12 syytä, miksi Clinton romahti ja Trump voitti

Populismin tutkija Emilia Palonen arvioi syitä yllättävän vaalituloksen takana. Yksi selitys on, että amerikkalaiset halusivat pysyvyyden sijaan muutosta.

Populismin tutkijalle Donald Trumpin vaalivoitto ei tullut yllätyksenä.

9.11.2016 21:57

Donald Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentiksi yllätti niin gallupit kuin politiikan asiantuntijatkin, jotka viime hetkeen asti povasivat Hillary Clintonin voittoa.

Yhdysvaltain historian kenties erikoisimmat presidentinvaalit muuttuivat lopulta kapinaksi vallanpitäjiä vastaan ja harva edustaa Yhdysvalloissa vanhaa valtaa yhtä lailla kuin Hillary Clinton, arvioi BBC:n New Yorkin -kirjeenvaihtaja Nick Bryant kommentissaan.

Samoilla linjoilla on Helsingin yliopiston populismin tutkija Emilia Palonen, joka kehotti viime viikolla Ylen A-talkissa varautumaan Donald Trumpin vaalivoittoon. Palonen listasi IS:lle 12 syytä siihen, miksi Clinton romahti ja Trump voitti.

1. Clinton ei ollut riittävän populistinen. Hän tarjosi vain rationaalisia (järkiperäisiä) syitä äänestää häntä.

– Clinton keskittyi vain siihen, että hän osaa hoitaa politiikan. Ei sellainen viesti innosta ihmisiä äänestämään, Palonen huomauttaa.

2. Trumpin viesti poliitikkojen epäluotettavuudesta puri kansaan.

– Trump vetosi jatkuvasti siihen, että hän on uusi kasvo politiikassa ja nykyiset poliitikot ovat epäluotettavia. FBI:n selvitykset osaltaan ruokkivat sitä viestiä, että Clinton ja poliitikot ovat epäilyttäviä, Palonen analysoi.

3. Trump voitti äänestäjät puolelleen amerikkalaisen unelman poliittisella fantasialla.

– Hän todisti, että kenestä tahansa politiikan ja poliittisen korrektiuden ulkopuolelta sekä koulutustaustasta riippumatta voi tulla Yhdysvaltain presidentti. Se kosketti ihmisiä amerikkalaisen unelman poliittisessa puolessa: joku, jolla on taloudellista valtaa voi muuttua myös poliittisesti vaikuttavaksi.

 

4. Trump onnistui kuuntelemaan ihmisiä, joita ei ole aiemmin kuunneltu ja yhdistämään heidät taakseen. Hän pystyi luomaan eräänlaisen yhtenäisen kansan, vaikka siitä rajattiin pois kokonaisia väestönosia, kuten laittomat maahanmuuttajat ja vammaiset.

5. Clinton toteutti stereotypiaa, jota vastaan Trump hyökkäsi: hänellä on etuoikeutettu tausta, tietynlainen koulutus ja vuosikausien kokemus puolueen sisällä. Samaan aikaan moni näki puolueet epäilyttävänä ja voimattomana koneistona. Bernie Sandersin kohtelu demokraateissa tuki tätä väitettä.

– Demokraatit kyseenalaistivat myös vasemmistopopulismin. Sitä kautta menetettiin sellaiset, etenkin Barack Obaman ensimmäistä valintaa tukeneet äänet, jotka olisi voitu innostaa mukaan. Clinton ei saanut vakuutettua Sandersin kannattajia.

6. Trumpin viesti talouden parantamisesta ja työpaikkojen luomisesta upposi äänestäjiin: hän onnistui luomaan fantasian siitä, että tämänhetkiset talousongelmat, jotka nousivat talouskriisin ja Obaman valtakauden aikana, voidaan hänen avullaan selättää.

