DN: Marine Le Pen haluaa kansanäänestyksen EU-erosta – ”EU on kieroutunut ja pohjimmiltaan epädemokraattinen”

Äärioikeistolaista Kansallinen rintama -puoluetta johtava Marine Le Pen tähtää Ranskan seuraavaksi presidentiksi.

Ranskan presidentiksi tähtäävä Marine Le Pen poseeraa kampanjajulisteen edessä.

18.11.2016 12:56

Euroopan unioni on Euroopan pahin vihollinen, väittää ranskalaisen äärioikeistolaisen puolueen johtaja Marine Le Pen Dagens Nyheterin haastattelussa. EU-vastaisen Kansallisen rintaman johtaja toivoo tulevansa valituksi ensi vuonna Ranskan seuraavaksi presidentiksi.

– On todella niin, että EU on Euroopan pahin vihollinen sen takia, millainen se on: totalitaarinen järjestelmä. Eurooppalaiset ovat tänä päivänä kääntymässä EU:ta vastaan, koska se on kieroutunut ja pohjimmiltaan täysin epädemokraattinen järjestelmä, Le Pen laukoo.

Le Pen pitää ongelmallisena EU:n rajapolitiikkaa, joka on naisen mukaan ”altistanut vaaralle”. Maahanmuuttovastainen Le Pen sanoi BBC:n haastattelussa viime viikolla, ettei Ranska voi enää ottaa vastaan maahanmuuttajia ja, että Ranskan olisi ensisijaisesti huolehdittava omista kansalaisistaan.

Le Pen on vakuuttanut olevansa täysin riippumaton, mikäli hänet valitaan presidentiksi, Dagens Nyheter kertoo. Le Penin mukaan hän kuuntelisi vain kansan tahtoa, eikä edes oman puolueensa.

Mikäli Le Pen valittaisiin ensi vuonna Ranskan presidentiksi, aikoisi hän pitää kansanäänestyksen EU-erosta puolen vuoden sisällä virkaan astumisensa jälkeen.

Le Pen on aiemmin kehunut Britannian kesällä pidetyn kansanäänestyksen tulosta, jonka mukaan maa eroaa EU:sta. Poliitikko kuitenkin kritisoi EU:n reaktiota brexitiin.

– Kaikki uhka, joka nyt kohdistetaan Britanniaan muistuttaa miestä, joka vetoaa naiseen, joka uhkaa jättää hänet, että hän jäisi. Mies vakuuttaa naiselle, että rakastaa häntä, mutta samalla uhkaa tappaa tämän naisen vaatiessa eroa. Se ei ole rakkautta. Siinä mies paljastaa todellisen luonteensa, ja nyt EU on paljastunut todellisen luonteensa.

Uskoo Trumpin voiton parantavan mahdollisuuksiaan

Le Pen uskoo liikemies Donald Trumpin voiton Yhdysvaltain presidentinvaaleissa parantavan omia mahdollisuuksiaan Ranskan presidenttikilvassa.

– Mahdottomaksi luultu on tehty mahdolliseksi, Le Pen riemuitsi vaalituloksen ratkettua.

– Tämä osoittaa, että kun ihmiset todella haluavat jotain, he voivat saavuttaa sen.

Le Pen iloitsi Donald Trumpin voitosta, jota hän kommentoi medialle pitämässään tiedotustilaisuudessa USA:n vaalien lopputuloksen selvittyä.

Ranskassa valitaan uusi presidentti toukokuussa 2017. Le Penillä uskotaan olevan hyvät mahdollisuudet päästä vaalien toiselle kierrokselle. Keskusta-oikeiston republikaanipuolueen ehdokkaaksi mielivät muun muassa Ranskan entinen pääministeri Alain Juppe ja ex-presidentti Nicolas Sarkozy. Puolueen ehdokkaasta äänestetään ensi sunnuntaina. Tällä hetkellä Juppe on ennakkosuosikki. Politicon mukaan Sarkozy on kuitenkin kirinyt Juppen etumatkaa.

Ranskan nykyinen presidentti, sosialistipuolueen Francois Hollanden kannatus on kyselyiden mukaan vähäistä eikä hän ole vielä sanonut, asettuuko ehdolle. Sosialistipuolueen ehdokas valitaan esivaaleissa ensi tammikuussa.

Le Pen pitämässä puhetta Kansallisen rintaman tilaisuudessa viime syyskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?