Lue Trumpin koko voitonpuhe sanasta sanaan – asiantuntija: ”Käsittämätön pokka!” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lue Trumpin koko voitonpuhe sanasta sanaan – asiantuntija: ”Käsittämätön pokka!”

Yhdysvaltojen presidentiksi valitun Donald Trumpin voitonpuheessa painottuivat linjanvetojen sijaan kiitokset hänen lähipiirilleen. Lue puheen lisäksi myös suomalaisasiantuntijoiden arviot Trumpin esiintymisestä.

9.11.2016 13:48 | Päivitetty 9.11.2016 23:42

”Anteeksi, että jouduitte odottamaan – monimutkaisia asioita. Kiitos oikein paljon.

Sain juuri puhelinsoiton ministeri Clintonilta. Hän onnitteli meitä voitostamme, ja minä onnittelin häntä ja hänen perhettään hyvin, hyvin tiukasta taistelusta kampanjan aikana. Hän pani kampoihin hyvin.

Hillary on työskennellyt hyvin pitkään ja hyvin kovasti maamme puolesta. Me olemme kiitollisuudenvelassa hänelle hänen palveluksistaan tälle maalle.

Tarkoitan tätä vilpittömästi. Yhdysvaltojen on nyt aika sitoa kahtiajaon aiheuttamat haavat ja saada kaikki yhteen. Sanon tämän kaikille: republikaaneille, demokraateille sekä riippumattomille yksilöille ympäri maan. Meidän on aika tulla yhdessä yhtenäiseksi kansaksi.

Nyt on aika. Lupaan maamme jokaiselle kansalaiselle, että aion olla kaikkien amerikkalaisten presidentti, ja se on minulle tärkeää.

Heiltä, jotka päättivät olla tukematta minua menneisyydessä – joita muuten oli muutamia – toivon neuvoja ja apua, jotta voimme työskennellä yhdessä upean maamme yhtenäistämisen hyväksi.

Kuten sanoin jo alussa, meidän kampanjamme ei ollut ainoastaan kampanja, vaan uskomattoman upea liike, joka koostui miljoonista kovasti töitä tekevistä miehistä ja naisista, jotka rakastavat kotimaataan ja toivovat parempaa ja valoisampaa tulevaisuutta itselleen ja perheilleen.

Liike koostuu rotuun, uskontoon, taustoihin ja uskomuksiin katsomatta amerikkalaisista, jotka tahtovat ja odottavat hallituksemme palvelevan ihmisiä. Ja ihmisiä se tuleekin palvelemaan.

Yhteistyöllä voimme välittömästi aloittaa maamme uudelleenrakentamisen sekä amerikkalaisen unelman uudistamisen. Olen viettänyt koko elämäni liike-elämässä katsoen hyödyntämättömiä mahdollisuuksia projekteissa ja ihmisissä ympäri maailmaa.

Tämä on se, mitä tahdon nyt maamme hyväksi tehdä. Valtavat mahdollisuudet. Olen oppinut tuntemaan maamme hyvin. Valtavat mahdollisuudet. Se on kaunis asia. Jokaisella amerikkalaisella on mahdollisuus havaita omat mahdollisuutensa. Unohdetut miehet ja naiset maassamme eivät enää ole unohdettuja.

Korjaamme kaupunkien keskustat ja rakennamme uudelleen moottoriteitä, siltoja, tunneleita, lentokenttiä, kouluja ja sairaaloita. Rakennamme uudelleen infrastruktuurin, joka ei muuten jää toiseksi millekään muulle, ja panemme miljoonat ihmiset työskentelemään taas rakennustöissä.

Huolehdimme myös vihdoin upeista veteraaneistamme, jotka ovat olleet niin kovin uskollisia, ja joita olen oppinut tämän 18 kuukauden matkan aikana tuntemaan monta. Aika, jonka olen saanut viettää heidän kanssaan tämän kampanjan aikana, on ollut minulle suuri kunnia.

