Trump vai Clinton? Näin jännittävä vaaliyö etenee Yhdysvalloissa

rac

Julkaistu:

Ensimmäisten suurten vaa’ankieliosavaltioiden ääniä on laskettu tarpeeksi keskiviikkoyönä noin kello 4. Uusi presidentti on kisan tiukkuudesta riippuen selvillä arviolta kello 5–8:n aikaan keskiviikkoaamuna.
Ensimmäinen äänestyspaikka on jo auennut.

Kun Yhdysvaltain itäisten osavaltioiden vaaliuurnat ensi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa sulkeutuvat, alkaa jännittävä kilpalaukka kohti presidenttikisan ratkaisua. Uusi presidentti on kisan tiukkuudesta riippuen selvillä arviolta kello 5–8:n aikaan aamulla.

Maalissa häämöttää luku 270. Se kuvaa valitsijamiesten määrää, joka voittoon tarvitaan.

Kunkin osavaltion voittaja saa taakseen kaikki sen valitsijamiehet. Kun osavaltion äänistä on laskettu niin paljon, että tulos voidaan luotettavasti julistaa, kyseisen osavaltion valitsijamiehet ropsahtavat Hillary Clintonin tai Donald Trumpin koriin.


Vaalien tuloslaskentaa seuraavan on kuitenkin pidettävä mielessä, että useimpien osavaltioiden tulos tiedetään lähes sataprosenttisen varmasti jo etukäteen. Niinpä sekä Clintonin että Trumpin korissa on valmiiksi vino pino valitsijamiehiä, Clintonilla laskentatavasta riippuen yli 200 ja Trumpillakin yli 150. Toki joitain yllätyksiä voi näihinkin lukuihin tulla, mutta käytännössä pidetään aivan varmana esimerkiksi sitä, että Clinton varmistaa jo varhaisessa vaiheessa itselleen New Yorkin 29 valitsijamiestä.

Ääntenlaskussa eri medioilla on tärkeä rooli. Ne teettävät ovensuukyselyjä äänestäjille ja varmistavat siten, että mielipidemittaukset ovat pitäneet paikkansa. Näin minimoidaan yllätykset ääntenlaskennassa, ja tulosseurannassa voidaan keskittyä niin sanottujen vaa’ankieliosavaltioiden tilanteen seurantaan. Niiden tulokset käytännössä ratkaisevat vaalit.


NOIN AAMUNELJÄN AIKAAN keskiviikkona päästään asiaan, kun ensimmäisten suurten vaa’ankieliosavaltioiden ääniä on laskettu tarpeeksi ja tuloksia aletaan saada. Fokus on erityisesti Floridassa, Pennsylvaniassa, Pohjois-Carolinassa ja Ohiossa.

Clintonin parempien ennakkoasetelmien takia Trumpin on käytännössä pakko voittaa Florida ja Pohjois-Carolina. RealClearPolitics-sivuston keräämien mittausten keskiarvon perusteella kisa on aivan tasan näissä osavaltioissa, joten mitä tahansa voi tapahtua.


Mikäli Clinton voittaa Floridan ja tulos on selvillä ajoissa, koko vaaliyön jännitys purkautuu nopeasti ja Clintonin kannattajat poksauttelevat juhlajuomapulloja.

Mikäli Trump voittaa Floridan ja Pohjois-Carolinan, Clintonin kannattajat menevät jääkaapin sijasta lääkekaapille ja avaavat nitropurkin.Jos valitsijamieskartta ei näy oikein selaimellasi, voit katsoa sen tästä.


CLINTONIN TOIVO ei kuitenkaan ole mennyttä, jos hän pitää asemansa Pennsylvaniassa, jossa hän johtanut pitkään, vaikka kaksi päivää ennen vaaleja etumatkaa oli vain 2,4 prosenttia. Silloin Clintonilla on hyvät mahdollisuudet viedä myös niin sanotun ruostevyöhykkeen Michigan, Wisconsin ja Minnesota, joissa äänestäjäkunta on rakenteeltaan samanlainen.

Mikään tuskin uhkaa Donald Trumpin voittokulkua republikaanisissa keskisissä osavaltiossa, mutta hän tarvitsee välttämättä Floridan ja Pohjois-Carolinan lisäksi jonkin ruostevyöhykkeen osavaltioista voittaakseen. Ohiossa Trump johtaa noin kolmella prosenttiyksiköllä.

Aina on pidettävä myös auki se mahdollisuus, että mielipidemittaukset ovat olleet järjestelmällisesti pielessä, ja vaalien lopullinen värikartta poikkeaa merkittävällä tavalla ennakoidusta. Tämä onkin yksi vaaliyön seurattavista asioista.

Yhdysvaltain vaalien ääntenlaskulle on ominaista, että läntisimmissä osavaltioissa saatetaan vielä äänestää, kun voittaja jo julistetaan. Näin on käynyt monissa aiemmissa vaaleissa, kun luvut ovat olleet selvät.


Trumpin ja Clintonin kohtaaminen voi kuitenkin olla hiuksia nostattava odotus, joka voi myös päättyä tasapeliin 269–269, jos vaa’ankieliosavaltiot menevät sopivasti ristiin. Silloin ratkaisu siirtyisi kongressin edustajainhuoneen käsiin, joka republikaanienemmistöisenä valitsisi todennäköisesti presidentiksi Trumpin.

Voit katsoa tästä vaalihuoneistojen sulkeutumisajan osavaltiokohtaisesti.

Jutun pääkuvana olevalla videolla Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kertoo, mitkä seikat kannattaa ottaa huomioon Yhdysvaltojen vaaleja seurattaessa.

Ilta-Sanomat seuraa vaalien loppuhuipennusta hetki hetkeltä. Löydät kiinnostavimmat uutiset ja hetki hetkeltä -seurannan iltasanomat.fi:stä. ISTV:n ja HSTV:n suora tuloslähetys vaaleista alkaa keskiviikkona kello 2.30.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt