Venäläispoliitikot odottavat käännettä USA-suhteissa: ”Trumpin voitto antaa toivoa todellisesta helpotuksesta”

Donald Trumpin vaalivoitto nähdään Venäjällä merkkinä amerikkalaisten halusta muutoksiin politiikassa.

9.11.2016 10:55 | Päivitetty 9.11.2016 12:16

Venäjän parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston edustaja Vadim Tjulpanov arvioi ääntenlaskun loppuvaiheessa, että Trumpin voitto luo Venäjälle toivoa yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa, kertoo muun muassa Ria Novosti.

– Donald Trumpin mahdollinen voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa antaa toivoa todellisesta helpotuksesta ja siirtymisestä produktiiviseen yhteistyöhön Venäjän ja Yhdysvaltain suhteissa, Tjulpanov sanoi tuolloin lehdistölle.

Liittoneuvoston jäsen, Tatarstanin senaattori Oleg Morozov kokee, että Yhdysvallat on kohdannut järjestelmäkriisin, sillä äänestäjät ovat väsyneet maan politiikkaan.

– Vaikuttaa siltä, että amerikkalaisten äänestäjien pyrkimys muutoksiin osoittautuu vahvemmaksi, kuin totutussa pysyminen ja Trump todellakin voittaa, Morozov kommentoi ennen Trumpin voiton varmistumista.

Duuman ulkoasiainvaliokunnan jäsen, Yhtenäisen Venäjän edustaja Vitali Milonovin mukaan kumpikaan, Hillary Clinton tai Trump, ei ollut puhunut Venäjästä erityisen hyvään sävyyn, mutta hän uskoo Trumpin olevan kaupallisen taustansa vuoksi harkitsevampi.

– Trump on yksinkertaisesti harkitsevampi ja voimme toivoa, että bisnesmiehenä Trump tulee tekemään harkittuja päätöksiä, jotka perustuvat Yhdysvaltojen hyötyyn ja hyvinvointiin tulevaisuudessa, Milonov arvioi ääntenlaskun loppumetreillä.

Oikeudenmukaisen Venäjän puheenjohtajan Sergei Mironovin mukaan Trump eroaa Clintonista siten, että hänellä ei vaikuta olevan antipatioita Venäjää kohtaan.

– Olemme kuulleet mitä Trump puhuu, hän ei selvästi asemoi itseään Venäjän johtajan Vladimir Putinin vastakohdaksi, mutta ehdokkaan puheet ja teot ovat eri asia, Mironov pohti vaalituloksen selviämisen kynnyksellä.

Liittoneuvoston edustaja Aleksei Pushkov kommentoi Donald Trampin voittoa yhteisöpalvelu Twitterissä sanomalla, että Clinton hävisi, koska pelotteli amerikkalaisia Venäjän uhalla.

– Venäjä-kortti ja pelottelu Putinilla ei auttanut Clintonia. Päinvastoin, hänen konfliktinhakuisuutensa Moskovan kanssa herätti pelkoa ja teki karhunpalveluksen. Vaalien tulos osoitti suuren kuilun Clintonin takana seisseen Yhdysvaltain hallitsevan eliitin ja kansan enemmistön välillä, hän kirjoitti.

Korjaus 11.23: Korjattu Pushkovin sitaattia. Hän mainitsi, että Clinton pelotteli Venäjä-kortilla.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskovin mukaan Putinin odotetaan kommentoivan vaalitulosta tänään tilaisuudessa, jossa hän ottaa vastaan eri maiden suurlähettiläiden valtakirjoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?