7. Politiikan tutkijoiden ja gallupien virheelliset ennusteet Clintonin voitosta pelasivat Trumpin pussiin. Moni saattoi jättää äänestämättä, koska ajatteli Clintonin voittavan joka tapauksessa. Samalla kuplan luoma harha hyödytti mustaa hevosta. Monelle yhdysvaltalaiselle Trumpin presidenttiys on yhtä mahdoton ajatus kuin suurimmalle osalle eurooppalaisista.

– Clintonin kampanja ehkä tuudittautui siihen, että helpolla päästään, kun vastassa on tuollainen mörökölli.

8. Donald Trump onnistui herättämään kannattajissaan voimakkaita tunteita.

– Tämä vaali ei pelkisty vain rasismiin, muukalaisvastaisuuteen, vihaan ja naisvastaisuuteen, vaan ne kaikki ovat osaltaan vieneet eri ryhmiä äänestämään. Antielitismi on silti ollut mielestäni se kaikkein tärkein erottava tekijä näiden kahden ehdokkaan välillä, Palonen sanoo.

 

9. Erilaiset kuvat Trumpin ja Clintonin julkisesta menneisyydestä ovat iskostuneet ihmisten mieliin: Hillary Clinton miehensä presidenttiyden aikana ja Trump Diili -televisio-ohjelmassaan.

– Ohjelmassa Trumpista saattoi jäädä kuva vähän huonosti käyttäytyvästä sedästä, joka osasi kuitenkin vakuuttaa ja myydä, vaikka puhuikin sekavia. Jo se, että hän on päässyt televisioon, saa ihmiset ajattelemaan, että hänessä täytyy olla jotain.

10. Vallan sukupuolittuminen. Republikaanisen tiukan isän maailmankuvaan ei sovi se, että liberaali nainen johtaa maata. Tästä näkökulmasta on epäilyttävää, että nainen alkaa luoda omaa poliittista uraansa miehensä presidenttikauden aikana.

– Vaikka Clinton näyttäytyy Suomessa monelle erittäin pätevänä ja asiantuntevana poliitikkona, hän ei ole ollut sitä monelle jenkeissä. Hänellä on pitkä negatiivisen kampanjan taakka, josta hän ei ole päässyt irti. Se liittyy myös naisena olemiseen ja naisen perinteisiin rooleihin. Clintonin pelko on ihan yhtä todellista siellä kuin Trumpin pelko liberaaleimmissa piireissä.

 

11. Clinton ei pystynyt esiintymään aidosti ja sympaattisesti omana itsenään. Ihmisten on helpompi samaistua aidompaan kuin pätevämpään tyyppiin.

– Hän on pitkällä urallaan joutunut muokkaamaan itseään niin moneen kertaan äänestäjiä miellyttääkseen, että aidon ja alkuperäisen Hillary Rodham Clintonin löytäminen kerrosten alta olisi varmaan hänelle itselleenkin vaikeaa tai tuskallista, mutta sitä olisi tarvittu. Sen sijaan Trump oli aivan oma itsensä ja otti lavan spontaanisti haltuun.

12. On mahdollista, että Trumpia äänestettiin paitsi protestina myös vitsinä.

– Voi olla, että Aku Ankan sijaan äänestettiin Donald Trumpia. Sellaisessa vaiheessa tällaisia ääniä voi tulla varsinkin, jos on ennakoitu, ettei hän kuitenkaan voi voittaa. Varsinkin jos joku uskoo siihen, että eihän sillä ole mitään väliä, että siellähän ollaan vain neljä vuotta ja hallinto hoitaa loput.

Diili-ohjelma teki Trumpin tunnetuksi tavallisille amerikkalaisille.

Hillary Clintonin negatiivinen julkisuuskuva alkoi rakentua jo miehensä Bill Clintonin presidenttiyden aikana.

Televisio loi kuvan huonosti käyttäytyvästä sedästä, joka puhuu sekavia, mutta osaa myydä ja vakuuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?