Käänne Intiassa kuolleen suomalaisen Felixin, 22, tapauksessa: Oikeus määräsi poliisin tutkimaan tapausta murhana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Käänne Intiassa kuolleen suomalaisen Felixin, 22, tapauksessa: Oikeus määräsi poliisin tutkimaan tapausta murhana

Pojalleen oikeutta hakeva äiti toivoo, että ihmiset olisivat paremmin tietoisia vaaroista, jotka hänen mukaansa uhkaavat Goalle yksin matkustavia.

Felix Dahl, 22, löytyi kuolleena Intian Goalta tammikuussa 2015.­

27.10.2016 6:35

Suomalainen Felix Dahl, 22, löydettiin kuolleena Intian Goalta viime vuoden tammikuussa. Paikallinen Canaconan poliisilaitos totesi tutkintapöytäkirjassaan tapauksen kaatumisesta johtuneeksi tapaturmaksi, vaikka siihen liittyi omaisten mukaan useita epäselvyyksiä.

Suomalaisen oikeuslääkärin tekemä toinen ruumiinavaus kertoi myöhemmin, että Dahlin vammat, kuten kallonpohjasta löytyneet murtumat, eivät voineet olla peräisin kaatumisesta.

Dahlin tapausta käsiteltiin tuolloin useissa tiedotusvälineissä kuten Ilta-Sanomissa ja Helsingin Sanomissa, joka kävi myös paikan päällä selvittämässä asiaa.

Viime viikolla intialaisissa tiedotusvälineissä levisi uutinen, jonka mukaan Dahlin omaiset ovat saaneet paikallisessa oikeuslaitoksessa läpi valituksen Canaconan poliisin toimintaan liittyen. Intiassa poliisin on tehtävä rikoksiksi epäillyistä tapauksista niin sanottu FIR (first information report) eli ilmoitus, joka käynnistää rikostutkinnan ja rikosoikeudellisen prosessin.

Dahlin tapauksessa näin ei tehty, koska tapaus katsottiin onnettomuudeksi.

Oikeuden tuore päätös tarkoittaa kuitenkin sitä, että poliisin on nyt rekisteröitävä Dahlin tapaus murhana ja tutkittava se uudelleen. Oikeus löysi myös alkuperäisestä tutkinnasta vakavia virheitä.

Takana lähes kahden vuoden taistelu

IS tavoitti Dahlin äidin Minna Pirhosen. Hän kertoo uuden käänteen olevan jonkinlainen palkinto lähes kahden vuoden itsepäisestä työstä, jota hän ja muut omaiset ovat tehneet oikeutta saadakseen. Pirhonen on kuitenkin epäileväinen sen suhteen, että oikeuden päätös johtaisi lopulta syyllisen tuomitsemiseen.

– Tuomarikin oli sitä mieltä, että kyllä tässä on nyt jotakin muuta takana kuin pelkkä kaatuminen. Oikeus sanoo nyt, että rekisteröikää tapaus murhana ja alkakaa tutkia. Mutta sehän on sama poliisilaitos, joka asiaa tutki edelliselläkin kerralla, joten saattaa olla että ei tästä mitään tule, Pirhonen huomauttaa.

Canaconan poliisilaitos.­

Pirhonen kertoo yrittäneensä aikanaan saada poliisia rekisteröimään tapauksen murhana, mutta lukuisista puheluista huolimatta näin ei tehty. Myöskään Goan osavaltion poliisijohdolle lähettämiinsä useisiin sähköposteihin hän ei koskaan saanut vastauksia.

Lopulta perhe otti yhteyttä kansainväliseen asianajajafirmaan, joka sai vietyä asian oikeuteen.

Lukuisia mystisiä kuolemantapauksia

Vaikka oikeuden päätös on vain pieni askel mahdollisesti umpikujaan johtavalla polulla, on Pirhosella kuitenkin syy, jonka vuoksi hän haluaa puhua tapauksesta julkisuudessa. Hän mainitsee Goalla sattuneet lukuisat ulkomaalaisten kuolemantapaukset, joissa tiedetään olevan outoja piirteitä.

