Missä on Pohjois-Korean ensimmäinen nainen? Nähty julkisuudessa viimeksi maaliskuussa

Pohjois-Korean diktaattorin rouvan Ri Sol-jun katoaminen julkisuudesta on herättänyt monenlaisia spekulaatioita.

Puolueen 70-vuotisjuhliin osallistuneet Ri Sol-ju ja Kim Jong-un nauttivat kuoroesityksestä viime vuonna julkaistussa kuvassa.

31.10.2016 14:59

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vaimon katoaminen julkisuudesta on pannut liikkeelle huhuja hänen mahdollisesta raskaudestaan tai joutumisestaan hallinnon epäsuosioon. Independentin mukaan Kim Jong-unin puoliso Ri Sol-ju on nähty julkisuudessa viimeksi seitsemän kuukautta sitten.

Pjongjangista käsin Pohjois-Korean tilannetta tarkkailevat asiantuntijat ovat lehden mukaan epäilleet, että maan ensimmäinen nainen saattaa olla riitaantunut Kimin nuoremman siskon Kim Yo-jongin kanssa.

Pohjois-Korean propaganda- ja agitaatioviraston johtoon viime vuonna nostetulla Kim Yo-jongilla uskotaan olevan runsaasti vaikutusvaltaa hallinnossa. Hänen kerrotaan muun muassa olevan vastuussa veljensä ympärille rakennetun henkilökultin ylläpitämisestä.

Ri esiintyi miehensä rinnalla viimeksi maaliskuun lopulla. Tuolloin pari tutustui Pjongjangissa uuteen liikealueeseen sekä terveyskeskukseen. Häntä on nähty säännöllisesti julkisuudessa sen jälkeen, kun hänet esiteltiin maan ensimmäisenä naisena neljä vuotta sitten.

Näin pariskunta edusti muutama vuosi takaperin. Valtion KCNA julkaisi kuvan maaliskuussa 2014.

– Tämä on todellakin yllättävää, sillä herra Kim itse on esiintynyt Pohjois-Korean mediassa usein, kertoo Telegraphille tokiolaisen Wasedan yliopiston professori Toshimitsu Shigemura, joka on erikoistunut Pohjois-Korean tutkimukseen.

Shigemura pitää mahdollisena, että Rin katoamisen taustalla on esimerkiksi rouvan raskaus tai parin välien rikkoontuminen. Vahvistamattomien tietojen mukaan Ri olisi ollut läheisissä väleissä Kimin sedän Jang Song-thaekin kanssa, jonka hallinto tiedotti teloittaneensa joulukuussa 2013 maanpetturuuden vuoksi.

Shigemuran mukaan Pjongjangista käsin on raportoitu myös epävakaudesta ja jopa mahdollisista viime vuonna tapahtuneista vallankaappausyrityksistä, joissa olisi ollut mukana armeijan edustajia.

– On mahdollista, että Ri ei ole esiintynyt julkisuudessa, koska häntä vartioidaan tarkasti, Shigemura sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?