Shokkitappion kokenut Clinton kannattajilleen: ”Tämä sattuu nyt ja vielä pitkään”

Vaalit hävinnyt demokraattiehdokas astui esiin ensimmäistä kertaa äänestystuloksen selvittyä.

9.11.2016 18:46 | Päivitetty 9.11.2016 20:11

YHDYSVALTOJEN presidentinvaaleissa tappion kärsinyt Hillary Clinton puhui pettyneille kannattajilleen keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Demokraattisen puolueen ehdokkaana ollut entinen senaattori ja ulkoministeri Clinton aloitti puheensa noin kello 11.30 Yhdysvaltain itärannikon aikaa. Karvaasta tappiosta huolimatta hän jaksoi hymyillä koko puheen läpi.

– Kiitos, ystäväni, että olette täällä, Clinton sanoi puheen alussa.

– Tulos ei ollut se mitä toivoimme, ja olen siitä pahoillani. Olen kuitenkin ylpeä kampanjastamme. Edustatte Amerikkaa parhaimmillaan ja kampanja oli yksi elämäni parhaista kokemuksista.

– Tiedän kuinka pettyneitä olette, koska niin olen minäkin. Miljoonat amerikkalaiset satsasivat meihin toiveensa ja unelmansa. Tämä sattuu nyt ja vielä pitkään tästä eteenpäin.

VAALITAPPION republikaanien Donald Trumpia vastaan tiistain vaaleissa kärsinyt Clinton astui tilaisuudessa julkisuuteen ensimmäistä kertaa vaalituloksen selviämisen jälkeen. Hän ei ilmaantunut omiin vaalinvalvojaisiinsa tiistai-iltana, mutta soitti Trumpille onnittelupuhelun.

– Toivon, että Donald Trumpista tulee menestyvä presidentti kaikille amerikkalaisille, hän sanoi.

Noin 20 minuuttia kestäneessä puheessaan Clinton kiitti vuolaasti kampanjaväkeään ja tukijoitaan sekä varapresidenttiehdokastaan Tim Kainea ja miestään, entistä presidenttiä Bill Clintonia. Hän tähdensi, että yhteiskunnan rakentaminen paremmaksi ei lopu tähän.

– Vastuullamme on jatkossakin tehdä oma osuutemme, rakentaa parempaa ja vahvempaa Amerikkaa. Olen ylpeä teistä, Clinton sanoi.

– Jotkut teistä olivat jo kokeneita kampanjantekijöitä, toiset taas ensikertalaisia. Haluan teidän tietävän, että olitte paras kampanja, mitä kenelläkään on koskaan ollut.

– Teillekin tulee vielä eteen niin menestyksiä kuin tappioita. Tämä tappio sattuu, mutta älkää koskaan lakatko uskomasta siihen, että oikeuden toteutumisen puolesta kannattaa aina taistella.

CLINTON latasi puheeseensa myös naisille suunnattua sanomaa.

– Etenkin nuoret naiset: mikään ei tee minusta ylpeämpää kuin se, että sain toimia teidän puolestanne, hän puhui.

– Emme vieläkään ole murtaneet sitä korkeinta ja kovinta lasikattoa, mutta joskus joku sen vielä tekee – toivon mukaan pikemmin kuin nyt uskommekaan.

Clinton oli kautta aikojen ensimmäinen pääpuolueen naispuolinen presidenttiehdokas Yhdysvalloissa. Hän kannusti tyttöjä jo lapsena omanarvontuntoon.

– Pikkutytöt: älkää koskaan epäilkö, että ette olisi arvokkaita ja ansaitsisi tavoitella omia unelmianne.

ENNEN Clintonia puhui hänen varapresidenttiehdokkaansa, silminnähden liikuttunut Tim Kaine, joka kutsui Clintonia historiallisestikin merkittäväksi päättäjäksi ja sanoi olevansa tästä ylpeä. Kaine muistutti, että Clinton sai suuremman äänipotin kuin Trump, vaikka hävisikin vaalin osavaltioihin perustuvan vaalijärjestelmän vuoksi.

Clinton piti puheen New Yorker -hotellin juhlasalissa New Yorkissa. Puheen voi katsoa alta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?