John F. Kennedyn kuolemasta 53 vuotta – salaliittoteoriat elävät edelleen: CIA:n juoni, mafian kosto... - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

John F. Kennedyn kuolemasta 53 vuotta – salaliittoteoriat elävät edelleen: CIA:n juoni, mafian kosto...

Presidentti Kennedyn murha kasvatti nopeasti salaliittoteorioiden viidakon. Ilta-Sanomat esittelee suosituimpia salaliittoteorioita ja huomiota herättäneitä yksityiskohtia.

Kuvassa keskellä John F. Kennedy vaimonsa Jacqueline Kennedyn kanssa auton kyydissä vain hetkiä ennen salamurhaajan iskua. Kyydissä ovat myös Teksasin kuvernööri John Connally ja hänen vaimonsa Nellie. Virallisen selvityksen mukaan Kennedyn murhasi entinen merijalkaväen sotilas Lee Harvey Oswald (oik.). Oswald ei ehtinyt vastaamaan syytöksiin oikeuden edessä, sillä dallasilainen yökerhon omistaja Jack Ruby surmasi Oswaldin vain päiviä Kennedyn murhan jälkeen. Vasemmalla Kennedyn murhapaikka Dallasin Dealey Plaza -puistoaukio.

23.11.2016 1:20

Harvasta asiasta on maailmassa kirjoitettu yhtä paljon kuin presidentti John F. Kennedyn salamurhasta, josta tuli tiistaina kuluneeksi tasan 53 vuotta. Murhan on sanottu synnyttäneen kokonaisen teollisuudenalan. Salaliittoteorioiden noutopöydästä voi jokainen yhdistellä lautaselleen niitä palasia, jotka tuntuvat hyviltä.

”Salamurha oli mahdollisesti salaliiton seuraus. Edustajainhuoneen salamurhakomitea ei pysty selvittämään toisen ampujan henkilöllisyyttä eikä salaliiton laajuutta.”

Näin todettiin Yhdysvaltain edustajainhuoneen salamurhakomission raportissa vuonna 1978. Osa tutkimusaineistosta on yhä luokiteltu salaiseksi.

John F. Kennedyn murhapaikka Dealey Plazalla. 6th floor museum.

Vuonna 2003 julkaistun Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan yli 75 prosenttia amerikkalaisista ei usko Warrenin komission viralliseen totuuteen, jonka mukaan Lee Harvey Oswald toimi yksin.

Vuonna 2012 kerrottiin, että 50 000 sivua hallituksen salamurhaan liittyviä asiakirjoja oli vielä julkistamatta. Spekulointi tuskin loppuu silloinkaan, kun ne kaikki on saatu tutkijoiden käyttöön.

CIA halusi eroon lepsusta Kennedystä

Salaliittoteoreetikkojen suosikkiteoria pitää Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:ta syyllisenä Kennedyn murhaan. Teoria pohjaa muun muassa siihen, että Kennedyn kerrotaan olleen riidoissa CIA:n johdon kanssa, joka oli pettynyt Kennedyn liennyttelevään Neuvostoliiton-politiikkaan. Suurimpana motiivina pidetään kuitenkin epäonnistunutta Sikojenlahden operaatiota.

Lee Harvey Oswaldin asuintalo, jossa asui murhan aikaan.

1995 julkisuuteen vuodettiin tietoja, joiden mukaan CIA ja FBI olivat peukaloineet Oswaldin kansioita sekä ennen että jälkeen salamurhan. Väitetään myös, että molemmat järjestöt jättivät kertomatta tietoja, joiden mukaan Oswald oli vaaraksi presidentille.

Neuvostoliitto iski takaisin

Etenkin amerikkalaisten antikommunistien joukoissa syyttävä sormi kääntyy Neuvostoliiton tiedustelupalveluun KGB:n suuntaan.

Kylmän sodan aikana jännitteet kahden suurvallan välillä olivat kovat, ja motiiviksi on tarjottu Nikita Hrushtshevin nöyryytystä Kuuban ohjuskriisin aikana.

Jotkut taas epäilevät, että salamurhan junailivat Hrushtshevin selän takana korkea-arvoiset KGB-upseerit. Tätä on "tukenut" se, että Oswald vietti vuosia Neuvostoliitossa.

