Pelko valtasi Liettuan Trumpin valinnan jälkeen – aikooko Putin testata Natoa ennen vallanvaihtoa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pelko valtasi Liettuan Trumpin valinnan jälkeen – aikooko Putin testata Natoa ennen vallanvaihtoa?

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius sanoo, ettei Venäjä ole supervalta, vaan superongelma.

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius sanoo, ettei Venäjä ole supervalta, vaan superongelma.

Julkaistu: 18.11.2016 13:42

Liettuassa on BBC:n mukaan tehty jo pamfletti, jossa kansalaisia ohjeistetaan tunnistamaan venäläiset panssariajoneuvot.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin, että tavalliset virolaiset ovat huolestuneet maansa kohtalosta sen jälkeen, kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi. Nato-maan huolta selittää se, että Trump on puheissaan väläytellyt, ettei Yhdysvallat välttämättä hädän hetkellä puolustaisi Venäjän naapurissa sijaitsevia Baltian maita, joiden puolustus nojaa pitkälti Natoon.

BBC uutisoi nyt, että sama huoli on herännyt myös Viron naapurissa Liettuassa, joka on naapuriaan huonommassa asemassa ainakin siltä osin, ettei maa ainakaan toistaiseksi täytä puolustusmenojensa osalta Trumpia tyydyttäviä tavoitteita.

Trump on ilmoittanut toivovansa, että Naton jäsenmaat maksaisivat osuutensa yhteisestä puolustuksesta, ja puolustusmenoihin tulisi käyttää kaksi prosenttia BKT:sta.

Liettuassa pelätään BBC:n mukaan erityisesti sitä, että Vladimir Putin aikoo testata Natoa Baltiassa ennen kuin valta vaihtuu Valkoisessa talossa. Maan ulkoministeri Linas Linkevicius sanoo olevansa hyvin peloissaan Baltian puolesta. Huomiota on kiinnitetty erityisesti siihen, että Venäjä on vahvistanut asevoimiaan Kalinigradin tukikohdassaan.

– Venäjä ei ole supervalta, se on superongelma, toteaa myös Syyrian Alepposta hyvin huolissaan oleva Likevicius BBC:lle.

– Yhdysvaltojen uusi hallinto aloittaa vasta tammikuun loppupuolella. Olen hyvin peloissani ja huolissani sitä edeltävästä jaksosta. En ole huolissani vain meidän lähialueistamme, vaan toivon, ettei Aleppoa ole pommitettu maan tasalle siihen mennessä.

25 vuotta sitten Venäjän tankit vyöryivät Vilnaan, kun maa oli itsenäistymässä. Viranomaiset ovat laatineet Liettuassa jopa pamfletin, jossa kerrotaan, miten Venäjän hyökkäykseen tulisi varautua.

Pamfletissa kansalaisia ohjeistetaan esimerkiksi tunnistamaan venäläiset panssariajoneuvot. Kun BBC:n toimittaja tiedusteli liettualaisupseerilta, onko kyseessä jo varoitus Venäjän hyökkäyksestä, on vastaus ponteva.

– Kyllä, se on varoitus. Varoituksessa ei sanota, että he ovat tulossa, mutta uhka kasvaa ja kasvaa joka päivä, upseeri Linas Idzelis arvioi.

Tuoreimmat osastosta