Tukholman tasa-arvoinen auraus osoittautui fiaskoksi – päivystykseen tuplamäärä potilaita

Dagens Nyheter kertoo, ettei Tukholman kaupungin päätös aurata lumet ensin jalkakäytäviltä ja pyöräteiltä tuonut odotettua tulosta.

Marraskuun lumimyräkkä yllätti Tukholmassa. Kuva on otettu 9.11.2016.

12.11.2016 12:52

Kaupungin ”tasa-arvoinen” aurauspolitiikka otettiin käyttöön viime vuonna. Tarkoituksena on aurata lumet ensin jalkakäytäviltä ja pyöräteiltä, koska naiset käyttävät näitä liikkumiseen miehiä enemmän. Miehet taas suosivat autoilua.

Taustalla on havainto, jonka mukaan jalankulkijat ja polkupyöräilijät loukkaantuvat talvella useammin kuin autoilijat.

Tällä viikolla tulleet runsaat lumisateet osoittivat, ettei malli toimi. Dagens Nyheterin mielipidekirjoittaja Carl Edelhjelm totesi, että se haittaa kaikista eniten juuri naisia, joiden tilannetta sen on tarkoitus parantaa.

Liikenteestä vastaava Tukholman apulaiskaupunginjohtaja Daniel Helldén myöntää DN:lle, ettei jalkakäytäviä ja pyöräteitä saada aurattua suunnitellussa laajuudessa.

Polkupyörät ovat hautautuneet lumen alle Tukholmassa.

Kaupungin sairaalat ovat hoitaneet lumikaaoksen aikana tavallista enemmän päivystyspotilaita. Tavallisella marraskuun viikolla Danderydin sairaalan ortopedisella päivystyspoliklinikalla on noin 50 potilasta päivässä, esimerkiksi 9. marraskuuta 108 ihmistä hakeutui sinne hoitoon.

Myös Sankt Göranin sairaalassa on hoidettu suuri määrä liukastumisonnettomuuksissa loukkaantuneita – keskiviikkona hoitoa tarvitsi 83 kaatunutta ja torstaina 93.

– Pahoittelen loukkaantuneiden puolesta. Ajatuksena oli, että jalankulkijoiden olisi helpompaa liikkua tällaisella lumikelillä. Ei ole hyvä, että emme ole onnistuneet, apulaiskaupunginjohtaja sanoo.

Helldén lupaa kaupungin järjestävän lisää rahaa aurausbudjettiin jo seuraavalla viikolla. Hän ei kuitenkaan voi taata, että ongelma saataisiin ratkaistuksi.

Paksuhkon lumipeitteen päällä on pystynyt hiihtämään keskellä autotietä.

Tasa-arvoinen auraus on puhuttanut Suomessakin. Vuonna 2014 Helsingin kaupunginvaltuutettu Gunvor Brettschneider (r) vaati aloitteessaan, että kaupungin on arvioitava lumenpoiston sukupuolivaikutukset ja ryhdyttävä mahdollisesti toimiin lumenpoiston parantamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?