Asiantuntija kavahtaa Trumpin nimittämiä takapiruja: ”Ryvettyneitä ihmisiä, hämäriä taustoja”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Asiantuntijat analysoivat kohta kohdalta Trumpin ensimmäisen haastattelun vaalivoiton jälkeen. Nämä asiat hänen tulevasta linjastaan saivat lisävaloa.
Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump antoi ensimmäisen haastattelunsa valintansa jälkeen CBS-kanavan 60 minutes -ohjelmassa. Haastattelussa Trumpilta tiedusteltiin muun muassa sitä, toteuttaako hän rajut vaalilupauksensa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kuvailee Trumpin olleen haastattelussa perinteisen presidentillinen.


– Paljon konkretiaa siinä ei ollut. Enemmänkin presidentin esittelyä amerikkalaisille vapaana vaalikampanjan rasitteista. Ensimmäiset metrit valinnan jälkeen ovat sujuneet hyvin sovittelevasti.

Haastattelusta nousi esiin erityisesti 8 kohtaa, joita Aaltolan ohella kommentoi IS:lle Suomen amerikkalaisen kauppakamarin AmChamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius.


1. Ei kadu ilkeilyä

Loanheitto on perinne Yhdysvaltain vaaleissa, mutta tämänkertaista kampanjaa pidettiin poikkeuksellisen likaisena. Toimittaja Lesley Stahl kysyi Trumpilta, katuuko hän ilkeitä asioita, joita hän sanoi kampanjan aikana vastaehdokkaastaan Hillary Clintonista.


Trump totesi ilkeilyn olleen molemminpuolista.

– En voi katua. Toivon, että kampanjointi olisi ollut pehmeämpää, mukavampaa ja jopa enemmän asiakeskeistä tai miksi sitä halutaankaan kutsua. Mutta olen ylpeä siitä – tarkoitan, että se oli mahtava kampanja.

Heleniuksen mukaan Trumpin katumattomuus viittaa siihen, että hän jatkaa samalla linjalla kuin kampanjassaan. Hän muistuttaa, että Clinton eteni asialinjalla ja lähti mukaan loanheittoon vasta sitten, kun pelisäännöt muuttuivat.

– Ei Trump mikään muuttunut mies ole. Edelleenkin hän spinnaa asioita siihen suuntaan, mikä on hänelle edullista, Helenius sanoo.

2. Ei aio nostaa palkkaa

Kenties eniten huomiota on herättänyt Trumpin vastaus siihen, aikooko miljardööri ottaa vastaan presidentin palkan.

– Vastaus on ei. Luulen, että lakia noudattaakseni minun on hyväksyttävä yhden dollarin palkka, joten otan vastaan dollarin vuodessa.

– Symbolinen, mutta retorisesti toimiva teko, joka varmasti uppoaa amerikkalaisiin, Aaltola kommentoi.

Myös Heleniuksen mukaan kyseessä on kannattajia miellyttävä veto.

– En tiedä, onko kyse myös rahallisesta taktikoinnista, joka perustuu mahdollisesti jollakin tavalla verotukseen, Helenius miettii.

3. Väisteli kysymystä Isisin tuhoamisesta

Trump kertoi kampanjapuheissaan tuhoavansa äärijärjestö Isisin. Hän ei ollut halukas vastaamaan Stahlin tiedusteluihin siitä, toteutuuko lupaus.

– En ole kuten ne, jotka menevät sinne nyt ja taistelevat Mosulissa. He ilmoittivat siitä neljä kuukautta etukäteen ja menivät Mosuliin ja kaikki ovat nyt... se on kova taistelu, koska ihmiset... Isisin johtajat ovat poistuneet. Mitä sinä... Miksi minun täytyy kertoa tästä sinulle? Trump vastasi sekavasti.

Heleniuksen mukaan Trumpin pyörittely Isisiä koskevissa kysymyksissä kielii siitä, että taustajoukot rajoittavat hänen puheitaan.

– Tiedetään, ettei hänellä ole historiantajua eikä hän ole ollut kiinnostunut kansainvälisistä asioista tai diplomatiasta. Nyt ei kuitenkaan olla enää kampanjahuumassa. Tämä voi olla osoitus siitä, että taustaryhmä on antanut ukaasin, että nyt ei voi enää laukoa samalla lailla.

4. Aikoo karkottaa 3 miljoonaa siirtolaista ja rakentaa muurin

Selkeämpi vastaus saatiin, kun Trumpilta tiedusteltiin siirtolaisten karkottamisesta sekä Meksikon rajalle kaavaillusta muurista.

– Hankkiudumme eroon ihmisistä, jotka ovat rikollisia ja joilla on rikosrekisteri, jengiläisistä ja huumediilereistä. Näitä ihmisiä on arviolta noin 2–3 miljoonaa, hän vastasi.

Kysyttäessä aikooko hän rakentaa muurin Meksikon rajalle, vastasi Trump lyhyesti ”kyllä”. Heleniuksen mukaan Trump piti siirtolaisuutta toistuvana teemana läpi koko kampanjan.

– Näistä päälupauksista on pidettävä kiinni, joten näin nopeasti hän ei voi kääntää takkiaan. Mutta se, että nyt puhutaan kolmesta miljoonasta ja rikollisista, on jo selkeä käännös siitä, mitä aiemmin puhuttiin kaikkien paperittomien siirtolaisten maasta poistamisesta. Heitä tiedetään olevan 11 miljoonaa, Helenius sanoo.

5. Kommentoi kannattajiensa käytöstä

Trump myönsi vastahakoisesti kuulleensa tapauksista, joissa hänen kannattajansa ovat solvanneet vähemmistöjen edustajia vaalivoiton jälkeen.