Castron kosto

Murhan takana oli Kuuban johtaja Fidel Castro. Tähän uskovat pitävät motiivina Castron halua kostaa CIA:n yritykset salamurhata hänet. Teorian kumosi sekä Warrenin komissio että edustajainhuoneen asettama komissio.

Robert Kennedyn kerrotaan uskoneen, että Fidel Castro oli salamurhan takana. Oswaldin epäillystä kommunistitaustasta uutisoitiin pian tapahtuneen jälkeen.

Paikka, jossa Jack Ruby ampui Oswaldin. Sisäänkäynti sisäpihalle, jossa ammunta tapahtui.

Jotta teoria ei olisi liian yksinkertainen, epäilyksen varjoa on langetettu myös Yhdysvalloissa asuvien Castron vastustajien ylle. Heidän motiivinsa olisi ollut päinvastainen: Kennedyn liian pehmeä Kuuban-politiikka.

New Orleansin salaliitto

Yksi tunnetuimpia teorioita on ns. New Orleansin salaliitto. Se on myös ainoa "juonenkäänne", joka on puolessa vuosisadassa johtanut syytteisiin presidentin murhasta.

Monimutkainen vyyhti kietoutuu Lee Harvey Oswaldin ja New Orleansissa 1960-luvun alussa toimineiden Fidel Castron vastustajien ympärille. New Orleansissa syntynyt Oswald palasi kaupunkiin keväällä 1963 ja päätyi tekemisiin äärioikeistolaisten aktivistien kanssa.

John F. Kennedyn murhapaikka Dealey Plazalla. Darwin Payne oli nuorena reportterina paikalla murhan tapahtuessa.

New Orleansin piirikunnan syyttäjä Jim Garrison ryhtyi vuonna 1966 tutkimaan Dallasin kohtalokkaita tapahtumia. Vuonna 1969 neworleansilaisesta liikemiehestä Clay Shaw'sta tuli ainoa JFK:n murhasta oikeudessa syytetty henkilö. Hänen ja oikeistoklikkiin kuuluneiden

David Ferrien ja Guy Banisterin epäiltiin lavastaneen Oswaldin syylliseksi. Shaw vapautettiin syytteistä.

Tämän teorian pohjalta Oliver Stone ohjasi kenties tunnetuimman elokuvan Kennedyn murhasta: JFK - avoin tapaus. Sankarisyyttäjänä nähtiin

Kevin Costner.

Johnson hyötyi – tiesikö Jacqueline?

Varapresidentti Lyndon B. Johnson oli salaliittoteoreetikoiden mukaan Kennedyn kuoleman luontevin suora hyötyjä.

John F. Kennedyn murhapaikka Dealey Plazalla. 6th floor museum.

Jacqueline Kennedyn kerrotaan sanoneen, että varapresidentillä ja joukolla texasilaisia liikemiehiä oli näppinsä pelissä. Ensimmäinen nainen toteaa tämän eri lähteiden mukaan JFK:n kuoleman jälkeen tallennetuilla nauhoilla.

Huhujen mukaan Johnson oli aikeissa pudottaa Kennedyn seuraavissa vaaleissa. Johnson myös asetti Warrenin komission, joka mukaan Oswald toimi yksin.

John F. Kennedyn murhapaikka Dealey Plazalla. 6th floor museum. Musseon kuraattori Gary Mack.

Vuonna 2003 julkaistun Gallup-tutkimuksen mukaan noin 20 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että varapresidentillä oli jotain tekemistä Kennedyn salamurhan kanssa.

Mafia kosti kukistusyrityksen

Vuosien mittaan on huhuttu mafian ja Kennedyn klaanin väleistä. On väitetty muun muassa, että mafia auttoi Kennedyä voittamaan vuoden 1960 vaalit manipuloimalla tuloksia ratkaisevissa vaalipiireissä.

Pian virkaanastumisensa jälkeen Kennedy, yhdessä veljensä Robertin kanssa, aloitti järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen taistelun. Joidenkin salaliittoteoreetikkojen mukaan tämä maksoi lopulta molempien veljesten hengen.

Raksi kuolettavan osuman kohdalla Elm STreetilla. JFK 50. vuosipäivä, Dallas, Texas, Yhdysvallat.

