Presidenttiehdokas vaatii konservatiiveja hylkäämään Trumpin puolueen: ”Miljoonat amerikkalaiset joutuvat pelkäämään vapautensa puolesta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Presidenttiehdokas vaatii konservatiiveja hylkäämään Trumpin puolueen: ”Miljoonat amerikkalaiset joutuvat pelkäämään vapautensa puolesta”

Presidenttiehdokas Evan McMullinin mielestä Donald Trumpin voitto on republikaanipuolueen loppu.

Evan McMullin pärjäsi hyvin mm. Utahin osavaltiossa.­

10.11.2016 9:47

Itsenäisenä ehdokkaana presidentinvaaleissa mukana ollut Evan McMullin ennustaa Donald Trumpin voiton johtavan suuriin mullistuksiin Trumpin puolueessa eli republikaaneissa.

McMullin on puolueen entinen edustajanhuoneen strategiapäällikkö. Hän on myös entinen edustajanhuoneen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja.

Washington Postin mukaan McMullin kirjoitti vaalivalvojaisissa puheensa uusiksi. Hän, kuten valtaosa muistakin, odotti demokraattien Hillary Clintonin voittoa.

Republikaanitaustastaan huolimatta McMullin ei kuulu Trumpiin uskoviin. Hänen mukaansa Trump ei edusta konservatiiveja, ja sen vuoksi puolue on kriisissä.

– Republikaanipuolue ei ole enää konservatiivien koti. Konservatismissa on kyse ihmisten perusoikeuksien puolustamisesta – me olemme kaikki yhdenvertaisia rotuun, uskontoon tai sukupuoleen katsomatta, McMullin sanoi.

– Tänään miljoonat amerikkalaiset joutuvat valitettavasti pelkäämään vapautensa ja oikeuksiensa puolesta. Trumpin kampanja on tehnyt ihmisistä maalitauluja rodun, uskonnon tai sukupuolen vuoksi.

McMullin lupasi oman kampanjansa aikana rakentavaa uuden konservatiiviliikkeen. Hän aikoo käynnistää hankkeensa ”The New Conservative Movement” eli ”Uusi konservatiiviliike” keskiviikkona.

Konservatiivien jätettävä republikaanit

Tiistaina hän keskittyi vielä toivomaan, että konservatiivit jättäisivät republikaanipuolueen. Hän kritisoi voimakkaasti puolueen johtoa, jonka hän uskoi pettäneen konservatiiviäänestäjät päästämällä Trumpin presidenttiehdokkaaksi.

– Meidän on pidettävä johtajamme vastuullisina. Emme voi enää luottaa heihin enää. Heillä oli tilaisuutensa.

Republikaanien konservatiivisimman äänestäjäkunnan riveissä vastustettiin Trumpia voimakkaasti. ”Never Trump”-liike kuitenkin hiipui vaalien lähestyessä, ja Trump tavoitti uusia äänestäjiä etenkin valkoisen, vähemmän koulutetun väen joukosta.

McMullin ei ole tunnettu poliitikko maanlaajuisesti. Hän vietti suuren osan elämästään tiedustelupalvelu CIA:n leivissä peitetehtävissä. Hänellä ei ollut suurten republikaanipoliitikkojen tukea – ei edes niiden, jotka olivat kääntäneet selkänsä Trumpille.

Vähäisestä tunnettuudestaan huolimatta McMullin menestyi erinomaisesti Utahissa ja Virginiassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?