Isisin kynsistä paenneet syyrialaisnaiset tarttuvat aseisiin entisiä kiduttajiaan vastaan – esikuvana urheat kurdinaiset

Al-Babin sotilaallinen neuvosto kertoi kokonaan naisista koostuvan pataljoonan perustamisesta maanantaina.

2.11.2016 13:45

Tuhansien ihmisten kerrotaan paenneen syyrialaisesta al-Babin kaupungista, jota Turkin armeijan tukemat kapinallistaistelijat yrittävät ottaa haltuunsa terroristijärjestö Isisiltä. Isis on kontrolloinut kaupunkia marraskuusta 2013 lähtien.

Nyt osa al-Babista lähtöisin olevista naisista on tarttumassa aseisiin entisiä sortajiaan vastaan, kertoo Independent. Lehden mukaan inspiraatiota naisille ovat antaneet kurdinaisten YPJ-joukot, jotka ovat taistelleet Isisiä vastaan Syyrian sodan aikana.

Valtava savupatsas nousi Aleppon provinssissa sijaitsevasta al-Babin kaupungista viime viikolla. Kaupunkia yritetään vapauttaa Isisin kontrollista jo jonkin aikaa jatkuneilla taisteluilla.

Kurdistanin, Syyrian ja Irakin tapahtumista raportoivan ARA-uutistoimiston mukaan al-Babin sotilaallinen neuvosto tiedotti yksinomaan naisista koostuvan pataljoonan perustamisesta maanantaina.

Syrian Democratic Forces (SDF) -joukkojen tukema neuvosto perustettiin al-Babin vapautustaistelua silmällä pitäen läheisessä Manbijin kaupungissa sen jälkeen, kun se oli saatu vapautettua Isisin hallusta.

”Olen kritisoinut Isisin toimia jo pitkään”

Amhan-niminen naistaistelija kertoo ARA:lle haluavansa liittyä taisteluun, koska hän haluaa, että Isis eliminoidaan hänen kotiseudultaan. Akrin-nimisellä naisella on puolestaan omia karuja kokemuksia Isisin vallan alla elämisestä.

– Kun Isis tunkeutui al-Babin kaupunkiin, he pidättivät veljeni ja tappoivat hänet. Olen kritisoinut Isisin toimia jo pitkään. Jouduin Isis-terroristien pidättämäksi ja kiduttamaksi useita kertoja. Naispuolinen jihadisti on vastuussa minun kiduttamisestani hyvin brutaalilla tavalla, Akrin kertoo.

Jos yllä oleva videoupotus ei näy laitteellasi oikein, voit katsoa sen myös suoraan Youtubesta.

Jo aiemmin al-babin sotilaallinen neuvosto on pyrkinyt saamaan riveihinsä taistelijoita eri uskontokunnista ja etnisistä ryhmistä. Nyt mukaan on otettu myös naiset, mutta he ovat ehtineet jo saamaan aikaan paljon muutakin hiljattain vapautetussa Manbijissa.

Independentin mukaan noin 50 naista on liittynyt kaupungin poliisivoimiin suojellakseen kovalla työllä hankittuja oikeuksiaan. Pian Isisin vetäytymisen jälkeen naiset perustivat myös oman neuvoston, joka tähtää naisten ja tyttöjen oikeuksien turvaamiseen myös tulevaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?