Irakin joukot mursivat Isisin etulinjan Mosulissa – terroristien vaihtoehdot: ”Antautua tai kuolla” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Irakin joukot mursivat Isisin etulinjan Mosulissa – terroristien vaihtoehdot: ”Antautua tai kuolla”

Irakin armeijan erikoisjoukot ovat edenneet Isisin etulinjojen taakse Mosulin kaupunkiin Irakissa. Armeijan tiedottaja kertoo BBC:lle, että erikoisjoukot etenivät Isisin linjojen taakse kärsimättä lainkaan tappioita.

2.11.2016 12:38

Tiedottaja Sabah al-Numan kertoo, että monia Isis-taistelijoita on tapettu.

Joukkojen eteneminen on kuitenkin pysähtynyt keskiviikkona. Syynä ei ole Isis vaan huonot sääolosuhteet. Irakin joukkojen komentaja Haider Fadhil sanoo uutistoimisto AP:n mukaan, että keskiviikkona joukot tuskin etenevät, sillä pilvinen ja usvainen sää haittaa näkyvyyttä ja liittouman antamaa ilmatukea.

  • Yllä olevalla videolla Isisin vastustajien salaa kuvaamaa videokuvaa Mosulista. Video näyttää, kuinka hiljaisia ovat taistelua odottavan Mosulin kadut.

Irakin joukot etenivät ensimmäistä kertaa Mosulin itäisille esikaupunkialueille eilen tiistaina. Tänään on Isisin vastaisen jättioperaation 17. päivä. Operaatioon osallistuu jopa 50 000 taistelijaa. Mukana on Irakin hallinnon sotilaiden lisäksi esimerkiksi kurdien peshmerga-taistelijoita.

Kurdien peshmerga-taistelija katsoo kohti Mosulia.­

Eliittijoukot kertovat ottaneensa haltuunsa muiden muassa tv-rakennuksen kaupungin itäosassa. Tv-rakennuksessa liehuu nyt Irakin lippu.

– Mursimme kaupungin keskustan etulinjan ja vapautimme tärkeän alueen, joka on idän suunnasta keskeisin portti Mosuliin, al-Numan sanoo.

– Kävimme alueella ankaria taisteluita Isisin kanssa, mutta pystyimme vapauttamaan sen nopeasti kärsimättä lainkaan tappioita.

Irakin lippu hallituksen joukkojen mukana matkalla kohti Mosulia.­

Näin Irakin joukkojen mukana oleva BBC:n toimittaja Joan Soley kuvailee erikoisjoukkojen sotilaita:

”Erikoisjoukkojen sotilaat vaikuttavat huolettomilta, mutta he eivät tee virheitä, he ovat valmiita. Monilla on arpia Ramadista tai Fallujasta tai molemmista. He ovat menettäneet ystäviään. Monet ovat nuorempia kuin voisi kuvitella, mutta he ovat kokeneita taistelijoita.”

”Mosulin vapauttaminen on taistelu, jota he ovat odottaneet.”

Jo aiemmin Irakin pääministeri Haider al-Abadi esiintyi valtion tv:ssä ja sanoi, että Isisillä ei ole pakopaikkaa.

– Heillä ei ole muita vaihtoehtoja. He voivat antautua tai kuolla, al-Abadi julisti.

Mosul on viimeinen suuri Isisin hallussa oleva kaupunki Irakissa.

Asiantuntijoiden mukaan joukkojen tunkeutuminen Mosuliin johtaa todennäköisesti operaation tähän mennessä ankarimpiin ja verisimpiin taisteluihin, jotka etenevät katu kadulta tai jopa talo talolta yhä syvemmälle Mosuliin.

Armeijan edustajat sanovat CNN:n mukaan, että tavoitteena on ajaa Isis ahtaalle eri suunnista. Mahdollisten siviiliuhrien määrä taistelussa kuitenkin huolestuttaa, sillä Isis on tiettävästi koonnut tuhansia ihmisiä, pääasiassa naisia ja lapsia, ihmiskilviksi kaupunkiin.

Mosulissa on kaikkiaan arviolta reilusti yli miljoonaa siviiliä. Jo lähes 20 000 asukasta on paennut, mutta määrä saattaa vielä nousta monikymmenkertaiseksi.

– Me valmistaudumme nyt pahimpaan. 1,2 miljoonan siviilin henki on vaarassa ja koko Irakin tulevaisuus on nyt vaakalaudalla, sanoo Norjan pakolaisavun (NRC) Irakin johtaja Wolfgang Gressmann järjestön tiedotteessa.

– Mosulin ja sen ympäristön ihmiset ovat eläneet lähes kaksi ja puoli vuotta jatkuvassa kammottavassa painajaisessa. Olemme nyt kaikki vastuussa tämän lopettamisesta.

Isis valtasi Mosulin kesäkuussa 2014. Kaupungissa arvioidaan olevan 3 000–5 000 Isisin taistelijaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?