Tällaisia ovat Trumpin luksusasunnot – ja tänne hän muuttaa: Valkoisessa talossa on ”vain” 5000 neliötä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällaisia ovat Trumpin luksusasunnot – ja tänne hän muuttaa: Valkoisessa talossa on ”vain” 5000 neliötä

Donald Trump muuttaa paitsi Yhdysvaltoja myös uuteen asuntoon.

14.11.2016 6:25 | Päivitetty 14.11.2016 8:57

Donald Trumpin voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa toi hänelle oikeuden presidentin virka-asunnon Valkoisen talon avaimiin. Kyseessä on paitsi oikeus, myös jonkinlainen velvollisuus. Media pohtiikin, paljonko Trump tulee lopulta viettämään aikaa uudessa kodissaan liittovaltion pääkaupungissa Washington D.C:ssä.

Valkoinen talo on toki hulppea pytinki, mutta Trumpin omassa kämpässäkään ei ole valittamista. Trump asuu New Yorkin Manhattanilla 5. Avenuella paraatipaikalla Trump Towerin kattohuoneistossa 58. kerroksessa. Hän pääsee hissillä suoraan toimistoonsa 26. kerrokseen.

Katso tästä kuvat Trumpin uskomattomasta New Yorkin luksusasunnosta.

Donald Trump pääsee kotoaan suoraan hissillä toimistoonsa Manhattanilla.­

Kolmikerroksisen huoneisto on koristeltu kullalla, timantilla ja marmorilla. Se jäljittelee Ranskan Aurinkokuninkaan Ludvig XIV:n tyyliä. 2500 neliön lukaalia on kuvattu New Yorkin kalleimmaksi.

– Halusin todella nähdä, onko se mahdollista toteuttaa. Tämä on erittäin monitahoinen asunto. Tämän asunnon rakentaminen, jos katsoo pylväitä ja kaiverruksia, tämä rakennus, tämä asunto oli vaikeampi rakentaa kuin rakennus itse, Trump sanoi vuonna 2014 kirjailija Michael D’Antoniolle, joka kirjoitti Trumpista tuolloin kirjaa.

The New York Times kertoo, että Trump on viihtynyt New Yorkin asunnossaan niin hyvin, että lenteli kampanjansa aikana pitkiäkin matkoja voidakseen nukkua omassa sängyssään pilvenpiirtäjässään. Lehti arvelee, että monien kongressiedustajien tapaan Trump tulee viettämään suurimman osan viikosta Washingtonissa, mutta viikonloput kotonaan.

Valkoisessa talossa on yhteensä kuusi kerrosta, mutta neljästä maanpäällisestä kerroksesta vain kaksi on presidenttiperheen yksityiskäytössä.

Trumpin lisäksi media on arvuutellut, ketkä hänen mukanaan muuttavat. New York Times arvelee, että ainakin vaimo Melania Trump muuttaa Valkoiseen taloon.

Parin kymmenvuotias poika Barron Trump käy koulua New Yorkissa, eikä ole varmaa, muuttaako hän vanhempiensa kanssa Washingtoniin vai ei. Jos hän muuttaa, hän on ensimmäinen Valkoisessa talossa asuva poikalapsi 54 vuoteen. Edellinen oli John-John Kennedy, joka oli vauva, kun hänen isästään John F. Kennedystä tuli presidentti vuonna 1963.

Muutto pienempään asuntoon?

New Yorkin asunnon lisäksi Trumpit ovat viettäneet aikaa Trumpin golfradalla New Jerseyn Bedminsterissä ja Mar-a-Lago kartanolla Floridan Palm Beachissä.

Mar-a-Lagon huvilassa riittää neliöitä.­

Aftonbladet nostaa jutussaan esiin hauskan yksityiskohdan. Jos tai kun Trumpit muuttavat Valkoiseen taloon, se on pienempi kuin Floridan kartano. Mar-a-Lagossa on peräti 10 000 neliömetriä, kun Valkoisessa talossa on ”vain” 5000 neliömetriä. Toisaalta Valkoisessa talossa on enemmän huoneita. Niitä on 132 kun taas Floridan kartanossa on 126.

Trumpin Palm Beachin asunto on sisutettu yltäkylläisesti.­

Palm Beachin luksuskartanossa on enemmän tilaa kuin Valkoisessa talossa.­

Talo Mar-a-Lagossa on ulkoa ja sisältä ylellisesti koristeltu.­

Valkoisessa talossa on 35 kylpyhuonetta. Se on kaksi enemmän kuin Mar-a-Lagossa. Siinä missä Valkoisessa talossa on vain yksi tenniskenttä, Mar-a-Lagossa on viisi. Kummassakin on uima-allas. Valkoisessa talossa on myös elokuvateatteri ja kauppa.

Valkoisessa talossa on viisi kokkia. Aftonbladet kertoo, että ilmaista lounasta ei ole olemassa edes Yhdysvaltain presidentille. Presidenttiperhe saa Valkoisen talon syömingeistään ja esimerkiksi vessapaperista aina kuun lopussa laskun. Summa menee presidentin 400 000 dollarin palkasta, joskin Trump on uhonnut, ettei aio nostaa presidentin palkkaa taalaakaan.

Valkoinen talo valmistui vuonna 1800, maan ensimmäinen presidentti George Washington kuoli vuotta aikaisemmin, eikä ehtinyt koskaan asua siellä.

Useita kummitustarinoita

Legendan mukaan Valkoisessa talossa kummittelee. Taruja on monia, mutta käytävillä kummittelevat ainakin entinen presidentti Abraham Lincoln sekä hänen poikansa Willie, joka kuoli talossa pilkkukuumeeseen vuonna 1862. Presidentti Lincoln murhattiin teatteriin Virginian osavaltiossa vuonna 1865. Kerran Britannian entinen pääministeri Winston Churchill väitti suorastaan nähneensä Lincolnin haamun.

Kuuluisa Oval office on Trumpin tuleva työhuone.­

Valkoinen talo on hulppea, mutta Trump on tottunut vieläkin prameampaan asumukseen.­

Taru kuuluu, että presidentti Thomas Jeffersonin kummitus soittaisi viulua toisen kerroksen Keltaisessa ovaalihuoneessa. Ensimmäinen presidentti, joka talossa kuoli, oli William Henry Harrison. Myös hänen kerrotaan kummittelevan Valkoisessa talossa ullakolla. Harrison ehti olla vallassa vain kuukauden ennen kuin kuoli vuonna 1841.

Aftonbladetin mukaan Valkoisen talon takapihalle on haudattu John F. Kennedyn tyttären Carolinen lemmikkikanarianlintu. Se ei kuitenkaan tiettävästi kummittele, sillä tiettävästi Valkoista taloa ei ole rakennettu vanhalle intiaanien hautausmaalle.Lähteet: The New York Times, Aftonbladet, Valkoisen talon kotisivut, Ilta-Sanomien arkistoJuttua korjattu 14.11. kello 8.47. Korjattu tieto presidentin palkasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?