Veteraanimme ovat uskomattomia ihmisiä. Aloitamme kansalliseen kasvuun ja uudistumiseen tähtäävän hankkeen. Aion valjastaa kansamme luovat kyvyt, ja me vetoamme saadaksemme nämä valtavat kyvyt hyödyttämään kaikkia. Näin tapahtuu.

Meillä on hieno taloussuunnitelma. Tuplaamme talouskasvun, ja taloudestamme tulee maailman vahvin. Samaan aikaan tulemme toimeen kaikkien kansojen kanssa, jotka tahtovat tulla toimeen meidän kanssamme. Suhteista tulee hienot. Me odotamme, että suhteet ovat hyvin hienot. Mikään unelma ei ole liian iso, eikä mikään haaste liian suuri. Mikään, mitä tulevaisuudeltamme toivomme, ei ole ulottumattomissamme.

Yhdysvallat ei enää tyydy vähempään kuin parhaaseen. Meidän on voitettava takaisin maamme kohtalo, suuri unelma, sekä rohkeus ja uskallus. Aiomme haaveilla asioista maamme hyväksi, ja kauniista ja menestyksekkäistä asioista yhä uudestaan.

Haluan kertoa maailman yhteisölle, että vaikka panemme Yhdysvaltojen edun aina ensimmäiselle sijalle, toimimme silti reilusti kaikkien kanssa. Kaikki ihmiset ja kaikki muut kansat. Pyrimme kiistattomuuteen, emme vihamielisyyteen. Kumppanuuteen, emmekä konfliktiin.

Ja nyt tahtoisin kiittää muutamia ihmisiä, jotka ovat todella auttaneet minua. Ensimmäisenä tahtoisin kiittää vanhempiani, joiden tiedän katsovan minua taivaasta juuri nyt. Hienoja ihmisiä. Olen oppinut heiltä paljon. He ovat olleet ihania jokaisessa suhteessa. Tahdon myös kiittää siskojani Mariannea ja Elizabethia, jotka ovat tänä iltana täällä. Missä he ovat? He ovat jossain täällä. He ovat oikeastaan aika ujoja.

Ja veljeäni Robertia, upeaa ystävääni. Missä Robert on? Missä Robert on? Veljeni Robert, heidän pitäisi olla täällä lavalla, mutta kaikki on hyvin. He ovat upeita. Ja myös edesmennyttä veljeäni Frediä, hieno ja fantastinen ihminen. Fantastinen perhe. Olen ollut hyvin onnekas. Hienot veljet ja sisaret sekä uskomattomat vanhemmat.

Melania, Don, Ivanka, Eric, Tiffany ja Barron – rakastan teitä ja kiitän teitä. Ja erityisesti siitä, kuinka olette sietäneet minua kaikkien näiden kampanjaan käytettyjen tuntien ajan. Tämä on ollut rankkaa. Nämä poliittiset asiat ovat häijyjä ja rankkoja, joten haluan kiittää perhettäni hyvin paljon. Todella upeaa. Kiitos kaikille. Kiitos Lara, uskomatonta työtä. Uskomatonta. Vanessa, kiitos. Kiitos erittäin paljon. Mikä upea ryhmä.

Te kaikki olette tukeneet minua uskomattoman paljon, ja kerron teille, että meitä on iso joukko. Tiedäthän, he toistivat usein, että ryhmä on pieni. Mutta ei kuitenkaan niin pieni. Katsokaa kaikkia ihmisiä, jotka ovat täällä tänään. Katsokaa kaikkia näitä ihmisiä.

Kellyanne, Chris, Rudy, Steve ja David – olemme saaneet työskennellä valtavan lahjakkaiden ihmisten kanssa. Tämä on ollut hyvin erityistä.

Tahdon antaa erityiskiitokset entiselle pormestarille Rudy Giulianille. Hän on uskomaton. Uskomaton. Hän matkusti kanssamme ja kulki tapaamisesta toiseen, eikä hän koskaan muutu. Missä hän on?

