Hyvin outo kuvio alkaa paljastua: Trumpia syytetään raiskauksesta – tästäkö on kysymys? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hyvin outo kuvio alkaa paljastua: Trumpia syytetään raiskauksesta – tästäkö on kysymys?

Syyte lapsen raiskaamisesta haiskahtaa voimakkaasti yritykseltä pilata Donald Trumpin kampanja vaalien alla.

3.11.2016 11:20

Yhdysvaltain presidenttipeli sai keskiviikkoiltana jälleen uuden erikoisen käänteen. Asianajaja Lisa Bloom julkaisi Twitter-tilillään tiedotteen, jonka mukaan hänen edustamansa nainen, joka syyttää republikaanien ehdokasta Donald Trumpia raiskauksesta, astuisi ensimmäistä kertaa julkisuuteen.

Nainen väittää, että Trump olisi raiskannut hänet vuonna 1994, jolloin tyttö oli 13-vuotias. Hän myös väittää, että hänellä on kaksi todistajaa tapaukselle. Väitetty raiskaus tapahtui New Yorkissa rahoittaja Jeffrey Epsteinin järjestämissä juhlissa. Epstein sai vuonna 2008 vankeustuomion lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Asianajaja Lisa Bloom lehdistötilaisuudessa tiistaina.

Bloom asteli median eteen lopulta yksin vain ilmoittaakseen, että tiedotustilaisuus on peruttu naisen saamien uhkauksien vuoksi. Tapausta käsitellään oikeudessa 16. joulukuuta. Trumpin lakimiehet ovat kiistäneet voimakkaasti kaikki syytökset ja pitävät sitä yrityksenä vahingoittaa Trumpin kampanjaa vaalien alla.

Siltä se myös haiskahtaa. Voisi kuvitella, että media tarttuisi tiukasti syytöksiin, joiden mukaan presidenttiehdokas olisi raiskannut 13-vuotiaan tytön. Tapauksesta on kuitenkin uutisoitu sangen vähän kahdesta syystä.

Nimetön syyte muistuttaa aiempaa tapausta

The Huffington Post kertoo, miksi se on jättänyt tapauksen vähälle huomiolle. Ensimmäinen syy on se, että Trumpia syyttävä nainen on esiintynyt vain nimimerkillä. Jos juttua käsittelisi laajasti julkisuudessa, vastuu väitteiden todenmukaisuudesta siirtyisi lehden mukaan nimettömältä naiselta toimittajalle. Tilanne olisi eri, jos nainen olisi luvatusti astunut julkisuuteen tai antanut haastatteluja. Silloin toimittaja kertoisi, mitä nainen on sanonut, ja ihmiset voisivat muodostaa omat mielipiteensä.

Huffington Post näkee tapauksessa runsaasti yhtäläisyyksiä aikaisempaan kaatuneeseen tapaukseen Kaliforniassa, jossa syytteen nostaja käytti nimeä Katie Johnson. Johnsonin tapaus avattiin New Yorkissa uudestaan, tällä kertaa lakimies Thomas Meagherin nimellä. The Huffington Post kuvailee Meagheriä niin, ettei hän kovinkaan paljoa luottamusta. Lehti huomauttaa, että media on yrittänyt tavoittaa Johnsonia lukuisia kertoja, mutta se on ollut äärimmäisen hankalaa.

The Guardian kertoi heinäkuussa, että 1990-luvun raiskaussyytteet Trumpia vastaan näyttävät olevan Trumpin vastaisen kampanjan tekosia. Guardian osoittaa Jerry Springer TV Show’n entisen tuottajan Norm Lubowin suuntaan.

Johnsonin edustajana on esiintynyt myös henkilö nimellä Al Taylor. Meagher on kommentoinut, että Al Taylor on mukana syyteprojektissa. Taylor on kaupitellut medialle videota, jossa naamioitunut nainen kertoo syytöksistä Trumpia vastaan. Videon hinta olisi ollut miljoona dollaria. Guardianin mukaan Lubow olisi käyttänyt ”Taylorin” puhelinnumeroa ja sähköpostia.

”Taylor” kertoi Guardianille, että Kalifornian tapauksen kaaduttua hän halusi auttaa naista nostamaan jutun uudelleen esiin New Yorkissa. Hän kuvaili naista ystäväkseen, kielsi suoran haastattelumahdollisuuden ja uhkasi oikeustoimilla, jos Guardianin kirjoittama juttu ei miellyttäisi heitä. Lehden mukaan muun muassa toinen Jerry Springer TV Show’n entinen tuottaja on vahvistanut Guardianille, että Lubow olisi käyttänyt nimimerkkiä Al Taylor.

Huffington Post kertoo, että republikaanivaikuttaja Steve Baer on surkutellut lehdelle, että muun muassa Guardianin kirjoittama juttu The Daily Beastin ja Jezebelin ohella pilasivat Katie Johnsonin uskottavuuden. Lehden mukaan Baer haluaa paljon medianäkyvyyttä Trumpiin kohdistuneille syytöksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?