– Sanoisin heille, että älkää tehkö niin, se on kamalaa. Koska aion yhdistää tämän maan, Trump vastasi kysymykseen siitä, mitä haluaisi sanoa viharikoksiin syyllistyneille kannattajilleen.

Heleniuksen mukaan Trumpilla on syytäkin kehottaa kannattajiaan hillitsemään itseään.

– Ilman muuta. Kun se touhu näkyy kouluissa ja urheilukentilläkin sekä heijastuu koko yhteiskuntaan, niin hänen pitäisi nyt lähettää selkeä viesti.

6. Jatkuuko kova retoriikka?

Stahl tiedusteli Trumpilta sitä, aikooko hän jatkaa kovaa retoriikkaa Valkoiseen taloon päästyään.

– Joskus tarvitaan tietynlaista retoriikkaa, jotta ihmiset saadaan motivoitumaan, hän vastasi.

Aaltolan mukaan Trumpin retoriikka on muuttunut voittopuheen jälkeen, ja hän on imenyt vaikutteita Ronald Reaganista.


– Hän korostaa valtaa ja kulta-aikojen uudelleen koittamista, Aaltola kertoo.

Twitterissä Trump on yhä kirjoittanut vähemmän presidentilliseen sävyyn.

– Hän pyrkii viestimään perinteisen median ohi suoraan kansalaisille, mutta perinteisessä mediassa hän korostaa presidentillisyyttä ja sovittelevuutta. Ei hän periksi ole antanut, sillä hän puhui haastattelussa muurin rakentamisesta ja Washingtonin kerman puhdistamisesta, Aaltola näkee.

– Iso kysymys on se, että koko ajan hänen on sanottu olevan luonteeltaan sopimaton presidentiksi. Tiedämme, miten hän saa keskellä yötä raivokohtauksia Twitterissä. Ei ole kysymys siitä, etteikö hän pystyisi olemaan pehmeä tai kova, vaan siitä, miten hän pystyy keskittymään olennaiseen, Helenius toteaa.

7. Puhdistuuko hallinto?

Trumpia hiillostettiin myös siitä, että samaan aikaan kun hän on ilmoittanut puhdistavansa Washingtonin hallinnon lobbaajista, heitä on nimitetty hänen omaan vallansiirtotiimiinsä.

– Sanon, että he tuntevat järjestelmän juuri nyt, mutta me aiomme poistaa sen vähitellen käytöstä. Se täytyy poistaa käytöstä, hän sanoi.

Helenius on tämän lupauksen suhteen skeptinen.

– Mistä muualta niitä ihmisiä sinne hallintoon vedettäisiin kuin poliittisesta järjestelmästä? Populistin on helppo sanoa, että nyt me valloitamme, mutta ammattilaiset hänenkin pitää panna niihin tehtäviin. Varsinkin, kun hän on itse niin kokematon, Helenius toteaa.

Trumpilla on vain kourallinen sellaista lähipiiriä, joka täyttää pätevyyden vaatimukset. Täytettävänään Trumpilla on kuitenkin noin 4 000 virkaa.

– On pelottavaakin nähdä, että mitä jengiä, Sarah Palineita ja muita, sinne nostetaan.


Trump nimitti päästrategikseen äärioikeistolaisen Breitbart-verkkosivuston pomona tunnetun Stephen Bannonin, jonka esimerkiksi Bloomberg arvioi Yhdysvaltain vaarallisimmaksi poliittiseksi toimijaksi.


– Bannonin nimitys herättää huolta aiheesta. Siellä on muitakin ryvettyneitä ihmisiä, joilla on hämäriä taustoja. Ja Ku Klux Klan oli niitä harvoja tahoja, jotka suosittelivat Trumpia vilpittömästi. Kun tehdään tällaiset nimitykset rasistisen kampanjan jälkeen, niin kyllä siellä vähemmistöt ovat hyvin huolissaan. Pidän tätä itsekin huolestuttavana.

8. Keskustelut Obaman kanssa

Osansa Trumpin ilkeilystä kampanjan aikana sai myös presidentti Barack Obama, jonka Trump tapasi Valkoisessa talossa torstaina.


Trump sanoi, ettei tapaamisessa keskusteltu ikävistä asioista. Trump kehui vuolaasti Obamaa.

– Hänellä on mahtava huumorintaju. Puhuimme melkoisen vaikeista asioista, sanoi Trump, jonka mukaan kaksikko keskusteli Lähi-idästä sekä terveydenhuollosta.

Trump väläytti jo Wall Street Journalille, ettei hän kumoaisikaan täysin Obaman terveydenhuoltouudistusta, vaikka myös se lukeutui hänen vaalilupauksiinsa.

Aaltola arvioi Trumpin pyrkivän parantavaan vastakkainasetteluun, koska Clinton sai enemmän ääniä, ja siksi Trumpin mandaatti ei ole vahva.

– Hän korostaa, ettei tahdo täysin murskata Obaman perintöä, vaan asioita uudistetaan ja niistä tehdään parempia. Toisaalta hän puhuu yhä muurista Meksikon rajalle.

Heleniuksen mukaan Trumpin ja Obaman tapaamisen venyminen 10 minuutista puoleentoista tuntiin kielii siitä, että Trump tarvitsee opastusta perusasioissakin.

– Kaikki tietävät, että ei ole realistista murskata sitä kaikkea, mitä hän on luvannut murskata: kauppasopimuksia, Obamacarea ja muuta. Demokraatit miettivät nyt, mitä heidän kannattaa tehdä: yrittääkö auttaa, ettei tästä tulisi ihan katastrofia, vai toivoako, että tästä tulisi katastrofi.