Kuvernööri Chris Christie, ihmiset, hän oli upea. Kiitos Chris. Ykkösmies, ykkössenaattori, todella merkittävä poliitikko – sallikaa minun sanoa, hän on hyvin arvostettu Washingtonissa, koska hän on hyvin fiksu. Senaattori Jeff Sessions. Missä on Jeff? Hieno mies. Jälleen hieno mies, ja tiukka kilpailija. Hän ei ollut helppo. Hän ei ollut helppo. Kuka hän on? Näenkö pormestarin? Onko se Rudy?

Tule tänne. Todellinen ystävä, mutta kerron teille, että opin tuntemaan hänet kilpailijana, koska hän oli yksi niistä, joka neuvoi vastustamaan demokraatteja, tohtori Ben Carson. Missä Ben on? Tosiaan, Mike Huckabee on täällä jossain, ja hän on fantastinen. Mike ja Sarah, kiitos erittäin paljon. Kenraali Mike Flynn, missä hän on? Ja kenraali Kellogg?

Yli 200 kenraalia ja amiraalia on tukenut kampanjaamme ja he ovat hienoja ihmisiä. Meillä on 22 kongressin kunniamerkin saanutta ihmistä. Erityinen ihminen, jonka kanssa en – raporttien mukaan – tullut toimeen. Minulla ei koskaan ole ollut huonoa hetkeä hänen kanssaan. Hän on uskomaton tähti. Hän on – totta, kuinka arvasittekaan? Antakaa minun kertoa Reincestä (Priebus). Sanoin Reincestä. Tiedän, tiedän. Katsokaa kaikkia näitä ihmisiä täällä. Tiedän sen, Reince on supertähti. Sanoin, etteivät he voi kutsua sinua supertähdeksi Reince, ellemme voita. Kuten Secretariat (laukkahevonen). Eihän sillä muuten olisi rintakuvaa laukkaradalla Belmontissa.

Reince on todellinen tähti ja hän on tehnyt eniten töitä tämän eteen. Reince, tule tänne. Tule lavalle. Voi pojat, voi pojat, voi pojat. Hyvä jumala. Tule tänne. Sano jotain.

Upea mies. Meidän kumppanuutemme RNC:ssä (republikaanien kansalliskomiteassa) oli hyvin tärkeää menestyksen kannalta ja sen kannalta, mitä olemme tehneet, joten täytyy sanoa, että olen saanut tutustua uskomattomiin ihmisiin.

Salaisen palvelun ihmiset. He ovat tiukkoja, fiksuja ja teräviä, enkä tahdo joutua heidän kanssaan riitoihin, voin kertoa. Ja kun tahdon mennä ja vilkuttaa isolle ihmisjoukolle, he repivät minut pois ja palauttavat istumaan, mutta he ovat fantastista väkeä ja tahdon kiittää salaista palvelua. Ja New Yorkin lainvalvojat, he ovat täällä tänään. Me arvostamme näitä uskomattomia ja valitettavasti toisinaan aliarvostettuja ihmisiä.

Tämä on ollut historiallinen tapahtuma, kuten monet ovat kuvailleet, mutta tehdäksemme tästä hyvin historiallisen tapahtuman meidän on tehtävä hyvää työtä, ja minä lupaan, etten petä teitä. Me teemme hienoa työtä.

Odotan kovasti sitä, että saan olla teidän presidenttinne toivottavasti kahden, kolmen, neljän ja ehkä jopa kahdeksan vuoden jälkeen, kun monet teistä ovat tehneet paljon töitä meidän kanssamme, ja te sanotte, että se oli jotakin, josta olitte ylpeitä, todella ylpeitä. Ja minä voin kiittää teitä lämpimästi.

