Kommentti: Trump aiheutti maanjäristyksen

Donald Trump puhutteli sitä osaa amerikkalaisista, joka haluaa takaisin toisen maailmansodan jälkeiseen perinteiseen, selkeään yhteiskuntaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien tuottaja Jouko Juonala.

9.11.2016 9:42

Aamu valkeni, maailma ällistyi. Kymmenet, sadat mielipidetiedustelut olivat väärässä. Donald J. Trump on saanut aikaan suurimman poliittisen mullistuksen Yhdysvaltain historiassa. Amerikkalaiset tekivät oman brexitinsä, vaalituloksen johon kukaan ei uskonut etukäteen.

Trump puhutteli sitä osaa amerikkalaisista, joka haluaa takaisin toisen maailmansodan jälkeiseen perinteiseen, selkeään yhteiskuntaan. 1950-luvulla talous nousi, teollisuus tuotti ja kaikilla oli oma paikkansa. Trump myi äänestäjilleen mielikuvan lapsuudesta, jossa aurinko paistoi aina, äiti oli kotona, isä teki rahaa töissä ja mummo leipoi sunnuntaisin omenapiirakkaa.

Kuvitelma siitä, että Trump pystyy nyt palauttamaan vanhan hyvän ajan takaisin, on väärä. Make America Great Again -iskulause on pelkkä utopia. Maailma on muuttunut, ja Yhdysvallat sen mukana. Trump ei pysty heittämään miljoonia siirtolaisia ulos maasta eikä avaamaan konkurssiin ajautuneita teollisuusyrityksiä. Markkinatalous ei kerta kaikkiaan toimi sillä tavalla.

Trumpin olisi myös hyvin vaikea ryhtyä katkomaan Yhdysvaltojen vanhoja siteitä Eurooppaan tai rakentamaan muureja maan rajoille – oikeita, konkreettisia raja-aitoja tai uusia esteitä vapaakaupan tielle. Niin vahvaa asemaa hän ei saa, sillä nämä haaveet eivät sovi kongressia hallitsevan republikaanisen puolueen linjaan.

Kaikkien aikojen likaisin ja häikäilemättömin vaalikampanja päättyi demokraattien Hillary Clintonin tappioon. Se maistuu taatusti katkeralta – Hillary hävisi demokraattien ehdokkuuden Barack Obamalle vuonna 2008, eikä hänen ikänsä salli enää uutta kamppailua Valkoisesta talosta. Tämä oli hänen viimeinen mahdollisuutensa.

Clintonin kohtalona on hiipua varjoihin, ja se on tappio kaikille niille, jotka toivoivat naisen vihdoinkin nousevan maailman mahtavimman viran haltijaksi. Niin ei käynyt, sillä Clintonin vanhat rasitteet painoivat hänet pinnan alle. Kun menettää kerran kansalaisten luottamuksen, sitä on vaikea saada takaisin.

Clintonin on nyt työnnettävä henkilökohtaiset tunteensa syrjään ja mentävä siihen kovan ammattipoliitikon rooliin, jota hän on esittänyt tähän saakka niin teräksisen ammattimaisesti. Hävinneen tehtävä on auttaa osaltaan kansakunnan eheyttämisessä tämän julman taistelun jälkeen. Se ei ole helppoa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että sotaa ei ole syttynyt, ja maapallo pyörii yhä radallaan. Kyllä maailma tästä järistyksestä selviää.

Alla olevalla videolla käydään läpi Donald Trumpin ura pähkinänkuoressa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?