Trump aikoo karkottaa heti jopa 3 miljoonaa siirtolaista

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump esiintyy tänään ensimmäisessä tv-haastattelussaan vaalivoiton jälkeen.
Trump kertoo CBS:n 60 Minutes -ohjelmassa, että hän aikoo karkottaa heti jopa kolme miljoonaa siirtolaista. Haastattelu esitetään Yhdysvalloissa kokonaisuudessaan tänään.

Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi valittu Donald Trump rummutti kovaa tekstiä maahanmuuttoa kohtaan koko kampanjansa ajan. Nyt hän puhui asiasta ensimmäistä kertaa julkisesti valintansa jälkeen.

– Tulemme hankkiutumaan eroon ihmisistä, jotka ovat rikollisia joilla on rikosrekisteri, jengiläisistä ja huumediilereistä. Näitä ihmisiä on arviolta noin 2-3 miljoonaa, Trump sanoi 60 Minutes -ohjelmassa.

Hän jatkoi keskustelua aiheesta kertomalla, että kun rajat on saatu turvattua maahanmuuttovirkailijat tulevat tekemään määritelmän siitä, mitä jäljelle jääville laittomille maahanmuuttajille tehdään.

Trump kuitenkin painottaa, että ensimmäiseksi tärkeintä on ”turvata” maan rajat. Hän otti haastattelussa myös kantaa Yhdysvaltain ja Meksikon väliseen muuriin, jota hän on suunnitellut kampanjansa aikana.

Kysyttäessä aikooko hän todella rakentaa muurin, Trump vastasi lyhyesti ”kyllä”.

Trumpin valinnan jälkeen myös Meksikossa on herätty todellisuuteen Trumpin kaavaileman muurin tapauksessa. Meksikon hallitus on julkisesti muistuttanut tätä, etteivät he tule maksamaan muurin rakennusta. Trumpin tukijan ja republikaanien veteraanipoliitikon Newt Gingrinchin mukaan muuri oli ”loistava kampanjakeino”.

Trump jatkoi haastattelussa muurista puhumista toteamalla, että se voisi olla osaksi muuria ja osaksi ”aitaa”, kuten kongressissa olevat republikaanit ovat ehdottaneet.

– Tietyille paikoin aita riittää, mutta joillekin alueille muuri olisi parempi vaihtoehto. Olen erittäin hyvä näissä asioissa, sitä kutsutaan rakentamiseksi, Trump toteaa haastattelussa.