Mysteeri Jaavanmerellä: toisen maailmansodan sotahaudoiksi julistetut hylyt katosivat merenpohjasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mysteeri Jaavanmerellä: toisen maailmansodan sotahaudoiksi julistetut hylyt katosivat merenpohjasta

Hollannin puolustusministeriö on ilmoittanut salaperäisestä katoamistapauksesta.

Jaavanmerellä toisen maailmansodan aikana uponneiden sota-alusten katoaminen hämmentää sekä Britannian että Hollannin hallituksia. Alukset vajosivat merenpohjaan Jaavanmeren taistelun aikana vuonna 1942, kun japanilaiset joukot onnistuivat upottamaan ne. Nyt useampi alus on kadonnut. Useammassa tapauksessa jäljellä ovat vain painaumat merenpohjassa.­

17.11.2016 2:53

Kolme hollantilaista toisen maailmansodan aikana uponnutta sotilasalusta on kadonnut Jaavanmerellä, kertoo Hollannin puolustusministeriö.

BBC:n mukaan japanilaiset joukot upottivat kaikki kolme kadonnutta alusta Jaavanmeren taistelun aikana vuonna 1942. Guardianin mukaan myös kolme brittiläisalusta on kateissa.

Britannian hallitus kertoo olevansa ”huolestunut” katomisraporteista ja aloittaneensa tutkimukset asiaan liittyen.

HMS Exter -alus kuvattuna hetkeä ennen uppoamistaan.­

Hylkyjen puuttumisen havaitsi retkikunta, jonka tehtävänä oli paikantaa ja merkitä alukset taistelun 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

GUARDIANIN MUKAAN toimitus on päässyt käsiksi 3D-kuviin, jotka osoittavat suuria aukkoja niissä kohdissa merenpohjaa, joissa aluksien HMS Exeter, HMS Encounter sekä hävittäjä HMS Electran hylyt ovat sijainneet. Kateissa on Guardianin mukaan myös yhdysvaltalaisen sukellusveneen hylky.

Brittiläisalus HMS Encounter upposi Jaavanmeren taistelussa toisen maailmansodan aikana.­

Asiantuntijoiden mukaan hylkyjen pelastaminen merenpohjasta olisi ollut valtava ja erittäin haastava operaatio.

Hollannin puolustusministeriö on ryhtynyt Britannian hallituksen tavoin tutkimaan mystisiä katoamisia.

Hollantilaisalus HNLMS De Ruyterin kohtaloksi koitui torpedo Jaavanmeren taistelussa.­

Raportissaan ministeriö ilmoitti, että kaksi hollantilaisalusta on kadonnut täydellisesti ja niistä ei ole havaittu muita jälkiä, kuin aluksien merenpohjaan jättämät painaumat. Kolmannesta hävittäjänä käytetystä aluksesta puuttuu merkittävä määrä osia.

– Sotahaudan häpäiseminen on vakava rikos, Hollannin puolustusministeriö korosti lausunnossaan.

YHDISTYNEIDEN KUNINGASKUNTIEN puolustusministeriö vahvisti BBC:lle, että ministeriö on ottanut yhteyttä Indonesian viranomaisiin tapauksen vuoksi.

Brittialus HMS Electra upposi Jaavanmeren taistelun aikana.­

– Monta henkeä menetettiin tässä taistelussa, ja odotamme, että näitä paikkoja kunniotetaan eikä niitä myöskään häiritä ilman Yhdistyneiltä kuningaskunnilta saatua nimenomaista lupaa, ministeriön tiedottaja kommentoi.

Theo Doorman, jonka isä amiraali Karel Doorman johti taistelua toisen maailmansodan aikana, oli retkikunnan mukana paikantamassa sotahautoja. 88-vuotias vanhus ei voinut uskoa simiään, kun luotain paljasti pelkän painauman aluksesta, jonka kyydissä hänen isänsä oli ollut johtamassa taistelua.

– Olin surullinen. Mutta en vihainen. Se (viha) ei johda mihinkään. Mutta surullinen olin. Vuosisatojen ajan on ollut yleinen käytäntö, ettei merimiesten hautoja häiritä. Mutta täällä niin tapahtui, Theo Doorman sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?