei ole toistaiseksi tullut ääntenlaskentaan liittyviä epäselvyyksiä.

Trump voitti Clintonin Wisconsinissa, Pennsylvaniassa ja Michiganissa yhteensä noin sadallatuhannella äänellä. Clintonin vaalikampanjan asianajaja Marc Elias myönsi, että näistä pieninkin, Michiganin 10 000 äänen ero, on paljon suurempi kuin maan presidentinvaalien äänten uudelleenlaskennassa koskaan tehdyt tuloksen korjaukset.

Vihreiden Stein on korostanut, että uudelleenlaskenta on osa vaalien rehellisyyttä ajavaa liikettä.

– Tarkoituksenamme on tuoda esille, miten epäluotettava Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on, kerrottiin varoja Steinin masinoimaan ääntenlaskentaan keräävällä nettisivulla.

Peukaloitu järjestelmä?

Vaalikampanjansa aikana Donald Trump syytti Yhdysvaltain presidentinvaalien järjestelmää toistuvasti ”peukaloiduksi”.

Trump ei myöskään suostunut lupaamaan viimeisessä vaaliväittelyssä, että hän kunnioittaa vaalitulosta. Las Vegasissa pidetyssä väittelyssä Trumpilta kysyttiin, hyväksyykö hän vaalituloksen myös siinä tapauksessa, että häviää vaalit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt