Turkin Erdogan antoi siunauksensa kuolemanrangaistukselle: ”Kun esitys tulee minulle, ratifioin sen”

Kuolemanrangaistuksen palauttaminen nousi puheenaiheeksi heinäkuussa tapahtuneen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

29.10.2016 19:43

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut maan hallituksen pyytävän parlamenttia harkitsemaan kuolemantuomion ottamista käyttöön heinäkuisen vallankaappausyrityksen suunnittelijoiden rankaisemiseksi.

– Hallituksemme vie tämän (esityksen kuolemantuomiosta) parlamentille. Olen vakuuttunut siitä, että parlamentti hyväksyy sen ja, kun esitys tulee takaisin minulle, ratifioin sen, Erdogan sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan Ankarassa pitämässään puheessa.

Erdogan on myös aiemmin sanonut hyväksyvänsä kuolemantuomion rangaistukseksi, jos parlamentti sen hyväksyy.

– Jos Turkin parlamentti hyväksyy kuolemanrangaistuksen... Hyväksyn sen etukäteen, hyväksyn parlamentin päätöksen, Erdogan sanoi BBC:n mukaan elokuussa.

Euroopan unionissa ajatus kuolemanrangaistuksen palauttamisesta Turkissa on tyrmätty. EU:n ulkoministeri Federica Mogherini sanoi jo heinäkuussa, ettei Turkki voisi olla EU:n jäsen, mikäli kuolemanrangaistus palautetaan. Myös Saksa sanoi tuolloin, että kuolemanrangaistus merkitsisi Turkin EU-jäsenneuvottelujen loppua.

Erdogan viittasi AFP:n mukaan kintaalla lännen varoituksille kuolemanrangaistuksen palauttamisen seurauksista.

– Länsi sanoo sitä, länsi sanoo tätä. Anteeksi nyt vain, mutta sillä, mitä länsi sanoo, ei ole väliä. Se mikä merkitsee on, mitä kansani sanoo.

Yli 35 000 ihmistä on pidätetty vallankaappausyrityksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?