Mafia-teoria ja CIA on usein yhdistetty toisiinsa, sillä niiden epäillään tehneen jonkin verran yhteistyötä – esimerkiksi Fidel Castron salamurhayrityksissä.

Syynä Marilyn Monroe

Erään teorian mukaan Kennedyn ampui baseballtähti Joe DiMaggio. Yhdeksän kuukautta Marilyn Monroen kanssa naimisissa ollut DiMaggio oli vannonut, ettei koskaan anna Kennedyille anteeksi Marilynin kuolemaa.Vuonna 2003 ilmestyneen kirjan mukaan DiMaggio uskoi elämänsä loppuun asti, että Kennedyt vaiensivat filmitähden, koska tämä tiesi liikaa.

Tapahtumapaikka Elm Street. JFK 50. vuosipäivä, Dallas, Texas, Yhdysvallat.

– He murhasivat ainoan ihmisen jota rakastin, DiMaggio sanoi pitkäaikaiselle lakimiehelleen Morris Engelbergille.

Kennedy John F. Murha Dallasissa marrask. -63

Salamurhasta on syytetty myös muiden muassa JFK:n autonkuljettajaa sekä vaimoa Jacqueline Kennedyä. Presidentin on myös väitetty kiinnostuneen niin paljon Yhdysvaltojen avaruusolioita ja ufoja tutkineista salaisista ohjelmista, että hänet oli eliminoitava.

Sateenvarjomies

Miksi yhdellä Kennedyn vierailua seuranneella miehellä oli sateenvarjo auki helteessä? Sekä Oliver Stonen elokuvassa että eräässä Salatut kansiot -sarjan jaksossa "sateenvarjomies" antaa merkkejä ampujalle tai ampujille saattueen lähestyessä.

Uutiskuviin tallentunut mies tuli julkisuuteen 1978 esittäytyen Louie Steven Wittiksi. Hän kertoi heiluttaneensa varjoa protestiksi, koska Kennedyn isä oli Britannian ex-pääministerin Neville Chamberlainin ystävä. Chamberlain allekirjoitti Münchenin sopimuksen Adolf Hitlerin kanssa syyskuussa 1938.

– Mikäli Guinnessin ennätystenkirjassa olisi kategoria henkilöille, jotka tekivät vääriä asioita väärissä paikoissa, olisin luultavasti numero yksi, Witt sanoi salamurhakomissiolle.

Tyhjä arkku

JFK:n ruumis siirrettiin pronssiarkusta tunnuksettomaan puupalttooseen lennolla Dallasista Washingtoniin. Sen tekivät presidentin lentokoneeseen soluttautuneet vehkeilijät. Näin väitti 1981 amerikkalaiskirjailija David Lifton bestsellerissään. Ruumis olisi siirretty Andrewsin tukikohdassa helikopteriin, joka kuljetti sen tuntemattomaan määränpäähän. Siellä JFK:n ruumista olisi käsitelty niin, että luodit näyttäisivät tulleen vain takaapäin. Tämä olisi vahvistanut virallisen totuuden yksinäisestä ampujasta, Oswaldista. Tutkija David Wrone totesi "ruumisvarkauden" mahdottomaksi jo siksi,että Air Force Onea oli vastassa tuhatpäinen väkijoukko – ja tv-kamerat.

Lee Harvey Oswaldin asuintalo, jossa asui murhan aikaan.

Liftonin väite perustuu osittain luutnantti Richard Lipseyn kuvailuun salamurhakomitealle. Lipsey mainitsi, että sotilassairaalan eteen ajettiin tyhjä ruumisauto "harhautukseksi". Tästä Lifton päätteli, että myös Kennedyn pronssiarkku oli tyhjä.

Toinen ampuja?

Mary Moorman otti Polaroid-kamerallaan kuvan autosaattueesta hyvältä näköalapaikalta Elm Streetin eteläpuolella. Salaliittoteorian mukaan kuvassa näkyy toisen ampujan hahmo lauta-aidan takana. Tätä teoriaa tukee silminnäkijähavainto savun pöllähdyksestä samalta paikalta. Pöllähdys on sittemmin selitetty autonpakokaasuksi.

John F. Kennedyn murha 1963, lavastus.

John F. Kennedyn murha Dallasissa 22.11.1963

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?