USA:n vaalit ovat kuin rikospaikka – kampanja pyörinyt vain ahdistelun ja sähköpostien ympärillä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n vaalit ovat kuin rikospaikka – kampanja pyörinyt vain ahdistelun ja sähköpostien ympärillä

Vaalikampanja on pyörinyt vain naisten ahdistelun ja sähköpostien pimittämisen ympärillä, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius.

7.11.2016 22:36

NÄMÄ vaalit ovat rikospaikka, joka pitää eristää ja kertoa katsojille, että mitään nähtävää ei enää ole.

Tähän erään kollegan kuvailuun on hyvä yhtyä, kun yksi kautta aikain kammottavimmista vaalitaisteluista on päättynyt Yhdysvalloissa.

Kuka olisi voinut vaikkapa vielä edellisten vaalien aikaan kuvitella, että vuonna 2016 presidentinvaalikampanjan osapuolet ovat sitä mieltä, että vastaehdokas on epävakaa tai rikollinen, jonka valtaanpääsy pitää estää kansallisen turvallisuuden nimissä.

Vaalikampanja on pyörinyt vain naisten ahdistelun ja sähköpostien pimittämisen ympärillä. Se, että vaalien loppumetreillä keskustellaan enemmän liittovaltion poliisista FBI:sta kuin asioista, kertoo kaiken.

Donald Trumpin kannattajat ja monet muutkin ovat nielleet pahat puheet Clintonista, eivät välttämättä pureskelematta, mutta kun syytöstulva on ollut niin valtava, niin jokaiselle on jäänyt jotain hampaankoloon.

Hillary Clintonin kannattajat puolestaan kykenevät vain pyörittelemään päätään ja uskomaan, että eihän Yhdysvallat nyt yksinkertaisesti voi valita Trumpia. Että kyseessä on paha uni, josta kohta herätään.

Samalla clintonilaiset ovat lakanneet pohtimasta syitä, miksi Trump on niin suosittu, ja he vajonneet poliittisessa keskustelussa yhtä alas syyttelyn suohon kuin trumpilaisetkin. Kun seurasin Clintonin kampanjatilaisuutta lauantaina, valtaosa puhujista keskittyi Trumpin haukkumiseen ja Clintonin ylistämiseen ja vain muutama muisti, että ai niin, pitäisiköhän sanoa jotain tavallisista ihmisistäkin.

Ilta-Sanomat oli paikalla Hillary Clintonin vaalitilaisuudessa Floridan Pembroke Pinesissa marraskuun viidentenä päivänä.­

Floridalaisia kuunnellessa tuntuu vahvasti juuri siltä, että näissä vaaleissa ei ole kyse siitä, mitä amerikkalaiset haluavat ja tarvitsevat, vaan siitä mitä heidän ehdokkaansa ovat tehneet. Se on aika surullinen tilanne. Kai politiikan pitäisi olla ongelmanratkaisua ja asiakysymyksistä väittelyä.

Mieleenjäävimmän tavallisen floridalaisen ”analyysin” kuulin Miamissa 26-vuotiaalta nuorelta mustalta naiselta, nuorelta äidiltä ja college-opiskelijalta Yadira Colyarilta.

– Kukaan ei enää välitä ihmisistä. Kaikki on vain bullshit, bullshit, bullshit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?