Britannian erikoisjoukoilla 200 jihadistin tappolista Irakissa – joukossa monta maanmiestä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britannian erikoisjoukoilla 200 jihadistin tappolista Irakissa – joukossa monta maanmiestä

Tappolistalla on brittiyliopistoissa opiskelleita räjähde-eksperttejä.

Irakissa ja Syyriassa taistelevissa Isisin joukoissa voi olla jopa 700 Ison-Britannian kansalaista. Britannian maavoimien erikoisjoukko SAS:n tappolistassa on 200 nimeä.­

6.11.2016 19:24

Brittien Irakissa taistelevat erikoisjoukot ovat saaneet tappolistan, jolla on useita Ison-Britannian kansalaisia, kertoo The Sunday Times.

Britannian maavoimien erikoisjoukko SAS:n listassa on 200 nimeä. Näiden henkilöiden tappamiseksi tai pidättämiseksi on ”käytettävä kaikkia keinoja”, jotta he eivät ehtisi palata Britanniaan.

SAS:n listan nimet on koottu Britannian salaisen palvelun sisäisestä turvallisuudesta vastaavan MI5-osaston, ulkoisesta turvallisuudesta vastaavan MI6-osaston sekä turvallisuuspalvelu GCHQ:n tietojen perusteella. Tiedustelupalvelut ja poliisi ovat ilmaisseet julkisesti huolensa siitä, että Britannian kansalaiset palaisivat terroristijärjestö Isisin hallitsemilta alueilta maahan ja loisivat maahan terroristisoluja.

– Tappolista on erittäin pahoja henkilöitä. Useat heistä ovat Isosta-Britanniasta, Sunday Timesin haastattelema upseerilähde kertoo.

– Tämä on monikansallinen erikoisjoukkojen operaatio. SAS jahtaa Britannian kansalaisia. Tämä on ”tapa tai vangitse” -tehtävä, ja se on jo alkanut.

UPSEERILÄHTEEN mukaan tarkkaa lukumäärää kaikista Irakiassa olevista Ison-Britannian kansalaisista ei ole saatavilla. The Independent -lehden mukaan Irakissa ja Syyriassa taistelevissa Isisin joukoissa voi olla jopa 700 Ison-Britannian kansalaista.

Tappolistalla on Sunday Timesin mukaan ainakin 12 räjähde-eksperttiä, jotka ovat opiskelleen brittiyliopistoissa ennen lähtöään sota-alueelle, Isisin tai muiden terroristijärjestöjen riveihin. Independentin mukaan listalla on esimerkiksi Sally Jones, Kentistä lähtöisin oleva kahden lapsen äiti, joka toimii nykyisin Syyriassa Isisin rekrytoijana.

Mikäli listalla olevia henkilöitä saadaan kiinni elävänä, heidät annettaneen irakilaisviranomaisten huostaan. Irakissa on voimassa kuolemantuomio.

Ison-Britannian puolustusministeriö ei ole kommentoinut tappolistan olemassaoloa. Perusteena on tähän mennessä ollut, ettei erikoisjoukkoja koskevista asioista hiiskuta.

Britannian kansalaisten tappaminen oman hallituksen toimesta nousi puheenaiheeksi syyskuussa 2015, kun tuolloinen pääministeri David Cameron paljasti, että kaksi Isisin riveissä taistellutta brittiä tapettiin miehittämätöntä lentokonetta käyttäen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?