Kolumbia ja Farc saavuttaneet yksimielisyyden uudesta rauhansopimuksesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kolumbia ja Farc saavuttaneet yksimielisyyden uudesta rauhansopimuksesta

Kolumbian hallitus ja sissijärjestö Farc ovat julistaneet saavuttaneensa uuden rauhansopimuksen, jonka on tarkoitus päättää yli 50 vuotta kestänyt sisällissota.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos palkittiin lokakuussa Nobelin rauhanpalkinnolla.­

13.11.2016 1:55

Kolumbia ja Farc allekirjoittivat aiemmin rauhansopimuksen, mutta tuo sopimus hylättiin kansanäänestyksessä lokakuun alussa. Sopimuksen hylänneet kolumbialaiset muun muassa katsoivat, että aiempi sopimus sisälsi liikaa myönnytyksiä Farcille.

Yhteisessä tiedotteessa sanotaan, että osapuolet ovat saavuttaneet sovun uudesta sopimuksesta, joka sisältää muutoksia ja selvennyksiä verrattuna hylättyyn sopimukseen. Tiedotteen lukivat medialle diplomaatit Kuubasta ja Norjasta Kuuban pääkaupungissa Havannassa.

BBC:n mukaan uusi sopimus hyväksytetään parlamentissa sen sijaan että sekin etenisi kansanäänestykseen.

Sopimuksesta neuvoteltu kaikkiaan neljä vuotta

Yhdysvallat huomioi sopuun pääsemisen tuoreeltaan ja lupasi jatkaa tukeaan rauhanprosessissa. Yhdysvaltain turvallisuusneuvonantajan Susan Ricen mukaan uudistettu sopimus on osoitus jokaisen osapuolen sitoutumisesta rauhaan. Ricen mukaan sopimus on osoitus sitoutumisesta myös heiltä, jotka eivät tukeneet alkuperäistä sopimusta.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja Farcin edustajat ovat tavanneet tiiviisti lokakuun 22. päivästä lähtien yrittäessään pelastaa kansanäänestyksessä hylättyä sopimusta, josta on neuvoteltu jo neljä vuotta. Santos on neuvotellut rauhasta myös pienemmän ELN-sissiliikkeen kanssa.

Santosille myönnettiin lokakuussa Nobelin rauhanpalkinto rauhansopimuksesta Farcin kanssa, vaikka sopimus yllättäen kaatui niukasti kansanäänestyksessä.

Vuonna 1964 perustettu, Kolumbian suurin sissijärjestö Farc ja toiseksi suurin ELN ovat kaksi viimeistä vasemmistolaista sissiliikettä, jotka ovat mukana Kolumbian monisyisessä, pitkään kestäneessä konfliktissa. Kolumbian väkivaltaisuuksissa on yli 50 vuoden aikana kuollut yli 260000 ja kadonnut 45000 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?