IS New Yorkissa – Trumpia vastaan käynnissä jättimielenosoitus – 30 otettu kiinni - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS New Yorkissa – Trumpia vastaan käynnissä jättimielenosoitus – 30 otettu kiinni

Tuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille Yhdysvaltain vaalitulokseen pettyneinä.

10.11.2016 4:24 | Päivitetty 10.11.2016 7:45

IS on paikalla New Yorkissa, jossa mielenosoittajien kulkue on marssinut kaupungilla Times Squarelta Union Squarelle ja sieltä takaisin kohti Trump Toweria. Mielenosoittajat ohjattiin sivukadulle, jossa he ovat pysähtyneet huutamaan iskulauseita ja heiluttelemaan kylttejään. Sen jälkeen mielenosoitus eteni taas Trump Towerin eteen. Paikalla on runsaasti poliiseja varmistamassa tilannetta.

Uutiskanava CNN:n mukaan myös kuudessa muussa suurkaupungissa eri puolilla maata olisi käynnissä isoja mielenosoituksia.

Protesteissa on otettu kiinni ainakin 30 ihmistä, kertoo NBC New York. Poliisin mukaan suurin osa kiinniotoista tehtiin häiriökäyttäytymisen takia. Poliisi on ottanut protestoijia kiinni Manhattanilla sijaitsevalla Columbus Circlella ja Trump Tower -tornitalon edustalla.

– Pysäyttäkää Donald Trump, me emme ole tällaisia, voittopuolisesti nuorista newyorkilaisista koostunut mielenosoittajajoukko huusi.

Jutun päävideolla Ilta-Sanomien valo- ja videokuvaaja Antti Hämäläisen materiaalia New Yorkin mielenosoituksesta. Alla olevalla videolla kuvaa mielenosoituksista Yhdysvaltain muista kaupungeista.

Nuoret kertoivat olevansa liikkeellä muun muassa rasismia ja naisvihaa vastaan. Tuleva presidentti aiheutti vaalikampanjan aikana useita kohuja jyrkillä ja loukkaavilla lausunnoillaan.

Nuorisojoukko koostui eri väestöryhmistä. He heiluttelivat muun muassa kylttejä, joissa luki: Not OKKK. Tämä oli viittaus siihen, että Trumpin katsottiin liehitelleen rasistista Ku Klux Klania kampanjan aikana.

Mielenosoittajat ilmaisivat tukevansa Hillary Clintonia, joka aiemmin tänään tunnusti vaalitappionsa ja pyysi anteeksi kannattajiltaan.

He huusivat myös iskulausetta ”popular vote” jolla viitattiin siihen, että Clinton sai enemmän ääniä maanlaajuisesti, mutta Trump voitti, koska Yhdysvaltain presidentinvaalit perustuvat osavaltioiden valitsijamiesjärjestelmään, joka koetaan epäoikeudenmukaiseksi.

Yhdysvaltain vaalit korostivat jälleen jyrkkää kahtiajakoa maan liberaalien rannikoiden ja suurkaupunkien sekä laajojen keskisten maaseutualueiden välillä. Kahtiajako on vain syventynyt viime vuosikymmeninä ja se on vaikeuttanut merkittävästi päätöksentekoa hallinnossa.

Mielenosoittajat ovat pysähtyneet Trump Towerin kohdalle. Sen ylimmässä kerroksessa Donald Trumpilla on kattohuoneisto.

Kulkueeseen osallistuneet nuoret ovat kertoneet olleensa liikkeellä muun muassa rasismia ja naisvihaa vastaan.

Osa mielenosoittajista on sytyttänyt pieniä nuotioita New Yorkin kaduille.

Päivitys kello 07.45: Uutista täydennetty STT:n tiedoilla kiinniotoista.

Mielenosoittajat ovat järjestäneet New Yorkissa suuren kulkueen, jolla on ilmaistu mieltä Donald Trumpin presidentiksivalintaa vastaan.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan kulkueessa on ollut tuhansia osallistujia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?