Anneli, 81, ei ole ainoa uhri: Ruotsin poliisi tutkii laajaa vanhusten huijausvyyhtiä – epäillyt suomalaisia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Anneli, 81, ei ole ainoa uhri: Ruotsin poliisi tutkii laajaa vanhusten huijausvyyhtiä – epäillyt suomalaisia

Ruotsin poliisi epäilee suomalaistekijöiden huijanneen rahaa kymmeniltä vanhuksilta.

15.11.2016 6:35

Ruotsalaislehti Aftonbladet uutisoi viikonloppuna tapauksesta, jossa suomea puhuneet huijarit anastivat 81-vuotiaalta tukholmalaiselta Anneli Roivakselta lokakuussa noin 7000 euroa.

Rikos käynnistyi, kun yksi tekijöistä kertoi naiselle puhelimitse olevansa tämän Ruotsissa vierailulla oleva kummipoika ja haluavansa lainata tältä rahaa. Tämän jälkeen puhelun suorittanut mies kertoi lähettävänsä ystävänsä edeltä naisen asuntoon. Hetken päästä näkörajoitteisen naisen asuntoon saapunut, ”kummipojan” kavereiksi esittäytynyt kaksikko anasti naisen asunnossa säilyttämät käteisvarat.

ILTA-SANOMIEN puhelimitse tavoittama Jan Olsson Ruotsin poliisin kansallisesta petosyksiköstä kertoo, että tapauksen tekotapa on Ruotsin poliisille entuudestaan tuttu. Olssonin mukaan poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassaan kymmeniä vastaavanlaisia tapauksia.

– Poliisin tietoon on tullut kesäkuun ja tämän päivän välillä arviolta ainakin 40 tapausta, joissa vanhuksilta on huijattu rahaa tätä samaa toimintamallia käyttäen.

Suurin osa rikoksista on Olssonin mukaan tapahtunut Tukholmassa, mutta tapauksia on ilmennyt myös muualla Ruotsissa.

Olssonin mukaan suomalaistaustaiset tekijät valikoivat uhreikseen haavoittuvaisia vanhuksia, joilla on suomalainen sukunimi. Suurin osa uhreista on Olssonin mukaan ollut naisia.

– Tekijät ovat suomalaisia, ehdottomasti. Meillä on tällä hetkellä tiedossa yhden suomalaisen epäillyn henkilöllisyys. Mitä luultavimmin tämä epäilty asuu vakituisesti Ruotsissa, Olsson kommentoi.

Olsson kertoo, että kaikkia rikoksia yhdistää sama toimintatapa. Olssonin mukaan tekijät ovat etsineet potentiaalisia uhreja muun muassa internetin avulla.

– Tekijät soittavat vanhukselle ja esittäytyvät sukulaiseksi, ja kertovat sitten lähettävänsä ystävänsä vanhuksen asuntoon. Sitten he joko varastavat uhrien käteisvarat, tai pyytävät ”lainaan” uhrin luottokorttia ja PIN-koodia ja tyhjentävät uhrin tilin. Joskus he myös varastavat jotain asunnosta, Olsson kuvailee rikosten tekotapaa.

OLSSON ei osaa toistaiseksi sanoa, onko kaikkien eri puolilla Ruotsia tapahtuneiden rikosten taustalla kyse samoista tekijöistä. Olssonin mukaan tapausten määrä saattaa myös olla todellisuudessa jopa suurempi, kuin mitä on tullut poliisin tietoon.

– Uskon, että näitä tapauksia voi olla enemmän, kuin mitä poliisille on ilmoitettu. Moni vanhus ei välttämättä tee ilmoitusta, koska on häpeissään tapahtuneesta.

Olssonin mukaan tekijät ovat mitä todennäköisimmin ammattirikollisia.

– Näillä tekijöillä on todella alhainen moraali. Osa rikollisista ei haluaisi tehdä tämäntyyppisiä rikoksia, koska uhrit ovat niin haavoittuvaisia. Nämä tekijät eivät välitä uhreista tippaakaan, Olsson kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?