Fidel Castro täytti elokuussa 90 vuotta – ja haukkui USA:ta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Fidel Castro täytti elokuussa 90 vuotta – ja haukkui USA:ta

Kuuban ikoninen vallankumousjohtaja Fidel Castro täytti elokuussa 90 vuotta.

26.11.2016 8:00

Tuolloin ihmiset kerääntyivät juhlimaan Castron merkkipäivää pääkaupunki Havannan kaduille ja Castro itse kiitti kansaa muistamisesta.

– Haluan ilmaista syvällisimmän kiitollisuuteni kunnianosoituksista, tervehdyksistä ja lahjoista, joita olen saanut. Se antaa minulle voimaa antaa vastalahjaksi ajatuksia, Castro kirjoitti Kuuban valtiollisen median mielipidepalstalle.

Hän oli ollut huonossa kunnossa. Hän sairasti ainakin suolistosyöpää. Castro luopui vallasta vuonna 2008 ja presidentiksi nousi hänen pikkuveljensä Raul Castro.

Fidel Castro kirjoitti, että hän tiesi, että Raulin täytyisi korvata hänet, jos hänelle tapahtuisi jotain. Kuuban mukaan Yhdysvallat on yrittänyt hänen murhaamistaan satoja kertoja.

– Melkein nauroin Yhdysvaltain presidenttien machiavellimaisille suunnitelmille, hän kirjoitti.

Tapansa mukaisesti Castro haukkui Yhdysvaltoja. Hän arvosteli presidentti Barack Obamaa siitä, kun Obama vieraili toukokuussa Hiroshimassa maailman ensimmäisen atomipommin räjähdyspaikalla. Japaniin pudotetut atomipommit päättivät toisen maailmansodan.

– Hänellä ei ollut sanoja pyytää anteeksi satojen tuhansien ihmisten tappamista, Castro kirjoitti.

Maaliskuussa Castro oli haukkunut Obamaa muun muassa siitä, ettei presidentti tunnustanut Kuuban kommunistihallinnon saavutuksia. Obama oli ensimmäinen Kuubassa vieraillut Yhdysvaltain presidentti 88 vuoteen. Maat normalisoivat suhteensa viime vuonna pitkän kauppsaarron jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?