Näin Venäjällä otettiin vastaan Trumpin menestys

Venäjällä kansa ja poliitikot olivat Donald Trumpin kannalla.

9.11.2016 7:07

REPUBLIKAANIEN ehdokkaan Donald Trumpin vääjämättömältä vaikuttava voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on otettu vastaan monissa paikoissa tyrmistyneenä.

Venäjällä tulokseen ollaan tyytyväisiä, sillä värikäs ja poliitiikan ulkopuolelta tullut liikemies on ollut venäläisten suosikkiehdokas.

– Venäjä on se maa maailmassa, jossa Trump on ollut mielipidetiedusteluissa ykkönen. Täällä on nimenomaan kannatettu Donald Trumpia, Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala sanoo ISTV:n ja HSTV:n vaalistudiossa.

– Yhdysvaltain ulkoministeriys teki Hillary Clintonista pahan päämajan, eli ulkoministeriön edustajan, mutta vielä enemmän on ollut sitä, että Trump on niin kovasti kehunut Vladimir Putinia. Sitä on täällä toisteltu useasti, se on vaikuttanut kansalaisten mielipiteisiin, poliitikkojen mielipiteisiin ja sitä kautta esimerkiksi julkkikset täällä ovat kertoneet kannattavansa Trumpia.

TRUMP on useaan otteeseen kehunut ja kertonut jopa ihailevansa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, kun taas nykyisen presidentin Barack Obaman hallinto asetti esimerkiksi Putinin lähipiirille mittavia talouspakotteita Ukrainan kriisin seurauksena.

Nopeasti arvioituna voisi siis kuvitella, että Trumpin valinta muuttaisi Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa Venäjän suhteen.

– Jos asiantuntijoita uskoo, niin ei se ulkopolitiikan fundamentteja muuta. Ehkä voisi sanoa niin, että vaikka Trump näyttäisi olevan Venäjälle yleisesti ottaen mieluisempi tyyppi, niin ei Kremlissä hirveästi hänestä pidetä. Tämä nimittäin merkitsee arvaamattomuutta, eihän Trumpin ulkopolitiikasta tiedetä mitään, Hakala muistutti.

Venäjällä media on seurannut Yhdysvaltain presidentinvaaleja tiiviisti.

– Juuri tämä asia on kiinnostanut paljon. Valtion ykköskanavan pääuutislähetyksen pakollinen ykkösuutinen Putinista, ettei tarvitsisi aloittaa USA:n vaaleista, tuntui aika keinotekoiselta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?