– Eihän heillä siellä ole tarkoituskaan löytää syyllistä, vaan tehdä sellainen näennäinen tutkinta ja sanoa, että kyseessä on onnettomuus, itsemurha tai mikä tahansa muu syy kuin väkivaltarikos. Ainoastaan ne tapaukset, joissa perhe rupeaa asiasta riitelemään ja on eri mieltä, nousevat esille.

Pirhonen kertoo paikallisilta aktivisteilta ja asianajajalta saamistaan poliisin nimilistoista, joissa on luetteloitu Goalla tapahtuneita kuolemantapauksia. Virallisena kuolinsyynä on saattanut olla esimerkiksi uintireissulla hukkuminen, vaikka vainaja olisi löydetty vedestä täysissä pukeissaan ja kuhmu päässä.

Kuva turistien suosimalta Palolemin rannalta, josta noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Agondan kylässä Felix Dahl asui ennen kuolemaansa.­

Pirhonen on ollut yhteydessä useiden listoilta löytyneiden suomalaisten omaisiin.

– Tarina on suurin piirtein samanlainen kaikissa tapauksissa. Lähes kaikki ovat olleet yksin matkustavia nuoria tai aikuisia miehiä.

Pirhonen epäilee, että rikolliset panevat merkille yksinäisiä matkustajia, jotka saattavat esimerkiksi hieman ”koheltaa” reissullaan tai ovat herkkäuskoisia, eivätkä siksi välttämättä pysty pitämään itsestään täysin huolta.

– Sitten ehkä pannaan drinkkiin jotakin, että ihminen on aivan sekaisin ja pystyy vielä vähemmän pitämään itsestään huolta. Häneltä sitten viedään tavarat, rahat ja vielä henki päälle, varsinkin, jos hän rupeaa itse protestoimaan asiaa. Ihmiset eivät usko, että heille voisi käydä näin, mutta eihän siihen muuta tarvita, kuin yksi pieni tabletti pulloon ujutettuna.

Pirhonen toivoo, että Goalle tai muualle Aasiaan matkustavat saisivat enemmän tietoa siitä, kuinka vaarallista yksin matkaan lähteminen saattaa olla.

– Sen takia minäkin tästä asiasta meteliä pidän. Todennäköisyys on pieni, että syyllistä tullaan koskaan tuomitsemaan, sanoo Pirhonen.

”Eiväthän hekään pysty ihmeitä tekemään”

Yhtenä mahdollisena syynä poliisin toimintaan Pirhonen pitää korruptiota, josta Goan poliisivoimia on aiemminkin syytetty.

Jos asia ei etene Canaconan poliisin toimesta, sitä on vielä mahdollisuus vaatia oikeusteitse Intian liittovaltion poliisin CBI:n tutkittavaksi. Tämä merkitsee kuitenkin omaisille jälleen uutta, taloudellisesti kallista prosessia.

– Ja sitten on nähty, kuinka Keelingin ja Sweeneyn tapauksissa kävi, vaikka CBI tutki lopulta nekin. Mutta eiväthän hekään pysty ihmeitä tekemään vuosikausia tapahtuneen jälkeen, koska paikallinen poliisi ei ole alun perinkään tutkinut kuolemantapauksia rikoksina.

Goalla kuolleina löydettyjen Britannian kansalaisten Scarlett Keelingin, 14, ja Denyse Sweeneyn, 34, tapaukset ovat saaneet suurta huomiota kansainvälisessä mediassa. Rantavedestä kuolleena löydetyn Keelingin tapausta ryhdyttiin tutkimaan murhana ainoastaan hänen äitinsä aloittaman raivokkaan taistelun myötä.

Scarlett Keelingin äiti Fiona McKeown poistui oikeustalolta Goan pääkaupungissa Panajissa syyskuun lopulla. Hetkeä aiemmin oikeus oli vapauttanut hänen 14-vuotiaan tyttärensä surmasta epäillyt miehet.­

Syyskuun lopulla, kahdeksan vuoden jälkeen, oikeus vapautti tapauksesta syytetyt miehet, koska näiden syyllisyydestä ei ollut tarpeeksi todisteita. Poliisin alkuperäisen tutkinnan mukaan Keeling oli hukkunut, vaikka äidin vaatimassa toisessa ruumiinavauksessa löytyi merkkejä siitä, että tyttö oli huumattu ja raiskattu ennen kuolemaansa.

