Uskomattoman paon saksalaiselta sotavankileiriltä tehnyt lentäjä-ässä kuoli

Julkaistu:

Yhdysvallat
Robert Anderson ”Bob” Hoover, joka on yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista lentäjälegendoista, on kuollut 94 vuoden ikäisenä uutisoivat amerikkalaismediat.
Toisen maailmansodan aikana Euroopassa taistellut yhdysvaltalaislentäjä Robert Anderson ”Bob” Hoover on kuollut. Washington Postin mukaan Hoover kuoli tiistaina Kaliforniassa 94 vuoden ikäisenä.

1937 alkaneen lentäjänuransa aikana Hoover ehti lentää yli 300 erilaisella konetyypillä ja hän oli erittäin arvostettu testilentäjä.

Washington Post kuvailee Hooverin lentokoneen käsittelytaitoja niin virtuoosimaisiksi, että hän kykeni analysoimaan koneiden vikoja ja parannuskohteita erittäin tarkasti.

Toisen maailmansodan aikana Hoover toimi Pohjois-Afrikkaan ja Etelä-Eurooppaan sijoitetuissa taisteluosastoissa. Hoover ehti lentää 58 eri operaatiossa ennen kuin hänen ohjaamansa hävittäjä ammuttiin alas 9. helmikuuta 1944 Ranskan etelärannikolla.

Saksalainen partiovene pelasti Hooverin merestä ja hänet toimitettiin saksalaisten vankileirille. Hoover ehti virua leirillä yli vuoden ennen kuin hän onnistui pakenemaan kiipeämällä aidan ylitse.

Washington Postin mukaan Hoover osui vankileiriltä paettuaan peltoalueelle, jolle oli varastoitu saksalaisten vaurioituneita lentokoneita. Aluetta vartioinut saksalaissotilas havaitsi Hooverin, joka paikallisilta saamansa aseen turvin onnistui kuitenkin varastamaan yhden hakaristikylkisistä koneista.

Hän lensi ilman karttoja kohti länttä peläten että liittoutuneiden lentäjät ampuvat hänet jälleen alas. Hoover onnistui laskeutumaan ilman häiriöitä Alankomaissa sijainneelle pellolle, jossa häntä olivat vastassa heinähangoin varustautuneet maanviljelijät.

Amerikkalaisjoukot hakivat lentäjän myöhemmin turvaan ja hän sai sankarin vastaanoton.

Toisen maailmansodan jälkeen Hoover toimi testilentäjänä ja lentäjäkouluttajana Korean sodassa. Hoover oli mukana Bell X-1 -ohjelmassa, jonka yhteydessä Chuck Yeager rikkoi ensimmäisenä ihmisenä äänivallin vuonna 1947. Historiallisella lennolla Hoover ohjasi yhtä Yeagerin lähellä lentäneistä koneista.

Hoover suoritti viimeisen lentonsa 85 vuoden iässä.


Päivitetty klo 23.54: Tarkennettu yllä olevan kuvan kuvatekstiä. Kuva äänivallin rikkomisen 50-vuotisjuhlallisuuksista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt