Asiantuntija varoittaa Aftonbladetissa Venäjän sotalaivoista Itämerellä: ”Risteilyohjukset tulevat kuvaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija varoittaa Aftonbladetissa Venäjän sotalaivoista Itämerellä: ”Risteilyohjukset tulevat kuvaan”

Sotilasasiantuntijan mukaan Venäjä voisi halutessaan sulkea Itämeren.

29.10.2016 14:40

Itämerelle tuodut huippumodernit venäläiset sotalaivat voidaan nähdä osana Venäjän laajempaa strategiaa, jonka tavoitteena on kontrolloida Itämerta, Aftonbladet uutisoi.

– Venäläiset haluavat saada kapasiteettia estääkseen vieraiden sotalaivojen tai ylipäätään vieraiden alusten pääsyn Itämerelle sota- tai konfliktitilanteessa. Siinä risteilyohjukset tulevat kuvaan, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Tomas Ries sanoo Aftonbladetille.

Sevatsopolista Krimiltä kuun alussa lähteneet Bujan M -luokan korvetit Zeleni Dol ja Serpuhov tulivat Itämerelle alkuviikolla.

Korvetit on varustettu pitkän kantaman Kalibr-ohjuksilla, joiden toimintasäde on käytännössä koko Eurooppa. Niiden määränpäänä uskotaan olevan Kaliningrad.

Yllä olevalla videolla suomalaisasiantuntija kertoo, mitä venäläisten sota-alusten siirto Itämerelle merkitsee.

Zeleni Dol kuvattuna Bosporinsalmella matkalla Välimerelle 5.10.­

Ries sanoo Venäjän vahvistaneen myös ilmatorjuntaansa viime vuosien aikana ja asettaneen ilmatorjuntajärjestelmiä Kuolan niemimaalle, Pietariin ja Kaliningradiin. Riesin mukaan Venäjä on onnistunut hankkimaan riittävän kapasiteetin eristääkseen halutessaan Pohjoismaat.

– Meri- ja ilmatila voidaan sulkea, vaikka se aiheuttaisi voimakkaita kansainvälisiä reaktioita. Mutta vain sen uhka ja se, että näytetään, että siihen on kyky ja päätetään ryhmitellä ne strategisille paikoille. Se on epämiellyttävää.

Riesin mukaan ohjuskorvettien tuominen Itämerelle lisää entisestään Itämeren strategista merkitystä ja sotilaallista aktiivisuutta merellä.

Suomalaisasiantuntija: Kyse Venäjän voimannäytteestä

Suomen maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Juha Kukkola on aiemmin kertonut Ilta-Sanomille, että ohjuskorvettien tuomisessa Itämerelle on kyse Venäjän voimannäytteestä.

– Venäjä haluaa tällä näyttää, että se kykenee liikuttamaan sotavoimaansa vapaasti, aivan kuten Yhdysvallat. Toiseksi se haluaa antaa viestin omasta sotilaallisesta suorituskyvystään.

Serpuhov kuvattuna Bosporinsalmella, suuntana Välimeri. Kuvattu 5.10.­

Kukkolan mukaan Venäjä on halunnut tuoda alukset näytille myös pelotteeksi. Varmaa ei kuitenkaan ole, että ohjuskorvetit jäisivät Itämerelle. Kukkolan mukaan pääosa korveteista on suunniteltu Mustallemerelle ja voi olla, että nyt Itämerelle siirretyt korvetit ovat matkalla telakalle. Voi myös olla, että ne ovat tulossa harjoittelemaan.

– Ne ovat käyttötarkoitukseltaan hyvinkin toimivia aluksia Itämeren alueella. Siihen on vaikea ottaa kantaa, että jäävätkö ne Itämerelle. Sen tietää Venäjän laivaston esikunta, Kukkola sanoi.

Nato vastasi Venäjän toimintaan ilmoittamalla vahvistavansa läsnäoloaan Mustallamerellä ja Itämerellä sen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?