Ratkesiko mysteeri? Arkeologit väittävät löytäneensä viikinkikuningas Pyhän Olavin kadonneen alttarin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ratkesiko mysteeri? Arkeologit väittävät löytäneensä viikinkikuningas Pyhän Olavin kadonneen alttarin

Kuvituskuva
Julkaistu: 27.11.2016 6:32

Norjassa iloitaan arkeologien Trondheimissa tekemästä löydöstä.

Norjan kulttuuriperinnön tutkimuksen instituutin (NIKU) arkeologit uskovat löytäneensä Trondheimista viikinkikuningas Olavi Haraldinpojan kirkon ja alttarin. Norjaa vuosina 1015–1030 hallinnut Pyhä Olavi on maan kansallispyhimys.

NIKU ilmoitti aiemmin tässä kuussa verkkosivuillaan kirkon kiviperustusten ja alttarin löytymisestä. Paikalta löytyi myös pieni kaivo.

– Tämä on ainutlaatuinen paikka Norjan historiassa uskonnon, kulttuurin ja politiikan suhteen. Suuri osa norjalaisesta kansallisesta identiteetistä perustuu Pyhän Olavin ympärillä olevaan pyhyyden kulttiin, ja täällä se kaikki alkoi, kaivausjohtaja Anna Petersén kertoo tiedotteessa.

Vuosi Olavin kuoleman jälkeen hänen arkkunsa nostettiin haudasta ylös ja avattiin kuninkaan ja piispan läsnä ollessa. Ruumis oli säilynyt hämmästyttävän hyvässä kunnossa.

Taistelussa kesällä 1030 kaatunut kuningas julistettiin pyhimykseksi, ja hänen jäänteitään säilytettiin Pyhän Klemensin kirkossa alttarin yläpuolella. Kirkosta tuli hänen ensimmäinen mausoleuminsa.

Olavin arkku pysyi kirkossa vuosien ajan, kunnes se vietiin suurempaan kirkkoon. Lopulta hänet siirrettiin tuomiokirkkoon, josta on tullut suosittu pyhiinvaelluspaikka.

Olavin itsensä rakennuttama Pyhän Klemensin kirkko tuhoutui lopulta, ja sen sijainti on pysynyt mysteerinä tähän asti.

Tuoreimmat osastosta