Uutistoimistot: USA:n tukemat joukot aloittivat operaation Isisin ”pääkaupungin” valtaamiseksi

Reuters ja AFP kertovat, että operaatio Raqqan valtaamiseksi takaisin Isisiltä alkaa sunnuntaina.

SDF järjesti tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi operaatiosta Raqqan valtaamisesta takaisin Isisiltä.

6.11.2016 13:07 | Päivitetty 6.11.2016 13:46

Kurdi- ja arabitaistelijat aloittivat sunnuntaina operaation syyrialaisen Raqqan kaupungin valtaamiseksi takaisin Isisiltä, uutistoimistot kertovat.

– Suuri taistelu Raqqan ja sen lähiympäristön vapauttamiseksi on alkanut, Yhdysvaltain tukemien Syrian Democratic Forces -joukkojen tiedottaja Jihan Sheikh Ahmed sanoi tiedotustilaisuudessa AFP:n mukaan.

Ahmed kertoi, että taisteluun osallistuu 30 000 taistelijaa. Operaatio alkoi jo lauantai-iltana.

Yhdysvaltain tukeman SDF:n taistelijat valmistautuvat ampumaan kranaattitulta Isisin hallitsemassa Raqqan hallintoalueessa. Kuva otettu toukokuussa 2016.

Aiemmin spekuloitiin Turkin mahdollisesta roolista operaatiossa, mutta SDF:n edustajan Talal Sellon mukaan Turkki ei osallistu operaatioon mitenkään. Sello kertoi AFP:lle, että operaatio etenee kahdessa vaiheessa.

– Ensiksi Raqqan maaseutu vapautetaan, ja kaupunki eristetään, ja toiseksi kaupunki otetaan haltuun.

SDF koostuu kurdi- ja arabitaistelijoista. Yhdysvaltain tukema liittouma muodostui viime vuonna.

Yhdysvaltain joukot antavat ilmatukea. Yhdysvallat ei toistaiseksi ole kommentoinut operaation alkamista.

Raqqa ollut Isisin hallussa vuodesta 2014 asti

Raqqa luisui terroristijärjestö Isisille tammikuussa 2014. Lokakuun lopulla Yhdysvaltain puolustusministeri Ash Carter kertoi operaation kaupungin valtaamiseksi alkavan ”lähiviikkoina”. Carter sanoi tuolloin NBC:n haastattelussa, että operaatio Raqqan valtaamiseksi on ollut suunnitelmissa pitkään.

– Meidän suunnitelmanamme on ollut pitkään käynnistää Mosulin operaatio silloin, kun se alkoi. Tämä on useita kuukausia sitten luotu suunnitelma ja sen mukaan Raqqa seuraisi pian perässä.

Isisin taistelija kävelee Raqqassa kesäkuussa 2014. Kaupunki oli luisunut terroristijärjestölle puoli vuotta aiemmin.

Yhdysvaltain johtaman liittouman operaatio Mosulin valtaamiseksi takaisin alkoi lokakuun puolivälissä. Taistelut jatkuvat Irakissa edelleen, mutta Irakin armeijan erikoisjoukot ovat jo edenneet kaupungin alueelle.

Liberaalista kaupungista maanpäälliseksi helvetiksi

Ilta-Sanomat uutisoi Raqqan muutoksesta Isisin aikana marraskuussa 2015, kun kaupunki oli ollut terroristijärjestön hallussa lähes kaksi vuotta. Aiemmin varsin liberaalista kaupungista oli tullut maanpäällinen helvetti, jossa julkiset teloitukset olivat arkipäivää.

Alla olevalla videolla kerrotaan Raqqan muutoksesta. Suomeksi tekstitetty video julkaistiin marraskuussa 2015.

Kahden syyrialaisnaisen kuvaama video Raqqasta näytti, kuinka rajoitettua naisten elämä kaupungissa on. Ruotsalaislehti Expressenille salaa kuvatussa videossa naiset kävelevät kaduilla ja tekevät ostoksia. Naiset kertovat homojen julkisista teloituksista ja naisten oikeuksien kaventumisesta. Esimerkiksi hiusväripakkausten kyljissä olevien naismallien kasvot on peitetty.

Voit katsoa videon täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?