Ja voin vain sanoa, että kun kampanja on nyt ohi, meidän työmme tämän liikkeen parissa on vasta alkamassa. Me alamme välittömästi tehdä töitä amerikkalaisten hyväksi ja me teemme työtä, joka toivottavasti tekee teistä hyvin ylpeitä presidentistänne. Olette hyvin ylpeitä. Jälleen kerran: tämä on minulle kunnia.

Tämä on ollut upea ilta ja upea kahden vuoden jakso, minä rakastan tätä maata. Kiitos, kiitos paljon. Kiitos paljon. Kiitos Mike Pence.”

Näin tutkijat kommentoivat puhetta

Viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo kuvailee Donald Trumpin voittopuheen olleen enemmänkin kiitospuhe kuin linjanvetopuhe. Kiitokset hän aloitti vastaehdokkaastaan Hillary Clintonista.

– Kyyninen tarkastelija toki pohtii, käänsikö Trump jälleen kelkkansa. Hän on kuitenkin uhannut kampanjoidessaan laittavansa Hillary Clintonin vankilaan. Kannattajat näkevät kelkan kääntämisen kuitenkin jalomielisyytenä ja suurena tekona, Kortesuo arvioi.

Hänen mukaansa kiitospuhe oli Trumpilta viisas veto verrattuna siihen, että hän olisi alkanut puhua Meksikon rajalle nousevasta muurista tai Clintonin lähettämisestä vankilaan. Myös kehonkieli vakuutti.

– Kehonkieltä kun katsoo, niin kyllä hänellä on käsittämätön pokka! Kehonkieli antaa ymmärtää, kuin kaikki olisi ollut täysin suunniteltua, hän sanoo.

Kortesuo kiinnitti kehonkieltä tarkastellessaan huomiota erityisesti siihen, että Trump käytti jälleen voimakkaita käsien eleitä.

– Kämmenet pitkälti alaspäin tai eteenpäin, sekä ok-merkki oikean käden sormilla. Ne ovat hänen tyypillisimmät eleensä, joita hän on ennenkin käyttänyt. Hän on taitava siinä ja onnistuu tukemaan viestiään.Voittopuheen vaikuttavuutta ei Kortesuon mukaan mitata sillä, tuleeko puheessa tietty määrä poliittisia linjanvetoja tai ovatko faktat kohdallaan. Myöskään varapresidentin kiittämisen unohtamista hän ei pidä pahana mokana.

– Vaikutusta mitataan sillä, minkälaisen ilmapiirin puhe saa aikaan yhteiskunnassa. Kyllä tämä oli hyvä puhe. Hän ei lähtenyt repivälle linjalle, vaan pyrki rakentamaan siltoja. Puhe oli retorisesti ja erityisesti taktisesti hyvä. Trump on taitava taktikko. Moni Clintonin kannattaja odotti varmaan jotain kamalampaa.

”Kuin Rooseveltin New Dealissa”

– Tämä on suurta teatteria ja hän on esiintyjä. Hänen puheessaan toistuivat tietyt amerikkalaiset nationalistiset kliseet suuresta valtiosta. Se on perusasia näissä puheissa, tutkija ja kriittisen korkeakoulun puhujakoulun vastuuopettaja Severi Hämäri puolestaan arvioi.

Hämärin mukaan puheen yllättävämpi piirre oli sen loppuosan painottuminen hyvin konkreettisesti maan rakentamiseen.

– Hänen taustansahan ei ole poliittinen, ja hän puhui rakentamisesta kuin olisi aikeissa ostaa kiinteistöjä! Hän puhuu eri tavalla kuin ammattipoliitikko.

Hämärin mielestä Trumpin rakennuspuheet toivat mieleen Rooseveltin presidenttiserkukset – hyvässä ja pahassa.

– Hän kuulosti ajoittain hieman Teddy Rooseveltilta, joka oli näistä kahdesta se hieman pelottavampi. Mutta puheessa oli samanlaista konkretiaa kuin Franklin Delano Rooseveltin ”New Dealissa”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?