Sweeneyn poliisi puolestaan totesi kuolleen huumeiden yliannostukseen, vaikka myös hänen päässään oli todennäköisesti kovasta iskusta aiheutunut vamma, eikä ruumiinavauksessa löydetty jälkiä huumeista.

Äidillä vahva epäilys tekijästä

Pirhonen ei ole uskaltanut itse lähteä Goalle selvittämään asiaa, mutta hän kertoo viettäneensä kymmeniä, ellei satoja tunteja puhumalla Skypen kautta useiden Goalla olevien ihmisten kanssa. Hänellä itsellään on vahva epäilys siitä, kuka Felixin surmasi.

– Siellä on ainoastaan yksi ihminen, josta minulle on tullut saman tien sellainen tunne, että tässä on jotakin hämärää. Tällä miehellä ei ole puhtaat jauhot pussissaan, Pirhonen sanoo.

Hänen mukaansa kyse on paikallisesta nuoresta miehestä, jonka kanssa Dahl oli tehnyt jonkinlaista yhteistyötä.

– Uskon, että hän on iskenyt silmänsä minun poikaani ja toivonut, että hänestä tulisi jonkinlainen tilanteen pelastaja, kun rahat ovat olleet loppu ja bisnekset menneet huonosti. Poika oli ollut niissä mukanakin niin kauan, kun rahat olivat riittäneet. Mutta sitten hän oli sanonut, että nyt pitää lähteä kotiin.

Aiemmin Dahlin luottokortti oli kadonnut, ja kuolemaansa edeltävänä iltana hänet oli pahoinpidelty. Ainakin viisi ihmistä on kertonut Pirhoselle, että Dahl oli kertonut heille muutamaa tuntia ennen kuolemaansa pelkäävänsä henkensä puolesta. Hän oli myös pyytänyt apua päästäkseen lähtemään kotiin.

– Hänen uskottiin olleen sekaisin, mutta seuraavana päivänä hän oli kuollut.

”Tilanne olisi vieläkin vaikeampi kestää henkisesti, jos en edes yritä”

Pirhonen vertaa selville saamiaan asioita ristipistoihin, joista syntyy selkeä kuva, kun niitä on tarpeeksi. Tällaisia pistoja ovat esimerkiksi ristiriitaisuudet ja muuttuvat kertomukset, joita hänen syylliseksi epäilemänsä miehen puheet ovat vilisseet.

Pirhonen on puhunut kyseisen miehen kanssa useaan otteeseen, ja tämä on muun muassa kertonut suoraan sopineensa oikeudessa rahalla aiemman väkivallanteon, johon hän oli syyllistynyt mitättömästä syystä. Mies on myös myöntänyt Pirhoselle tulevansa väkivaltaiseksi juotuaan.

Mies oli Dahlin seurassa tämän kuolemaa edeltäneenä iltana. Dahl nähtiin ennen kuolemaansa sekavassa tilassa, vaikka äidin tietojen mukaan hän ei ollut juonut alkoholia kyseisenä iltana. Hänen verestään löydettiin kuitenkin Suomessa tehdyssä ruumiinavauksessa antihistamiinia, jonka sivuvaikutuksiin kuuluvat muun muassa hallusinaatiot ja psykoottinen käytös.

Aineen määrää on kuitenkin hankala arvioida, sillä Dahlin ruumis oli palsamoitu Goalla ennen Suomeen lähettämistä.

Vaikeuksista huolimatta Pirhonen kokee, että hänen on tehtävä kaikki mahdollinen poikansa kuoleman selvittämisen eteen.

– Kaikki on tapahtunut yön pimeydessä, eikä silminnäkijöitä ole. Silti minulla on sellainen tunne, että tämä pitäisi saada kokonaan selvitettyä, vaikka tiedän, kuinka mahdotonta siellä on oikeutta saada. Mutta tuntuu siltä, että jos en edes yritä, koko tämä tilanne olisi henkisesti vieläkin vaikeampi kestää. Kun uskon kuitenkin tietäväni, kuka sen teki.

Alla olevalla HSTV:n videolla Intiassa käynyt toimittaja Tommi Nieminen kertoo, kuinka hän sai viranomaisilta ristiriitaisia tietoja tapauksesta. Video on kuvattu vuonna 2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?