Donald Trump reagoi hämmentävästi Fidel Castron kuolinuutiseen

Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Donald Trump on ollut moniin maailman johtajiin verrattuna hyvin harvasanainen Fidel Castron kuolemasta.

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump on toistaiseksi reagoinut Fiden Castron kuolemaan ainoastaan Twitterissä.

26.11.2016 17:26

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehti melko pian Fidel Castron kuoleman tultua julki antamaan lausunnon, jossa hän ylisti Castroa valtiomieheksi ja aikakautensa symboliksi.

Putin sanoi myös, että Kuuban pitkäaikainen johtaja oli vilpitön ja luotettava Venäjän ystävä.

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump on sen sijaan toistaiseksi reagoinut Kuuban pitkäaikaisen johtajan kuolemaan ainoastaan Twitterissä. Viesti oli hieman erilainen Putinin suitsutukseen verrattaessa.

– Fidel Castro on kuollut! Trump twiittasi hieman kello 15 jälkeen Suomen aikaa.

Fidel Castro is dead!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26. marraskuuta 2016

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Muuttuvatko maiden suhteet?

Tulevan presidentin lakoninen toteamus on herättänyt Twitterissä keskustelua. Trumpia on esimerkiksi haukuttu hitaaksi, sillä Castron kuolemasta uutisoitiin jo varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa.

– Onko tässä todella kaikki, mitä sinulla on sanottavaa? eräs Twitter-käyttäjä hämmästeli.

Kampanjansa aikana Trump jyrähti useaan otteeseen, että Barack Obaman kaudella tapahtunut lientyminen maiden välisissä suhteissa voisi tulla päätökseen, jos hänet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi.

Ennen Obaman maaliskuista vierailua istuva Yhdysvaltain presidentti vieraili Kuubassa edellisen kerran lähes 90 vuotta sitten.

Trumpin Kuuba-politiikasta ei kuitenkaan vielä tiedetä juuri mitään, mutta republikaanienemmistöinen kongressi ei luultavasti halua esimerkiksi purkaa Kuuban kauppasaartoa entisestään.

”Meidän on jatkettava hänen perintöään”

Latinalaisen Amerikan vasemmistolaiset valtionpäämiehet ovat olleet twiiteissään Trumpia monisanaisempia. Esimerkiksi Venezuelan presidentti Nicolas Maduro kirjoitti Twitteriin useita viestejä Castrosta.

– Meidän on jatkettava hänen perintöään ja kannettava itsenäisyyden, sosialismin ja kotimaan lippua, Maduro twiittasi.

Hän kertoi välittäneensä surunvalittelunsa presidentti Raul Castrolle. Kuuba ja Venezuela ovat olleet läheisiä liittolaisia, ja Venezuelan öljyrahoista on riittänyt myös Kuuban tukemiseen.

Ecuadorin presidentti Rafael Correa puolestaan kutsui Castroa Twitterissä suureksi johtajaksi.

– Hän oli suuri. Fidel on kuollut. Eläköön Kuuba! Eläköön Latinalainen Amerikka! Correa kirjoitti.

Kehuja myös Kiinasta

Naapurimaiden johtajien lisäksi myös Kiinan presidentti luonnehtii Castroa suurmieheksi, joka jää historiaan. Xi Jinpingin mukaan Kiinan kansa on menettänyt hyvän ja uskollisen toverin, joka elää ikuisesti.

Xi totesi televisiolausunnossaan, että Kiinan ja Kuuban suhteet kehittyivät nopeasti nimenomaan Castron ansiosta. Maiden välit olivat pitkään varsin etäiset Kuuban ja Neuvostoliiton likeisten suhteiden vuoksi, ja alkoivat lähestyä vasta Neuvostoliiton hajottua.

Castron hautajaiset pidetään Kuuban hallituksen antamien tietojen mukaan joulukuun neljäs päivä Santiago de Cuban kaupungissa. Maahan on julistettu yhdeksän päivän suruaika maan vallankumousjohtajan kuoltua.

Meillä Suomessa pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kiitellyt sitä, että Yhdysvaltojen ja Kuuban väliset suhteet ehtivät normalisoitua Castron elinaikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?