Tällainen mies on Trumpin ”stalinistisista puhdistuksista” syytelty vävy: nousi toimitusjohtajaksi 26-vuotiaana, kun isä joutui vankilaan

Julkaistu:

Yhdysvallat
Donald Trumpin vävyn Jared Kushnerin uskotaan antavan apelleen neuvoja jatkossakin, vaikka häntä ei perhesuhteiden vuoksi voida nimittää Valkoisen talon tärkeisiin virkoihin.

KAKSI kansallisesta turvallisuudesta vastannutta asiantuntijaa, entinen kongressiedustaja ja FBI-agentti Mike Rogers sekä yrityksiä ja ulkomaiden hallituksia konsultoinut lobbari Matthew Freedman, saivat lähtöpassit Donald Trumpin siirtymätiimistä. Viime perjantaina vallanvaihtoa valmistelevaa tiimiä johtanut New Jerseyn kuvernööri Chris Christie syrjäytettiin Trumpin varapresidentti Mike Pencen tilalta varapuheenjohtajaksi.

New York Timesin lähteiden mukaan stalinistisiksikin väitettyjen puhdistusten taustalla on Trumpin vaikutusvaltaisen Ivanka-tyttären puoliso ja läheinen neuvonantaja Jared Kushner, 35, joka on myöskin jäsenenä siirtymätiimissä. Lehden lähteet arvioivat Kushnerin siivoavan ryhmää Christietä lähellä olevista ihmisistä, koska Trumpin kerrotaan muun muassa olevan tyytymätön Christieltä kampanjan aikana saamaan tukeen, minkä lisäksi juurikin Christie passitti Kushnerin isän Charlesin vankilaan veronkierrosta toimittuaan liittovaltion syyttäjänä.


Trumpin ja Kushnerin tarina on samankaltainen: molemmat ovat nousseet isiensä yritysten johdossa ja rikastuneet kiinteistösijoituksilla. Myös kustannusalalla mukana oleva Kushner toimi aktiivisena taustavaikuttajana Trumpin presidentinvaalikampanjassa. Brittlehti Guardianin mukaan kampanjan viimeisillä metreillä Kushner käytännössä johti appiukkonsa kampanjaa, sillä strategisten neuvojen lisäksi hän luonnosteli puheet ja johti kampanjaa digitaalisessa mediassa.


SUURELLE YLEISÖLLE varsin tuntemattomaksi jäänyt ja niukalti haastatteluja antava Kushner teki ensimmäiset merkittävät kiinteistökauppansa vain 26-vuotiaana noustuaan isänsä yrityksen johtoon isän jouduttua vankilaan. Koulutuksensa hän on saanut arvostetussa Harvardin yliopistossa, mutta hän on opiskellut myös New Yorkin yliopistossa. Guardianin mukaan Kushnerin isän on tosin sanottu maksaneen 2,5 miljoonaa dollaria siitä, että hänen poikansa otettaisiin Harvardiin.


Uskonnoltaan Kushner on ortodoksijuutalainen, ja hänen isovanhempansa ovat saapuneet Puolasta Yhdysvaltoihin vuonna 1949 selviydyttyään holokaustista. Hänen isänsä tiedetään lukeutuneen vuosien saatossa Hillary Clintonin tukijoihin. Isä ja poika ovat pysyneet Charlesin vankeusrangaistuksesta huolimatta hyvin läheisinä.

Myös Jaredin vaimo Ivanka Trump on kääntyi miehensä uskontoon, kun parin häitä tanssittiin vuonna 2009 Donald Trumpin golfklubilla New Jerseyssä. Lehtitietojen mukaan pariskunta sulkee puhelimensa sapattina, ja myös mukaan heidän kolme lastaan, Arabella, 5, Joseph, 3, ja 8-kuukautinen Theodore, kasvatetaan ortodoksijuutalaisiksi.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vaikka Donald Trump itse on kiistänyt ongelmat vallanvaihtoa valmistelevassa tiimissään, kertonee siirtymätiimin ristiriitaisuudesta jotain kuitenkin se, että Valkoiseen taloon päästrategiksi nimettyä äärioikeistolaiseksi kansankiihottajaksi leimattua Stephen Bannonia on syytetty antisemitistisistä puheista. Bloombergin Yhdysvaltain vaarallisimmaksi poliittiseksi toimijaksi tituleeraamaa Bannonia pahoinpitelystä syyttänyt ex-vaimo on kertonut miehen puhuneen juutalaisista vihamieliseen sävyyn, kun he olivat hakemassa tyttärelleen koulupaikkaa.


Bannonin lisäksi myös Donald Trumpia itseään on syytetty antisemitismistä. Viimeksi aiheesta kohistiin kesällä, kun Trump julkaisi Twitterissä vastaehdokastaan Hillary Clintonia parjaavan Daavidin tähdellä varustetun meemin, joka oli aiemmin kiertänyt uusnatsien ja antisemitistien nettifoorumeilla.

Kushner on kuitenkin julkaisemassaan New York Observerissa puolustanut appeaan kesäisen tapauksen yhteydessä, mikä on aiheuttanut Politico-verkkolehden mukaan närää hänen sukulaistensa keskuudessa.


JUURI PERHESITEIDEN vuoksi Kushner ja niin ikään siirtymätiimissä mukana olevat Trumpin lapset eivät kuitenkaan voi päästä huipputehtäviin Valkoisessa talossa. Kongressi hyväksyi nimittäin 1967 lain, jonka mukaan presidentti ei voi nimittää lähisukulaisiaan – vävyt mukaan lukien – toimistoihin tai virastoihin, joita presidentti valvoo. Laki säädettiin sen jälkeen, kun John F. Kennedy oli nimittänyt veljensä Robert Kennedyn oikeusministeriksi.


Laki ei kuitenkaan estä Kushneria antamaan ilmaisia neuvoja Oval Officeen tammikuussa asettuvalle appiukolleen, ja monet uskovatkin, että juuri Kushner tuleekin kaikesta huolimatta olemaan jatkossakin hyvin ratkaisevassa roolissa rakentamassa Trumpin hallintoa, vaikka Trumpin tapaan tuleekin täysin politiikan ulkopuolelta.

Guardianin mukaan Trumpin vierailulle Valkoiseen taloon osallistuneen Kushnerin olisi kuultu kyselevän länsisiivessä Barack Obaman avustajilta ”kuinka monta työntekijää tänne jää”, ilmeisesti autuaan tietämättömänä siitä, että koko länsisiiven henkilökunta poistuu rakennuksesta Obaman kauden päättyessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt