Nukkumatti on jo 57 vuotta – satuhahmo syntyi DDR:n ja Länsi-Saksan kilpavarusteluna - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nukkumatti on jo 57 vuotta – satuhahmo syntyi DDR:n ja Länsi-Saksan kilpavarusteluna

Nukkumatti saapui heittämään unihiekkaa vaikka avaruusaluksella.

Julkaistu: 22.11.2016 10:52

DDR sai oman satuhahmonsa valmiiksi ennen länsinaapuriaan. Itäsaksalainen valkoparta selvisi myös Saksojen yhdistymisestä.

Nukkumatti, nukkumatti lasten

illoin kulkee,

heittää unihiekkaa

päivän leikit aika lopettaa on,

kun teeveen iltasatu alkaa.”

Vuonna 1973 suomalaisten lapsiperheiden arkea saapui rytmittämään valkopartainen animaatiohahmo DDR:stä, kun Nukkumatti aloitti seikkailunsa TV2:n Iltasatu-ohjelmassa. Pujopartaisen hahmon lisäksi elämään jäi suomalainen tunnuslaulu, Jukka Siikavireen säveltämä ja sanoittama Unihiekkaa.

Siikavire sai vuonna 1972 puhelun Yleisradiosta.

– Toimittaja Maija Koivula TV2:sta otti yhteyttä. Oli tulossa saksalainen Nukkumatti-animaatio. Siinä oli saksalainen tunnuslaulu, mutta haluttiin suomeksi ihan oma, alkuun ja loppuun eri, säveltäjä Jukka Siikavire muisteli vuonna 2008 säveltäjien ja sanoittajien Elvis ry:n Selvis-lehdessä.

ALKUPERÄINEN Nukkumatti oli kylmän sodan ajan tuote. Vuonna 1959 itäiseen Saksaan kantautui tieto, että länsinaapurissa suunniteltiin uutta lasten iltasatuohjelmaa. Sosialismin ja kapitalismin kilpajuoksun hengessä DDR:ssä haluttiin synnyttää pikavauhtia parissa–kolmessa viikossa oma lasten tv-hahmo.

22. marraskuuta 1959 itäsaksalainen tv-kuuluttaja Käthe Zille sai kertoa ilouutisen:

– Kello 18.55 Nukkumattimme saapuu sanomaan pienille katsojillemme hyvää yötä.

DDR oli voittanut Saksojen välisen nukkumattien kilpajuoksun, sillä Unser Sandmännchen (Nukkumattimme) ilmestyi televisioruutuihin runsasta viikkoa aiemmin kuin läntinen vastineensa Sandmännchen.

TYÖKALU-SAKSAN Nukkumatin hahmon loi Gerhard Behrendt ja monenmoiset kulkupelit aina avo-Trabantista ja helikopterista avaruusalukseen olivat Harald Serowskin käsialaa.

Vaikka kyse oli lastenohjelmasta, ei siinäkään vältytty sosialismin saavutusten esittelystä. Satuseikkailujen lisäksi Nukkumatti muun muassa vieraili pioneerileirillä ja moderneissa betonilähiöissä sekä tarkasti rajajoukkoja.

Ilkikurisimmat lännessä tosin näkivät pujopartaisen Nukkumatin ulkonäössä myös Erich Honeckeria DDR:n johtajana edeltäneen Walter Ulbrichtin piirteitä.

VUONNA 1977 Nukkumatista tuli osa TV2:n Pikku Kakkonen -ohjelmaa. Kosmopoliitti Nukkumatti seikkaili parissa jaksossamyös Suomessa: talvella hiihtämässä porojen kanssa ja kesällä melomassa Lapissa.

Nukkumatin tarina jatkui TV2:ssa peräti 32 vuotta aina 2000-luvulle saakka. Sittemmin pujoparta palasi joksikin aikaa maksukanaville.

Onko hänessä Walter Ulbrichtin piirteitä

JOS Itä-Saksa muuten jäikin Länsi-Saksan jalkoihin, harpin ja vasaran maan Nukkumatin asema oli vankkumaton. Läntinen Nukkumatti katosi televisiosta kevättalvella 1989 runsaat puoli vuotta ennen Berliinin muurin murtumista, mutta DDR-Nukkumatti selvisi myös Saksojen yhdistymisestä.

Saksojen yhdistyessä DDR:n televisiotoiminta ajettiin heti 1990-luvun alussa alas, ja samalla myös Nukkumatti poistui hetkeksi ruudusta.

Katsojien palautevyöry yhdistyneen Saksan niin länsi- kuin itäosistakin palautti kuitenkin rakastetun hahmon takaisin televisioon. Nykyisin Nukkumatti seikkailee Rundfunk Berlin-Brandenburgin kanavilla.Lähde: www.sandmann.de

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?