Vaiheilu presidentinvaalien tuloksesta jatkuu USA:ssa – ehdokas keräsi miljoonia äänten uudelleenlaskentaa varten

Julkaistu:

Yhdysvallat
Vihreiden ehdokkaana Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa ollut Jill Stein on kerännyt 2,5 miljoonaa dollaria äänten uudelleenlaskentaa varten Wisconsinin osavaltiossa.
Kuohunta Yhdysvalloissa 8. marraskuuta käytyjen presidentinvaalien tuloksen ympärillä jatkuu edelleen, vaikka vaalit voittanut ja tammikuussa virkaansa astuva republikaanien Donald Trump rakentaa jo tulevaa hallintoaan kovalla vauhdilla. Eilen New York Magazine kertoi ryhmän nimekkäitä tietotekniikan asiantuntijoita ja lakimiehiä epäilevän, että vaalitulosta olisi peukaloitu kolmessa ratkaisevassa osavaltiossa.

Tutkijat kertoivat verranneensa toisiinsa Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian osavaltioiden piirikuntia, joissa äänestys tapahtui sähköisillä laitteilla ja perinteisillä paperisilla äänestyskorteilla. Ryhmä väitti havainneensa, että sähköisesti äänestäneillä alueilla demokraattien Hillary Clinton sai 7 prosenttia vähemmän ääniä kuin muualla.

Tutkijat pitivät mahdollisena, että äänestyslaitteet olisi hakkeroitu tai että tulosta olisi muuten peukaloitu Trumpin hyväksi. Esimerkiksi Wisconsinissa Trump vei voiton vain 27 000 äänen turvin. Ryhmä ehdotti, että äänet laskettaisiin uudelleen heidän epäilemissään osavaltioissa.


Jo samana päivänä vaaliennusteistaan tunnetun FiveThirtyEightin ja amerikkalaislehti The New York Timesin asiantuntijat kuitenkin kumosivat väitteet arvioimalla, että sähköinen äänestys oli käytössä jo valmiiksi Trumpin suuntaan kallellaan olevissa piirikunnissa. Tulosten kerrottiin näyttävän samalta myös naapuriosavaltioissa.

Esimerkiksi Kalifornian osavaltiossa samat laitteet on kuitenkin kielletty sen jälkeen, kun turvallisuusasiantuntijat ovat osoittaneet kuinka helppoa laitteiden murtaminen on. Yhdysvalloissa käytössä olevat äänestyslaitteet ovat amerikkalaismedian mukaan vanhoja, mutta tulosten peukaloimisen arvellaan silti olevan käytännössä vaikeaa.

Vihreä ehdokas kerää rahaa

Vaaleissa yhden niin sanotun kolmannen puolueen, vihreiden ehdokkaana noin prosentin kannatukseen yltänyt Jill Stein on eri mieltä. Stein on taustajoukkoineen kyseenalaistanut vaalituloksen luotettavuuden vedoten äänestyskoneiden haavoittuvuuteen ja niiden mahdolliseen hakkerointiin tai ohjelmointiin tulosten vääristelemiseksi.


Stein on kerännyt verkkosivujensa kautta rahaa ääntenlaskennan uusimiseen Wisconsinissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa, joissa on hänen kampanjansa mukaan havaittu ”tilastollisia poikkeamia”.

– Me ansaitsemme luotettavat vaalit, Steinin kampanja perusteli.

Suunnitelma näyttää myös etenevän. Uutistoimisto Reutersin mukaan Stein saavutti torstaina keräyksessään 2,5 miljoonan dollarin eli noin 2,4 miljoonan euron tavoitteen, jonka kerrotaan olevan tarpeen uusintalaskun vaatimiseen Wisconsinin osavaltiossa. Kampanjan kerrotaan yrittävän kerätä vielä kaksi miljoonaa dollaria eli 1,9 miljoonaa euroa, jotta samaan päästäisiin myös Michiganissa ja Pennsylvaniassa.

Osassa osavaltioita, esimerkiksi Michiganissa ääntenlasku on edelleen kesken. Wisconsinissa ja Pennsylvaniassa Trump voitti Clintonin yllättäen ja täpärästi. Vaikka Trump on jo voittanut perustuvien valitsijamiesten määrässä, on Clintonin kerrottu keränneen maanlaajuisesti jo yli kaksi miljoonaa ääntä enemmän.

Reutersin mukaan Stein kiistää, että hänen tarkoituksenaan olisi äänten uudelleenlaskua vaatimalla auttaa Clintonia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt