Trump joutuu vastaamaan petossyytteisiin vielä ennen presidenttikautensa alkua – ”Oikeusjutut eivät pysähdy sen takia”

Yhdysvaltain tuleva presidentti on osallisena kaikkiaan 75:ssä avoimessa oikeusjutussa.

11.11.2016 14:01

Kiinteistömiljardööri Donald Trump astuu Yhdysvaltain presidentin virkaan tammikuun loppupuolella. Jo sitä ennen hänellä on kädet täynnä töitä, sillä hänen on valittava ympärilleen oikeat ihmiset ja perehdyttävä tarkoin siihen, mikä häntä seuraavan neljän vuoden aikana odottaa.

Presidentin virkaan liittyvien velvollisuuksien lisäksi Trumpilla on kuitenkin huolia, joita yksikään hänen edeltäjistään ei ole joutunut miettimään ennen Valkoiseen taloon astumistaan. Trump joutuu nimittäin astumaan todistajanaitioon vastatakseen häntä vastaan nostettuihin petossyytteisiin.

Oikeusjutussa on kyse bisneskouluna mainostetusta Trump-yliopistosta, jonka entiset opiskelijat ovat jo kuusi vuotta sitten nostaneet joukkokanteen katteettomista lupauksista, joita kymmenientuhansien dollarien kurssimaksujen vastineeksi annettiin.

Opiskelijoiden mukaan heitä houkuteltiin kouluun lupauksella, jonka mukaan Trumpin ”henkilökohtaisesti valitsemat” opettajat perehdyttäisivät heidät kiinteistömiljardöörin ”investointisalaisuuksiin”. Trumpin opinahjo on sittemmin suljettu.

Opiskelijoiden väitteen mukaan koulusta 92 prosenttia omistanut Trump olisi ollut myös vastuussa kaikista siihen liittyvistä suurimmista päätöksistä. Trump on kiistänyt väitteen ja kertonut antaneensa päätöksenteon muiden haltuun.

Tuomari suositteli osapuolille sopimista

Trump-yliopistoa koskevan oikeudenkäynnin on määrä alkaa 28. tammikuuta San Diegossa. Reutersin mukaan tuomari Gonzalo Curiel suositteli torstaina molempia osapuolia sopimaan jutun, koska tämä olisi hänen mukaansa viisasta ”ottaen huomioon kaiken muun asiaan liittyvän”.

Jo aiemmin torstaina Curiel kieltäytyi noudattamasta Trumpin pyyntöä siitä, että hänen presidentinvaalikampanjansa aikaisia, kiistanalaisia lausuntoja ei käytettäisi häntä vastaan oikeudenkäynnissä. Opiskelijoiden mukaan lausunnoilla on merkitystä, kun valamiehistö punnitsee Trumpin luotettavuutta.

Donald Trump, hänen vaimonsa Melania Trump sekä Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell tapasivat torstaina Capito-kukkulalla.

Tuomari ei myöskään ole suostunut Trumpin asianajajan toiveeseen lykätä jutun käsittelyä ensi vuoteen. Curiel kertoi kuitenkin, että Trump saa mahdollisesti antaa todistajanlausuntonsa videon välityksellä johtuen presidentillisistä velvollisuuksistaan.

Trump on jo aiemmin hyökännyt meksikolaistaustan omaavaa Curielia vastaan. Trumpin mukaan Curiel on jäävi tuomitsemaan häntä johtuen hänen lupauksestaan rakentaa muuri Meksikon vastaiselle rajalle.

75 oikeusjuttua vireillä

Trump-yliopistoon liittyvä opiskelijoiden siviilikanne ei ole kuitenkaan ainoa oikeusjuttu, joka painaa Trumpin harteita hänen valmistellessaan Valkoiseen taloon astumista. Myös New Yorkin oikeuskansleri tutkii yliopiston toimintaa tahollaan.

Lisäksi oikeuskanslerin pöydällä on Trumpin hyväntekeväisyyssäätiöön liittyvät väitteet, joiden mukaan myös sen toimintaan liittyisi petos. MSNBC-kanavan mukaan myös FBI tutkii parhaillaan Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjän viranomaisiin.

Trump Tower New Yorkissa.

Trump ja hänen yrityksensä ovat olleet viimeisten 30 vuoden aikana tavalla tai toisella osallisena ainakin 4 000:ssä oikeusjutussa. Kaksi viikkoa ennen vaalipäivää USA Today kertoi, että tapauksista oli tuolloin vireillä vielä kaikkiaan 75 kappaletta.

Lehden mukaan suurin osa vireillä olevista oikeusjutuista ei tule johtamaan mihinkään, sillä suuri osa niistä on pelkkää pötyä. Daily Beast -sivuston mukaan joukossa on esimerkiksi syytös, jonka mukaan Trump ja hänen poikansa olisivat syyllistyneet sieppaukseen Illuminati-salaseuran jäseninä.

”Oikeusjutut eivät pysähdy sen takia, että joku sattuu olemaan Yhdysvaltain presidentti”

Osa oikeusjutuista on kuitenkin sellaisia, joista saattaa koitua Trumpille seurauksia. Esimerkiksi Trumpin Floridassa omistaman golfklubin jäsenet ovat haastaneet tulevan presidentin oikeuteen, koska hänen väitetään ottaneen vastaan 2,4 miljoonan dollarin edestä jäsenmaksuja, vaikka jäsenillä ei ollut pääsyä klubille.

Saman golfklubin työntekijä haastoi Trumpin oikeuteen viime kuussa. Hän väittää saaneensa laittomasti potkut sen jälkeen, kun hän oli syyttänyt työtoveriaan seksuaalisesta häirinnästä.

Presidentiksi valinnastaan huolimatta Trump ei ole immuuni syytteille.

– Oikeusjutut eivät pysähdy sen takia, että joku sattuu olemaan Yhdysvaltain presidentti, sanoo Pohjois-Carolinan yliopiston oikeustieteen professori Michael Gerhardt Daily Beastille.

Trumpin neuvonantaja Alan Garten vähätteli oikeusjuttujen merkitystä USA Todaylle kaksi viikkoa ennen vaaleja. Hänen mukaansa merkittäviä avoimia oikeusjuttuja on ”vain 30”.

– Tosiasia on, että pyöritämme yhtiötä. Suhtaudumme kaikkiin juttuihin samalla tavalla riippumatta siitä, valitaanko hänet vai ei. Eikä myöskään juttujen lopputuloksen pitäisi olla lain silmissä erilainen, Garten sanoin tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?