Tiedusteluviranomainen: Venäjä saattaa yrittää vaikuttaa Saksan vaaleihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tiedusteluviranomainen: Venäjä saattaa yrittää vaikuttaa Saksan vaaleihin

Saksan tiedustelupalvelun päällikkö pelkää, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan Saksan ensi vuoden vaaleihin.

Hans-Georg Maassen on Saksan tiedustelupalvelun johtaja.­

18.11.2016 2:39

Saksan tiedustelupalvelua johtava Hans-Georg Maassen kertoo brittilehti Daily Mailin mukaan olevansa huolestunut Venäjän mahdollisista aikeista vaikuttaa ensi vuonna Saksassa järjestettäviin parlamenttivaaleihin.

Maassenin mukaan Venäjän pyrkimyksenä on levittää myrkyllisiä valheita, joilla pyritään vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen Saksassa.

Hän mainitsi esimerkkinä paljon huomiota saaneen tapauksen viime vuodelta. Tuolloin Venäjän media raportoi, että Berliinissä asunut venäläisnainen olisi joutunut maahanmuuttajien sieppaamaksi ja raiskaamaksi. Saksan hallitus kiisti väitteen myöhemmin.

– Tämä voi tapahtua uudestaan ensi vuonna ja me olemme valmiudessa. Meillä on sellainen vaikutelma, että tämä on osa hybridiuhkaa, joka pyrkii vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen sekä päätöksentekoprosesseihin, Maassen kertoi tiistaina uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmaisi huolensa samasta asiasta viime viikolla. Merkelin mukaan on havaittu merkkejä internethyökkäyksistä sekä väärää tietoa levittävistä kampanjoista, jotka ovat lähtöisin Venäjältä.

Maassenin mukaan tällaisten kampanjoiden paljastaminen julkisesti on tärkeää.

– Kun ihmiset ymmärtävät, että heidän saamansa tieto ei ole totta, niin myrkylliset valheet menettävät tehonsa.

Saksassa esitetyt näkemykset ovat suoraa jatkoa Donald Trumpin voitokkaalle presidentinvaalikampanjalle Yhdysvalloissa. Venäjää on syytetty sekaantumisesta vaaleihin. Venäjän hallitus on kiistänyt nämä väitteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?